Dr. Dragoş Şorop: „Angajatorii trebuie să conştientizeze importanţa Medicinii Muncii”

2769

În timp ce mulţi medici buni părăsesc sistemul sanitar autohton fără regrete, căutându-şi locul în alte colţuri ale lumii, unde sunt apreciaţi şi răsplătiţi aşa cum se cuvine pentru munca lor, mai sunt şi tineri care, deşi ar fi avut şansa de a profesa în oraşe mari, aleg să se stabilească în Gorj. Un astfel de exemplu este şi Dragoş Şorop, un medic tânăr, cu perspective, care a ales să îşi pună serviciile la dispoziţia gorjenilor. Născut la 7 mai 1980 în Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, absolvent al Colegiului Naţional „Traian” din localitatea natală şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, medicul Dragoş Şorop a ales să profeseze în Gorj. Din 2006 s-a stabilit la Târgu-Jiu şi este hotărât să rămână aici.

Reporter: De cât timp activaţi în Medicina Muncii şi de ce aţi ales tocmai această specialitate?
Dragoş Şorop: Sunt medic specialist Medicina Muncii din 2013, dar din 2008 am lucrat ca şi medic de inteprindere la Medserv Min, în bazinul carbonifer Motru. Am ales această specialitate, deoarece consider că medicul de Medicina Muncii este un liant între angajator şi angajat, aceasta fiind o specialitate de viitor.
Rep.: Ce servicii oferiţi?  
soropD.Ş.: Serviciile oferite de firma noastră acoperă toată gama de examinări medicale necesare Medicinii Muncii: audiometrie, spirometrie, testarea acuităţii vizuale, EKG, examen psihologic, analize de laborator. Efectuăm examene medicale de angajare, de adaptare la locul de muncă, control medical periodic, reluarea muncii şi altele.
Rep.: Unde puteţi fi găsit?
D.Ş.: Putem fi găsiţi în oricare din cele trei cabinete pe care le deţinem în judeţul Gorj: Târgu-Jiu – str. 23 August, nr. 1B, Motru – str. Minerului nr. 7, Cabinet 31 sau în Rovinari – str. Jiului nr. 6, Cabinet 14.
Rep.: Cu cine colaboraţi şi cui vă adresaţi?
D.Ş.: Portofoliul nostru de firme este destul de variat. Colaborăm cu persoane juridice din toate domeniile de activitate, de la şcoli, primării, până la firme de construcţii şi transport. Ne adresăm în special societăţilor comerciale, atât private, cât şi cu capital de stat, care trebuie conform legislaţiei să încheie contract cu un medic de Medicina Muncii, dar şi persoanelor fizice care doresc să se angajeze sau să fie consiliate cu privire la viitorul loc de muncă.
Rep.: Care sunt obligaţiile angajatorului?
D.Ş.: În România obligaţiile angajatorului sunt stipulate foarte clar în Legea 319/2006, precum şi în HG 355/2007 modificată şi completată cu HG 1169/2011.
sorop (1)Rep.: Care este importanţa examenului medical periodic şi în ce scop se efectuează?
D.Ş.: Examinările de Medicina Muncii au un caracter de screening, fiind foarte importante, atât pentru angajat, cât şi pentru angajator. Pentru angajat sunt importante aceste examinări, pentru a preveni îmbolnăvirea la locul de muncă, iar pentru angajator este important să se reducă perioada de incapacitate temporară de muncă (concedii medicale) a angajaţilor, precum şi prevenirea unor accidente de muncă.
Rep.: Cu ce probleme vă confruntaţi în meseria dvs?
D.Ş.: După cum am spus, medicul de Medicina Muncii este un liant între angajat şi angajator. Problemele cele mai dificile sunt cele de mentalitate atât cele ale angajatului, cât şi cele ale angajatorului. La cabinet se prezintă angajaţi cu probleme de sănătate care îşi găsesc un loc de muncă, însă starea de sănătate nu le permite acest lucru sau angajatori care consideră că examenul de Medicina Muncii se face doar atunci când au control de la instituţiile statului.
Rep.: Cum este Medicina Muncii în Gorj, raportându-ne la experienţa cabinetului dvs?
D.Ş.: În judeţul nostru consider că Medicina Muncii este la un nivel ridicat, având în vedere că suntem un grup de medici cu experienţă în acest domeniu. Însă, apar aceleaşi probleme de mentalitate pe care le-am amintit mai sus, eu fiind obişnuit cu gândirea angajatorilor din Vestul ţării, unde am făcut facultatea şi specializarea, dar ne adaptăm şi încercăm să le explicăm ce înseamnă Medicina Muncii şi de ce e mai bine să fie făcute aceste examinări de screening pentru afacerea lor.
Rep.: Care sunt perspectivele Medicinei Muncii în opinia dvs şi ce credeţi că ar trebui îmbunătăţit?
D.Ş.: Eu cred că Medicina Muncii este o specializare foarte importantă în procesul muncii, atât pentru angajaţi, cât mai ales pentru angajatori. Noi, medicii de Medicina Muncii, suntem sub contract cu angajatorii, dar lucrăm pentru angajaţi să putem să le îmbunătăţim condiţiile de muncă şi să le supraveghem starea de sănătate. Ca şi îmbunătăţiri, cred că ar trebui ca angajatorii să conştientizeze importanţa Medicinii Muncii.
A consemnat Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here