Dr.Bobircă, specialistul în cancerul de sân, prezent pe 11 martie la Târgu-Jiu

3327

În data de 11 martie 2023, la Târgu- Jiu, va fi prezent Dr. Florin Bobircă, medic primar chirurg, cu supraspecializare în chirurgia oncologică, care vă poate ajuta în descoperirea afecțiunilor sânului, îndrumarea către analizele necesare și orientarea către cel mai potrivit tratament.

Echipa condusă de către Dr. Florin Bobircă, Sef de Lucrări la Universitatea de Medicina ,,Carol-Davila” din București, este specializată în diagnosticul și tratamentul cancerului de sân, dar si în tehnica ganglionului santinelă și a operaților de conservare a sânului. Și de această dată am discutat cu medicul chirurg Dr.Florin Bobircă care ne-a răspuns la întrebările care ne-au fost adresate de către pacientele din Gorj.

Reporter: Există situația în care o pacientă să aiba cancer la ambii sâni?
Dr.Florin Bobircă: Este o situație mult mai rară. În aceste cazuri este necesară biopsierea ambilor sâni, analiza histopatologică și începerea tratamentului la recomandarea medicului oncolog. Dacă este necesară mastectomia bilaterală, tehnicile de refacere de tip “onco-plasic surgery” se pot aplica.

Rep.: Ce alte simptome, în afară de palparea tumorii, pot să mai apară în cancerul de sân?
Dr.F.B: Există mai multe indicii care ne pot duce cu gândul la prezența unui cancer de sân. Scurgerea mamelonară, în special sangvinolentă, apare în unele cazuri. De asemenea, retracția mamelonului este caracteristică. Aspectul de coaja de portocală al pielii sânului este o situație tipică pentru un cancer desant. Uneori, unicul semn, poate să fie palparea unui ganglion axilar.

Rep.: Pierderea ganglionilor axilari ca urmare a operației poate avea repercusiuni grave asupra sănătății pacientelor?
Dr.F.B.: Excizia acestor ganglioni, care sunt de obicei în număr mare 20-30, poate avea repercusiuni, dar nu dintre cele mai grave. Rolul acestor ganglioni nu este indispensabil pentru organism, Uneori poate să apară ,,bratul gros”, alteori o ușoara limitare a mișcărilor membrului superior respectiv.

Rep.: În tehnica ,,ganglionului santinelă” câți ganglioni se scot?
Dr.F.B.: Tehnica ganglionului santinelă se aplică pentru anumite stadii de evoluție a bolii si presupune excizia a 1 până la 3 ganglioni axilari. Această tehnică, de cele mai multe ori, nu are nici un fel de repercursiuni.

Rep.: Ce înseamnă operația de conservare a sânului?
Dr.F.B.: Operația de conservare a sânului înseamnă că se excizează o parte a glandei mamare, cea care conține tumora, împreună cu țesutul sănătos din jurul acesteia, cu scopul de a realiza marginile de siguranță oncologică.

Rep.: Cancerul de sân este dependent hormonal?
Dr.F.B.: Anumite tipuri de cancer de sân sunt dependente hormonal, de aceea este important să cunoaștem caracteristicile tumorii, în perioada postoperatorie, prin trimiterea specimenului de la operație la analiză prin imunohistochimie. Dacă tumora are prezenți receptori de acest tip (si în ce proporție) atunci pacienta, la recomandarea medicului oncolog, va lua tratament hormonal.

Dr.Florin Bobircă oferă consultații la Centrul Medical pentru Sănătate Umană, Aleea Pieței Nr.1, Târgu-Jiu,
Tel: 0253.227.220 sau 0785.29.25.20.
A.S.