Dr. Zegrean: „A crescut alarmant numărul tinerilor cu accidente vasculare”

334

Secția Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu funcționează la capacitate maximă. Medicul șef al secției spune că, din păcate, apar tot mai multe cazuri de accident vascular cerebral (AVC) în rândul tinerilor.

Din păcate, accidentul vascular cerebral (AVC) se remarcă în rândul din ce în ce mai multor persoane tinere, care au un stil de viaţă haotic şi asupra cărora stresul de la locul de muncă îşi pune amprenta asupra sănătăţii. Cu acest fenomen se confruntă și neurologii Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. „Avem foarte multe cazuri de accident vascular și alarmant este că a crescut incidența acestor accidente în rândul tinerilor. Am avut pacient de 17 ani pe care l-am recuperat; am avut și de 30 de ani și de 38. Noi facem tot ceea ce se poate pentru a-i trata corespunzător și a-i recupera pe toți bolnavii”, a declarat dr. Maria Zegrean, medic șef Secție Neurologie din cadrul SJU Târgu-Jiu.
Neurologii Spitalului Județean fac față cu greu numărului mare de pacienți pe care îi tratează. La începutul acestei săptămâni, potrivit medicului șef Maria Zegrean, erau în jur de 60 de pacienți. „Nu mai facem față! Sunt foarte multe urgențe, iar medicul coboară și de 40 de ori pe tură în urgență, pentru a-i consulta pe pacienți; aceștia își știu drepturile foarte bine, iar noi ne străduim să le acordăm serviciile de care au nevoie, în funcție de particularitățile fiecărui caz”, confirmă dr. Zegrean.
Accidentul vascular cerebral reprezintă o leziune la nivelul creierului, care apare fie prin astuparea unui vas de sânge (ischemic), fie prin ruperea vasului de sânge (hemoragic). Creierul are însă o capacitate mare de refacere, unele arii nervoase putând să preia cu succes funcţiile zonei din creier afectată de accidentul vascular cerebral.

Simptomele unui AVC
Semnalele de alarmă includ amorţeli, stări de slăbiciune sau paralizie a feţei, braţului sau piciorului, de obicei pe o jumătate a corpului; tulburări de vedere la un ochi sau la ambii (vedere înceţoşată sau cu pete ori pierderea vederii); confuzie, tulburări de vorbire sau de înţelegere a cuvintelor celorlalţi; tulburări de mers, ameţeală, pierderea echilibrului sau a coordonării mişcărilor; dureri de cap cu caracter modificat faţă de durerile obişnuite; greaţă şi vărsături.
La apariţia primelor simptome care anunţă declanşarea unui nou AVC este indicată prezentarea la medic. Pentru a limita riscul de atac cerebral la minimum, medicii recomandă: cel puțin 7 ore, dar nu mai mult de 10 ore de somn pe noapte, 20 de minute de plimbare în aer liber pe zi, consum de alimente bogate în potasiu, măsurarea periodică a tensiunii arteriale și a glicemiei.
Minodora Sucea

3 COMENTARII

  1. Unde o gasirati pe hoasca asta?Am fost internat la ea si abia trecea prin salon,ii faceau asistentele treaba,ea nici nu stia ce bolnavi are.Cred ca e si cam surda ca urlau asistentele alea ca sa se inteleaga cu ea si ea tot aiurea raspundea.Pana am plecat ma tot incurca cu vecinul,noroc ca mi-am cerut singur externarea si m-am dus sa ma trateze in privat doamna doctor Popescu careia vreau sa ii multumesc ca altfel ma omora babornitza!!!!

  2. Bunicului meu I s-a taiat piciorul din cauza acestei doctore Zegrean.L-a tinut la pat prea mult fara tratament corespunzator si a facut in cheag in pulpa si necroza.S-au minunat la Bucuresti cat de incompetent s-a purtat in acest caz.Sper !macar as o mustre constiinta!

  3. Spuneti niste minciuni rautacioase.Este singurul medic din neurolojie tg jiu care a luat postul pri concurs pe tara.aRestul cu pilele lui taticu sau mamica.Mi_ e mila de voi ce frumoase si “destepte sinteti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here