Dr. Ciontea: “Tratamentul pneumoniei trebuie iniţiat la recomandarea medicului specialist”

635

Odată cu scăderea temperaturilor, începe şi sezonul răcelilor. Din păcate, o răceală aparent banală poate ascunde o afecţiune mult mai periculoasă: pneumonia. Aceasta este o infecţie la nivelul plămânilor, care este cauzată de o multitudine de microorganisme. Specialiştii atrag atenţia asupra importanţei modului în care tratăm pneumonia, fiind esenţială perezentarea la medic şi iniţierea tramentului în funcţie de recomandarea acestuia. Netratată, pneumonia duce la complicaţii foarte grave, putându-se ajunge la deces.

Pneumonia reprezintă infecţia ţesutului pulmonar, cauzată, în principal, de bacterii, virusuri, fungi şi paraziţi. Există două tipuri de pneumonie: tipică şi atipică. “Simptomele pneumoniei clasice sunt: febră, tuse asociată cu expectoraţie purulentă, durerea toracică; la pneumonia atipică este un debut progresiv, cu tuse seacă, cu dureri de cap, de muşchi, dureri de gât, vărsături şi diaree, erupţii cutanate”, spune pneumologul Marius-Sorin Ciontea.

Diagnosticarea pneumoniei
Medicul sau asistenta încearcă să depisteze pneumonia prin auscultaţia plămânilor cu ajutorul unui stetoscop. Pneumonia se asociază de obicei cu apariţia unor zgomote specifice. Aceste zgomote anormale sunt cauzate de îngustarea căilor respiratorii sau de prezenţa în segmentele pulmonare pline în mod normal cu aer a celulelor inflamatorii şi a lichidului, procesul fiind numit condensare. “În majoritatea cazurilor, diagnosticul de pneumonie este confirmat în urma efectuării unei radiografii toracice. Examenul de spută identifică microbul în mai puţin de 50% din cazuri”, menţionează medicul Ciontea.

Cauzele îmbolnăvirii
Pneumonia nu reprezintă o boală unică, ci mai degrabă un conglomerat de boli, fiecare boală fiind cauzată de un anumit organism microscopic – fie acesta o bacterie, un virus sau o ciupercă.
De obicei, pneumonia apare după ce microorganismele sunt inhalate în plămâni, însă uneori infecţia ajunge la nivelul plămânilor prin circulaţia sanguină sau migrează la plămâni direct de la nivelul unui focar infecţios de vecinătate. “Microbii ajung în plămâni pe cale aeriană, în general, prin inhalarea particulelor infectate, aspirare a secreţiilor nazo-faringiene; răspândirea pe calea sângelui de la un focar infecţios extrapulmonar, de la nivelul unor catetere intavenoase”, mai spune pneumologul.

Factori de risc
Locul în care apare pneumonia este una dintre cele mai importante caracteristici pe care medicii le iau în considerare. Pneumonia poate să apară la persoane care trăiesc în comunitate, la pacienţii internaţi în spital sau la persoanele internate în alte instituţii, cum ar fi azilurile de bătrâni. “Persoanele cele mai afectate de penumonie sunt copiii şi vârstnicii, urmaţi de pacienţii care au alte boli asociate, cum ar fi: cancer, boli ale sângelui, boli renale şi hepatice grave, alcoolice, diabeticii, persoanele care suferă de boli pulmonare cronice, cei cu sechele după tuberculoză, dar şi persoanele care trec printr-o viroză respiratorie”, menţionează pneumologul Marius Ciontea.

Tratamentul pneumoniei
Pentru că reprezintă un pericol pentru sănătatea omului, tratamentul pneumoniei trebuie efectuat trebuie efecutat cât mai rapid, şi început înainte de confirmarea agentului microbian, de către laborator. “În vederea simplificării tratamentului antibiotic, boala se clasifică în pneumonie comunitară, dobândită la domiciliu, şi pneumonie nozocomială, dobândită în spital. Tratamentul este diferit. Având în vedere rezistenţa crescută a principalilor agenţi patogeni la Penicilină, tratamentul trebuie iniţiat la recomandarea unui medic specialist, în funcţie de bolile asociate pe care le mai prezintă pacientul după diagnosticare . În general, pacienţii se tratează singuri, apoi ajung la medicul de familie şi îi mai tratează şi el, ulterior ajungând la noi într-o stare gravă. De aceea, recomandarea este ca la primele simptome de boală, pacientul să se prezinte la medicul de familie, care va decide oportunitatea trimiterii la pneumolog”, explică dr. Ciontea.
Pneumonia se tratează medicamentos, în 7-10 zile. Formele uşoare de pneumonie se pot trata la domiciliu, utilizând antibioticele prescrise de medic.

Prevenţie
Pneumologul Marius Ciontea spune că pneumonia poate fi prevenită prin evitarea expunerii la frig, evitarea zonelor aglomerate, întârirea sistemului imunitat. Mai multe tipuri de pneumonie pot fi prevenite prin utilizarea vaccinurilor. Există vaccinuri care creează protecţie împotriva pneumoniei pneumococice, a pneumoniei cauzate de bacteria Haemophilus influenzae şi a pneumoniei cauzate de virusul gripal, care conduce de asemenea la producerea unei pneumonii bacteriene.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here