Drum judeţean, ciuruit de gropi, cârpit an de an. Primar: E dezastru!

1474

Noi cârpeli pe drumul judeţean 671 D Apa Neagră – Valea Mare, care duce spre Izvoarele Cernei. Consiliul Judeţean are în plan reabilitarea acestui tronson de drum, dar investiţia se lasă aşteptată, spre revolta localnicilor şi a autorităţilor din Padeş. „De trei ani de zile ne-au tot dus cu vorba”, reclamă primarul Antonie Serafim, care se gândeşte să preia drumul în administrare, pentru a-l repara. Proiectul a fost depus, în primăvară, pentru finanţare, prin PNDL, anunţă Consiliul Judeţean.

Primarul comunei Padeş susţine că a făcut nenumărate demersuri pentru reabilitarea acestui important drum judeţean ce tranzitează comuna. An de an, drumul este peticit, dar cârpelile nu rezistă prea mult timp. „A doua plombare din acest an pe drumul judeţean 671 D Apa Neagră – Valea Mare s-a încheiat. Nu ştiu cât va dura până vor apărea alte gropi, pentru că suprafeţele rămase sunt suficient de fisurate şi, în cel mai scurt timp, cu siguranţă, vor apărea alte gropi, îngreunând circulaţia pe acest drum”, spune primarul Serafim Antonie, care nu mai speră că drumul va fi modernizat în acest an. „Am tot făcut demersurile necesare la Consiliul Judeţean pentru luarea măsurilor ce se impun în vederea reabilitării în totalitate a acestui drum, dar răspunsul a fost că «este depus proiectul şi se va reabilita». An de an, aceeaşi poveste. Poate până la urmă Consiliul Judeţean conştientizează că mai mult se cheltuie cu plombările şi va demara reabilitarea acestui drum”, mai declară primarul comunei Padeş.

„Nu mai cred în promisiunile lor”
Drumul judeţean nu a fost reabilitat niciodată, doar peticit din când în când. „De trei ani de zile ne-au tot dus cu vorba, că anul acesta, că s-au aprobat indicatorii economici, că vor începe lucrările, că nu ştiu ce… Tot timpul doar vorbe. Drumul judeţean nu a fost niciodată reabilitat. S-au făcut reparaţii, plombări de gropi, şi astea toate la insistenţele noastre, că dumnealor nici nu trec pe aici să-şi verifice drumurile judeţene. L-au plombat acum şi am stat aproape de ei ca să nu mai lase gropi, gropiţele alea mici care într-o săptămână devin mari. Nu există porţiune neplombată, ce a rămas acum neplombat, în două săptămâni gropile vor fi la loc”, ne-a mărturisit primarul comunei Padeş, sătul de atâtea promisiuni. „La ultima discuţie pe care am avut-o în primăvară, mi-au spus că în luna august, cel târziu în septembrie, vor începe lucrările de reabilitare. Nu mai cred în promisiunile lor. În plus, proiectul nu este aprobat la finanţare, durează procedura de achiziţie, de licitaţie, care se va duce până anul viitor. Deci, în niciun caz lucrările nu vor începe în acest an”.

Proiect depus spre finanţare
Consiliul Judeţean Gorj are în atenţie drumul ce traversează localităţile Apa Neagră – Padeş – Călugăreni – Cloşani –Valea Mare. Proiectul pentru reabilitarea celor 18 kilometri a fost depus spre finanţare, având o valoare de circa 45 de milioane de lei. „La începutul lunii aprilie a fost depus proiectul pentru finanţare, pe PNDL. Ca în fiecare an, şi în acest an s-au desfăşurat lucrări de întreţinere şi reparaţii. Adică, mai exact, pe DJ 671 s-au făcut lucrări de frezare suprafeţe degradate şi plombare cu mixtură asfaltică. În tot judeţul, după încheierea perioadei convenţionale de iarnă, deja s-au derulat lucrări de reparaţii în două etape”, ne-a comunicat Oana Paloş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.

„Drumul e praf, nu putem promova zona”
Drumul ce duce spre Izvoarele Cernei este tranzitat de mulţi turişti, iar primarul are în plan să-l preia în administrare. „E un drum destul de tranzitat, zona este foarte frumoasă, dar cum să o promovăm, când la intrarea în comună, drumul este praf. Nu putem face nici promovare turistică. Pe şase kilometri, de la Cloşani la Valea Mare, e asfaltul mai bun, dar pe distanţa de 12 kilometri devine impracticabil. Când plouă, vă daţi seama că toţi şoferii încep să înjure că dau în toate gropile care nu se mai văd. Iarna nu mai e aşa, că se mai înfundă cu stratul de zăpadă. Dar ei dau cu sare şi în primăvară tot asfaltul e spart. E dezastru! Măcar dacă ni l-ar da nouă, la comună, mă ocupam de el şi sigur prindeam proiect să-l fac.
Dar, dacă nu-l fac ei, cred că asta e soluţia”, conchide primarul comunei Padeş.

„E foarte greu să mai aşteptăm”
Și localnicii sunt nemulţumiţi de starea în care se află drumul. „E foarte greu să mai aşteptăm ceva bun de la administraţia pesedistă a Gorjului în legătură cu DJ 671! Ne-au demonstrat că nu-i interesează nevoile cetăţenilor şi nici dezvoltarea comunităţilor locale. Luptaţi şi încercaţi să faceţi ce puteţi, cu forţe proprii, cu fonduri europene şi nu cu mâna întinsă la PSD”, s-a plâns un localnic. „Exclus aşa ceva. Sub nicio formă nu e vorba de culoare politică. Sunt atâtea localităţi în care s-au dat drumul la lucrări, iar până se obţine finanţare, se derulează, aşa cum e firesc, lucrări curente de reparaţii şi întreţinere”, au mai punctat reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here