Drojdia de bere este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Babilonienii, egiptenii şi celţii o foloseau pentru prepararea băuturilor alcoolizate, dar cunoşteau în acelaşi timp acţiunile benefice ale acesteia asupra tenului si a pielii în general. Babilonienii, spun arheologii, aveau o zeiţă a berii şi a drojdiei de bere, Nidaba, care era recunoscută prin puterile ei.
O forţă vitală excepţională
Drojdia de bere conţine (nu este vorba de drojdia de pâine) aproape toate elementele de care are nevoie metabolismul pentru a funcţiona cât mai bine. Analiza sa biochimică arată că ea conţine nu mai puţin de 17 vitamine diferite (majoritatea din complexul B), 16 aminoacizi, 14 săruri minerale şi circa 46 la sută proteine. În plus, prin metoda de uscare folosită şi prin prepararea sa la temperaturi foarte ridicate, sunt conservaţi aproape toţi constituenţii, deşi celulele vii sunt distruse termic. Drojdia de bere conţine, de asemenea, nu mai puţin de 20 de milioane de celule pe gram, de unde i s-a dat numele de drojdie vie (aceasta se poate procura şi sub formă de gelule). Prin conţinutul său bogat în toate aceste elemente enumerate mai sus, drojdia de bere constituie un aliment natural complet, un remediu preventiv şi curativ.
Drojdia de bere întârzie procesul de îmbătrânire
Folosirea curentă a drojdiei de bere are de asemenea un efect regenerator, care poate ajuta organismul să rămână tânăr şi în formă. Nutriţionistul american Paul Bragg, care era la rândul său un mare amator de drojdie de bere, afirma că aceasta nu conţine numai o mare cantitate de proteine, minerale şi vitamine, ci şi acid nucleic. Astăzi se ştie faptul că acidul nucleic conduce procesul de formare a celulelor noi, care le înlocuiesc treptat pe cele deteriorate. În mod normal, acidul nucleic îşi pierde treptat această capacitate de a comanda reînnoirea celulelor.
După Bragg însă, acidul nucleic conţinut în drojdia de bere posedă capacitatea misterioasă de a întârzia îmbătrânirea prematură. Persoanele în vârstă, cărora li se prescrie drojdie de bere, pot constata în doar câteva luni o ameliorare a stării generale, precum şi un surplus de energie binefăcătoare. Pielea devine suplă, tenul se colorează, totul dovedind o stare buna de sănătate.
Consumând drojdie de bere timp îndelungat, o armată de celule vii pătrunde în organism, nu numai pentru a ataca toxinele care circulă în sânge, ci şi pentru a întări sistemul imunitar al acestuia.
Această acţiune se reflectă în general asupra principalelor funcţiuni ale organismului. În plus, drojdia de bere poate reface flora intestinală distrusă de medicamente şi antibiotice.
Cura de drojdie de bere are eficienţă dacă este urmată timp de trei-patru luni, iar efectele ei nu întârzie să apară. În general, drojdia de bere se administrează de două-patru ori pe zi, dimineaţa şi seara. Ea poate fi amestecată cu lichide, dar trebuie neapărat luată între mese. Dizolvată şi băută înainte de masă, taie pofta de mâncare, micşorând numărul de calorii primite de organism. Efectele unei linguri de drojdie de bere se resimt aproape imediat şi se menţin timp de mai multe ore.
Cristina Răscol