Dr. Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, declară: „Mă preocupă realizarea proiectelor din programul de management!”

639

DSCN04681A fost şi este un om modest. Chiar dacă are experienţă vastă şi doctorat în domeniul patrimoniului, tânăra director de numai două luni a celei mai importante biblioteci din judeţ, Olimpia Bratu, trudeşte.

Am găsit-o la birou, consultându-se cu poetul, eseistul, filozoful şi conf. univ. dr. Ion Popescu Brădiceni în legătură cu apropiatul Festival naţional de poezie „Serile la Brădiceni”.

Mă acomodez, ca toată lumea

– Ca unul care am participat şi la o lansare de carte organizată şi moderată de domnia voastră, am impresia că treburile merg bine. Mă înşel cumva?

– Am început să mă acomodez cu noua muncă. Nu în mod radical. Biblioteca a funcţionat bine şi până la venirea mea aici. Evident, ca toată lumea, am nevoie de o perioadă de acomodare.

– E adevărat, veniţi după un directorat de 20 de ani al distinsei intelectuale Alexandra Andrei şi făgaşul creat de dânsa nu poate merge decât cum trebuie. Vă confruntaţi cu dificultăţi financiare?

– Normal, deşi o spun cu regret. Din modesta sumă de 380.000 de lei, prevăzuţi în bugetul pe acest an la capitolul bunuri şi servicii am fost obligaţi să facem reduceri de 20%. Opţiunea mea este să nu tai din zona de achiziţie de carte. Deocamdată, reuşim. Dar până la sfârşitul anului mai este şi Dumnezeu ştie ce ne mai aşteaptă!

– Am constatat că şi anii trecuţi, la capitolul achiziţii, Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” a înregistrat creşteri de titluri. Ce se-ntâmplă cu reducerile de personal? Vă afectează?

– Ne-am împuţinat din cauze obiective. S-au pensionat 12 colegi şi am rămas mai puţini. Nu ne mai permitem mai mult. Sperăm să rămânem măcar în formula de acum. Nu ştim ce le mai trece prin cap la guvernanţi. Este, orice-am zice, o situaţie incertă”.

În luna octombrie, inaugurăm Secţia pentru copii

– Şi totuşi, în proiectul programului de management cu care-aţi câştigat concursul pentru acest post aveaţi gânduri mari de dezvoltare. Se poate ivi vreo şansă în criza pe care-o trecem cu greu?

– O să finalizăm Secţia pentru copii, care-ar reprezenta unul din punctele noastre forte sperăm şi pe viitor. Va fi. Fără îndoială, un moment prielnic. Ne-am şi mutat sediul pe Bulevardul Republicii la nr. 9, într-o clădire din incinta Centrului Militar Judeţean. Acum se face inventarierea şi din luna octombrie, cel mai târziu, îi dăm drumul.

– Şi aşa copiii sunt în vacanţă. Dumneavoastră nu mergeţi în concediu?

– Voi pleca un pic, al sfârşitul lunii august. Luasem bilete în Turcia, la Kusadasi, înainte de a cunoaşte că voi câştiga concursul şi voi avea funcţia de director. Am un colectiv de colegi foarte valoroşi, iar plecarea unuia sau altuia în concediu nu afectează buna funcţionare a bibliotecii.

Lansările de carte continuă

– Numărul de cititori stagnează şi chiar scade. A dispărut interesul pentru carte oare? Lansările de carte cum merg?

– Aparent, da. Sunt optimistă şi trag nădejde că lumea va reveni la lectură în bibliotecile publice, mai ales că nu-şi mai permit foarte mulţi oameni să cumpere carte nouă sau de la anticariate. Din acest punct de vedere, chiar cred că vom avea mai mulţi cititori.

Referitor la lansările de carte, acestea depind de autori şi continuă ca şi până acum. Este în funcţie de câtă carte se publică, iar noi suntem disponibili.

– Ştiu că Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” a susţinut Festivalul sau Atelierul Naţional de Poezie „Serile la Brădiceni”. Vă implicaţi în continuare?

– Tocmai am discutat cu amicul Ion Popescu Brădiceni despre programul ediţiei din acest an, a XIV-a, la care vom fi susţinători. Şi ca să nu uit, inclusiv la acest eveniment se vor lansa două cărţi. Prima este semnată de Gelu Birău, intitulată „Starea de umbră”, volum de poezie aflat sub tipar şi care apare la Editura „Măiastra”. A doua se numeşte „Poveşti şi snoave din Oltenia”, de Nicolae Al Lupului, ediţie îngrijită de Ion Popescu Brădiceni, Ion Căpruciu şi Ion Predoşanu. Va apare la Craiova în prestigioasa editură „Scrisul Românesc”, condusă de scriitorul Florea Firan. Sunt convinsă că această editură va participa la Festivalul „Serile la Brădiceni” cu stand propriu de carte şi, posibil, vom mai avea şi alte lansări neanunţate.

Festivalul Naţional de Poezie „Serile la Brădiceni”

– În linii mari, care ar fi programul din zilele de 7-8 septembrie, când va fi manifestarea?

– Vi-l spun imediat. Dar atunci se vor mai lansa, alături de carte şi reviste literare ori de cultură. Este vorba de „Caietele Columna”, care acum ies de sub tipar, revistele „Ramuri”, „Polemika” şi „Gazeta Gorjului”. Deja am anunţat aceste lansări de reviste care, împreună cu lansările de carte amintite mai devreme alcătuiesc programul primei zile – Salonul Naţional de Carte „Serile la Brădiceni”. Locul de desfăşurare este sediul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”.

– Normal, ziua a doua este la Brădiceni.

– „În satul Drăgoieşti din fosta comună Brădiceni, acum ambele în comuna Peştişani”, completează poetul Ion Popescu Brădiceni. Prima întâlnire este la biserica de acolo, după care urmează decernarea premiilor. Iar premiile sunt, deocamdată, necunoscute.

– Nu se ştiu premianţii. Dar măcar spuneţi-mi Juriul din cine-i alcătuit?

– Până atunci vă spun că decernarea Premiilor cele mari ale Atelierului Naţional de Poezie „Serile la Brădiceni” şi ale Fundaţiei „Serile la Brădiceni” vor fi înmânate de profesorul Ionel Nistorescu, preşedintele de onoare al Fundaţiei. Dacă aceste premii se vor acorda la biserică, premiile „Arthur Bădiţa” şi „Nicolae Diaconu” se vor înmâna acasă la poetul Ion Căpruciu, vicepreşedintele Fundaţiei „Serile la Brădiceni”. Juriul este condus de criticul literar şi poetul Gheorghe Grigurcu, ca preşedinte al juriului, Mircea Petean, vicepreşedinte, membri fiind Nichita Danilov, Ion Horea, Tudorel Urian, Ilie Constantin, Şerban Foarţă şi Paul Aretzu.

N-am uitat de proiectul Iosif Keber

– Am lecturat atent programul managerial al dumneavoastră şi sunt convins că nu aţi câştigat întâmplător. Chiar este excepţional. Vă propuneaţi chestiuni mari inclusiv referitor la Secţia de Artă ce funcţionează în Casa Iosif Keber. Care nu-i restaurată tot din lipsă de fonduri şi sper să revenim altădată asupra temei. Alte proiecte şi punte din activitatea viitoare care ar fi?

– Există promisiuni şi privind transformarea Casei Iosif Keber în Casă Memorială. Aveţi dreptate, merită o discuţie aparte.

Avem de organizat Festivalul Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu”, în luna octombrie, în luna noiembrie o evocare „Nicolae Diaconu”, de la a cărui trecere în lumea celor drepţi s-au împlinit 5 ani, apoi o „Comemorare Valentin Taşcu”, în luna decembrie, când vom lansa cartea „Viaţa şi opera lui Valentin Taşcu”, ediţie îngrijită de Ion Popescu Brădiceni. Şi pentru anul 2011, deja avem în program o altă comemorare, cea a profesorului şi criticului literar „Titu Rădoi”. Tot datorită râvnei lui Ion Popescu Brădiceni, îngrijitorul ediţiei „Titu Rădoi – spiritus rector al literelor gorjene”, avem lansarea prevăzută pentru luna ianuarie.

Târgurile alternative – o reuşită!

– La final, răspundeţi la o întrebare pe care nu v-am adresat-o.

– Mie mi s-a părut un eveniment important Târgul alternativ de carte despre care „Gorjeanul” a relatat frumos şi elocvent la vremea cuvenită. Este un format de proiect interesant, întâlnirea cu poeta Nora Iuga, prezentarea pe ecran a unor proiecţii de filme documentare cu poeta, lectura publică. Vom mai repeta astfel de târguri alternative cu alţi autori. Este o formulă îndrăgită de marele public din Târgu-Jiu şi un eveniment deosebit. Cei prezenţi se simt foarte bine şi aş vrea să nu mă opresc aici. Îmi propun să fac şi alte activităţi noi. Sper să şi reuşesc.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here