Drum, inaugurat pe jumătate de angajaţii lui Berceanu

112

deschidereMinistrul Transporturilor, Radu Berceanu, era aşteptat ieri la inaugurarea Drumului Naţional 66, pe tronsonul Filiaşi – Rovinari. Este, de fapt jumătate dintr-un drum contractat de Ministerul Transporturilor, în urmă cu trei ani.

Pentru că se aştepta ca presa să-l ia la întrebări pentru cealaltă porţiune de drum de 60 de kilometri abandonată, Berceanu şi-a trimis un reprezentant la inaugurare. Chiar şi aşa, festinul inaugurării a fost tulburat de întrebările jurnaliştilor şi ale preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, cu privire la nefinalizarea tronsonului de drum Rovinari-Bumbeşti-Jiu.

Drumul spaniolilor!

,,Ce inauguraţi?”, “Doar jumătate de drum?”. Aşa a fost întâmpinată Elena Dan, directorul adjunct la Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi, venită, ieri, la Filiaşi pentru a tăia panglica la Drumul Naţional 66, care face legătura între Filiaşi şi Rovinari, de către Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Nemulţumit că cealaltă jumătate a drumului, respectiv Rovinari-Bumbeşti-Jiu nu este lucrată decât în proporţie de 5%, Călinoiu i-a atras atenţia, în plină manifestare, directoarei din Ministerul Transporturilor, că recepţia este făcută pe “jumătate”.

Tronsonul care leagă Doljul de Gorj a fost predat în termen de către firma spaniolă care s-a ocupat de lucrări, iar şoferii pot merge acum fără teama că-şi pot strica maşinile.

Lucrările la această porţiune de drum, inaugurată ieri, au început în august 2007, iar valoarea lor se ridică la 40 de miliarde de euro. Aici au fost reabilitaţi 49 de km de drum, s-au construit poduri, podeţe, tronsoane şi au fost efectuate şi sistemele de scurgere a apelor strânse pe carosabil.

La această lucrare de amploare au muncit aproape 350 de oameni , iar reprezentanţii Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi au efectuat recepţia, cu mici obiecţiuni.

Drumul ungurilor!

În aceeaşi perioadă în care Ministerul Tranporturilor a licitat lucrarea de modernizare pentru drumul dintre Filiaşi şi Rovinari, inaugurat ieri, s-a licitat şi tronsonul dintre Rovinari şi Bumbesti-Jiu. Dacă acum s-a efectuat recepţia finală pentru primul tronson, pe drumul care leagă Gorjul de Hunedoara lucrările au fost abandonate.

Firma ungurească VEGYEPSZER ZRT Budapesta, declarată câştigătoare nu a făcut mai nimic, iar în asfalt au apărut adevărate cratere. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale SA nu reuşeşte să rezolve problemele apărute cu firma ungurilor.

Lucrarea trebuia să fie finalizată anul trecut, însă maghiarii au precizat, de nenumărate ori, că n-au bani.

După insistenţe şi încercări de reziliere a contractului, ungurii au prezentat Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale acte conform cărora cesionarea contractului ar fi trebuit să fie făcută de altă societate. Din iulie nu s-a mai întâmplat nimic, iar drumul arată jalnic.

E jumătate de recepţie!

Asta a încercat să-i spună şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, directoarei din Ministerul lui Videanu. “N-aţi făcut inaugurare şi nici recepţie, este o jumătate de inaugurare. Trebuia să faceţi tot drumul şi apoi să tăiaţi panglica”, a explicat Călinoiu. Explicaţia a venit de la prefectul de Gorj, Liviu Andrei: “Contractul nu poate fi reziliat pentru că este foarte bine făcut”. Pentru pregătirea de şantier făcută pe drumul Bumbeşti-Jiu-Rovinari, adică pentru nimic, ungurii au încasat 4 milioane de euro.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here