Dr. Pârcălăboiu: “La Târgu-Jiu s-au efectuat 800 de teste de glicemie gratuite și 210 persoane au fost depistate cu valori glicemice crescute”

906

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată la data de 14 noiembrie, în acest an sărbătorindu-se sub sloganul “Diabetul și familia”. La nivelul municipiului Târgu-Jiu, această zi s-a marcat prin măsurarea gratuită a glicemiei, în lanțul de farmacii Dav. Au fost testate 800 de persoane, dintre care 210 au avut valori glicemice peste 130 mg, persoanele în cauză fiind direcționate către medicii specialiști.

Dr. Lucreția Pârcălăboiu, coordonatorul judeţean al Programului de Diabet Zaharat, a reușit și în acest an să marcheze Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului. “În data de 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului, în rețeaua de farmacii Dav, s-au efectuat 800 de teste de glicemie gratuite. Au fost depistate 210 persoane cu valori glicemice crescute, adică peste 130 mg, care au fost îndrumați spre medicii specialiști în diabet zaharat. Mulțumesc personalului de la farmaciile Dav pentru susținere!”, a declarat dr. Lucreția Pârcălăboiu, coordonatorul Programului de Diabet Zaharat la nivelul județului Gorj.
În ultima perioadă s-a observat că peste o mie de gorjeni sunt diagnosticați, anual, cu diabet. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt prinşi în evidenţele medicilor nu mai puţin de 16.020 diabetici, iar la sfârșitul anului trecut erau 15.142. Și numărul dependenților de insulină a crescut, ajungând la 3.309. Peste 9.256 de diabetici din județul nostru provin din mediul urban, iar 6.764 sunt din mediul rural. 9.043 bolnavi sunt insulinodependenţi, iar 3.668 au alte forme de diabet.
Pentru a se proteja de diabet, populația trebuie să pună accent pe evitarea factorilor de risc în relaţie cu diabetul – fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here