Dr. Mihai Moisescu: Antibioticele pot fi un pericol pentru sănătate

398

Specialiştii recomandă precauţie în privinţa consumului de antibiotice şi precizează că, riscurile la care se supun cei care preferă aceste medicamente şi le consumă fără a fi recomandate de medic, sunt destul de mari. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj, a constatat că sunt persoane care tratează şi o banală viroză cu antibiotice, ceea ce este total greşit.
Abuzul de antibiotice a devenit o obişnuinţă şi în judeţul nostru. În ultima perioadă s-a atras atenţia asupra pericolului la care se expun cei care consumă frecvent antibiotice, însă chiar şi aşa sunt persoane care tratează şi o simplă răceală. Medicii reamintesc că, antibioticele nu acţionează pe virusuri, iar reacţiile secundare sunt mai mari decât beneficiile. Ele se folosesc doar atunci când se constată suprainfecţie bacteriană. “Am spus-o de nenumărate ori şi o repet: antibioticul trebuie luat doar la recomandarea medicului. În niciun caz nu se tratează răceala cu antibiotic. Legislaţia ne permite nouă, farmaciştilor, să dăm antibiotice fără prescripţie medicală pentru o zi în timpul săptămânii şi două zile la sfârşitul. Este vorba despre cazurile de urgenţă, când pacientul nu mai poate aştepta câteva zile până să ajungă la medic”, Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.

Acţiuni de conştientizare
În vederea sensibilizării populaţiei şi conştientizării riscurilor la care se supun cei care consumă antibiotice în mod frecvent, s-au derulat, de-a lungul anilor, numeroase campanii de informare. Din păcate, se pare că oamenii ignoră avertismentele. Specialiştii continuă să atragă atenţia cetăţenilor asupra pericolului care îi paşte pe cei care iau antibiotice fără a avea recomandarea unui medic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here