Un proiect turistic inedit are toate șansele să ajungă și în Gorj, dar, din păcate, nu foarte repede.
Via Transilvanica, drumul turistic de 1400 de kilometri, va avea ramificații în următoarele două decenii în toată țara, pe harta făcută publică fiind inclus și Gorjul. Proiectul inițiat de Asociația Tășuleasa Social, fondată de frații Alin și Tibi Ușeriu, este deja un fenomen printre pasionații de drumeții, iar un tronson important din această rută turistică se găsește deja la doi pași de Gorj, în Mehedinți. Aici se află prima bornă a drumului care pornește din portul de la Drobeta Turnu Severin și urcă spre satele din nordul județului vecin, iar apoi, pe Valea Cernei, merge spre Hunedoara, Alba și ajunge până la Putna, la mormântul lui Ștefan cel Mare.
Proiectul acestui drum a început în urmă cu șapte ani, când frații Ușeriu își propuseseră un traseu de 1000 de km, care să unească regiuni importante din țară printr-un traseu pe care drumeții să îl străbate la pas prin sate și zone extrem de pitorești ale României. Ulterior, proiectul s-a extins, a ajuns la 1400 de kilometri, iar acum inițiatorii au anunțat că în următoarele două decenii își propun ca toate regiunile țării să fie conectate prin acest traseu unic. Iar totul se face din donații și sponsorizări, așa că oricine dorește să ajute se poate implica, detaliile putând fi găsite pe pagina de internet a proiectului Via Transilvanica. „În ultimii 7 ani, ”Oamenii drumului” au realizat și îngrijit 1.400 de kilometri din primul traseu de lungă distanță al României. Avem, prin el, un ambasador de țară, vizitat de drumeți de pe toate continentele și premiat internațional. Donatori individuali, companii mici și mari, artiști, ospitalieri și antreprenori din localitățile de pe traseu, voluntari care îngrijesc porțiuni de drum împreună cu echipa Tășu – om cu om, fiecare a contribuit într-un fel propriu: cu resurse financiare, cu timpul său, cu energie.
Via Transilvanica e astăzi drumul în care avem încredere, pe care personalitatea României se exprimă liberă și dezinvoltă, luminoasă, autentică, realistă. Am vrut cu toții ceva al nostru, creat din ce este valoros aici, în natură, în cultură – apoi am și făcut. Oare a venit timpul să ne oprim? Imaginează-ți cum ar fi să conectăm toate zonele istorice ale României la această arteră principală. De fapt, să împânzim țara de rute noi ale acestui lanț social, al dezvoltării. În următorii 20 de ani, noi vom lucra ca acest vis să devină realitate: extindem Via Transilvanica spre celelalte regiuni ale României! Îți propunem astăzi o cărare pe care nu te pierzi. Nici geografic, desigur, dar e mai mult decât atât. Credem că atunci când știi ce-ți pot mâinile, și îi întâlnești pe cei asemenea ție, redai locului în care acționezi demnitatea.
Vino în comunitatea ,,Oamenilor drumului” și contribuie la planul de extindere pentru viitorii 20 de ani. Începem de azi și începem cu tine”, au transmis inițiatorii.
Traseul schițat pentru Gorj prevede conexiunea cu drumul existent deja la Mehedinți. Drumul ar trece prin satele din nordul Gorjului, în zona de sub munte, unde multe localități sunt deja declarate stațiuni turistice de interes local. Extinderea Via Transilvanica în aceste sate ar ajuta în mod evident la dezvoltarea lor și la valorificarea potențialului turistic pe care zona de nord a județului îl are. Deocamdată, nu există termene pentru extinderea traseului, totul depinzând de sursele de finanțare și de cât de mulți voluntari se implică în proiect, dar și de interesul pe care îl pot manifesta autoritățile locale și județene pentru un astfel de demers.
De extinderea traseului ar putea beneficia întreaga Oltenie de sub munte, care oricum dorește să se dezvolte din punct de vedere al turismului. Iar până atunci ar putea fi realizat și tronsonul de Drum Expres dintre Târgu Jiu și Craiova pe care autoritățile l-au promis în ultimii ani și despre care nu mai vorbesc deocamdată, dar care, dacă ar fi realizat, ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea zonei, nu doar din punct de vedere turistic, ci economic, la modul general.
Gelu Ionescu