Alin Vijulan este un tânăr medic aflat la început de drum, dar hotărât să demonstreze că este pasionat de meseria pe care și-a ales să o practice. Are doar 26 de ani, este absolvent al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, pe care a finalizat-o cu brio, obținând nota 10 la licență, iar actualmente este angajatul Medserv Min, unde este medic de medicina muncii. Pe parcursul facultății și în timpul stagiilor de practică, mai mulți medici l-au impresionat, iar între cei pe care îi admiră profesional se regăsesc și două nume de la Unitatea de Primiri-Urgențe din Târgu-Jiu: dr. Aura Obrocea și dr. Maddy Huzu. Cu toate acestea, Alin Vijulan mărturisește că, deși cariera medicală și-a început-o în orașul natal, în viitor se vede într-un oraș mai mare.
Reporter: Ce-l determină pe un tânăr din zilele noastre să urmeze Medicina?
Dr. Alin Vijulan: Eu cred că fiecare are un motiv anume. Unii aleg medicina pentru că, așa cum sigur știți, salariile medicilor au crescut foarte mult în ultimul timp, alții optează pentru Medicină pentru că au o chemare în acest sens și își doresc să salveze vieți. Dar să știți că, din păcate, sunt și tineri care fac această facultate doar pentru că așa vor părinții lor.
Reporter: Pe dumneavoastră ce v-a motivat să faceți această facultate?
Dr. Alin Vijulan: Mi-am dorit mereu să ajut oamenii, de aceea am vrut să devin medic, să pot să am grijă și de familia mea, dar și de persoanele din jurul meu și să o fac cât mai bine posibil.
Reporter: Când și cum v-ați hotărât să dați la Medicină?
Dr. Alin Vijulan: La terminarea liceului eram puțin indecis, în sensul că inițial am vrut să dau la Academia de Poliție, dar apoi am considerat că în poliție nu ai atât de multe satisfacții cum ai ca medic; astfel am rămas ferm pentru medicină și am început pregătirile. Acum mă bucur că am ales acest drum.
Reporter: Sunteți medic de medicina muncii. Cât de importantă credeți că este această ramură?
Dr. Alin Vijulan: Într-adevăr, profesez în acest domeniu și pot să vă spun că medicina muncii are o importanță majoră. Sănătatea angajatului este esențială nu doar pentru acesta, ci și pentru compania în cadrul căreia profesează. Noi acum efectuăm controlul periodic la minerii din cariere, în bazinul carbonifer Motru. Imaginați-vă numai cât de important este să te asiguri că această categorie profesională îndeplinește condițiile necesare pentru a putea presta munca grea pe care trebuie să o desfășoare în subteran.
Reporter: Sunteți un medic tânăr, dar dedicat profesiei. Cum vă privesc pacienții?
Dr. Alin Vijulan: Pacienții mă privesc cu respect și admirație pentru ceea ce fac, iar eu la rândul meu și îi tratez cu respect și le vorbesc frumos, așa cum cred că ar trebui să o facă toți medicii.
Reporter: Ca medic, ce sfaturi le dați angajatorilor?
Dr. Alin Vijulan: Cred că cel mai important sfat, nu doar pentru angajatori, ci pentru toată lumea, ar fi să pună sănătatea pe primul loc. Pentru a nu avea probleme de sănătate, prevenția ar trebui să joace un rol important, iar la primele semne de boală este esențial să se prezinte la medic, nu să se trateze cu leacuri băbești sau cu ce citesc pe internet.
Reporter: Dar viitorilor și actualilor angajați ce sfaturi le dați?
Dr. Alin Vijulan: Să respecte cu rigurozitate sfaturile medicilor, iar dacă în tipul controalelor medicale periodice se depistează anumite probleme de sănătate, să nu întârzie investigarea amănunțită a acestora și tratarea lor, chiar dacă acest lucru ar presupune întreruperea temporară a activității profesionale. Să nu uităm că sănătatea este mai importantă decât orice!
Reporter: De ce ați revenit la Târgu-Jiu după finalizarea studiilor?
Dr. Alin Vijulan: Viața te poartă unde vrea ea, indiferent de ce îți dorești tu la un moment dat. Așa a fost să fie, să vin acasă acum, să îmi încep cariera profesională aici. A fost un concurs de împrejurări, dar probabil așa era scris undeva Sus…
Reporter: Familia ce părere are despre drumul pe care l-ați ales?
Dr. Alin Vijulan: Familia mea este mândră de realizările mele de până în prezent și mă bucur în continuare de susținere nelimitat din partea ei. Familia, pentru mine, a fost întotdeauna un sprijin moral foarte important și părinții m-au sprijinit în tot ceea ce am decis să fac. Am făcut și greșeli în deciziile mele, de-a lungul timpului, dar ai mei consideră că greșelile sunt ale mele și trebuie să realizez eu ceea ce e bine și ce e rău pentru mine.
Reporter: Cine v-a sprijinit cel mai mult în perioada studenției?
Dr. Alin Vijulan: Familia mea și prietenii apropiați au fost alături necondiționat și pe calea aceasta chiar aș vrea să le mulțumesc! Primul și principalul meu suport a fost familia, pe locul doi au fost prietenii mei (nu mulți la număr, dar prieteni adevărați). Ei au știut întotdeauna să mă susțină și atunci când eram cu moralul la pământ, dar și când am avut succes s-au bucurat de reușitele mele.
Reporter: Ce planuri de viitor aveți?
Dr. Alin Vijulan: Ca orice tânăr, la început de drum, planurile sunt mari și multe. Pe viitor vreau să mă mut în București, să profesez acolo și să mă perfecționez ca să pot ajuta oamenii, scopul principal pentru care am ales această meserie, și îmi doresc să mă stabilesc în Capitală.
Reporter: Aveți vreun idol, un model de urmat?
Dr. Alin Vijulan: De-a lungul timpului am avut câțiva medici pe care i-am luat drept model, printre care și de la Urgente din Târgu-Jiu, unde am făcut practica pe parcursul anilor de facultate, am stimat și încă stimez profesional pe Dr. Obrocea Aura și pe Dr. Huzu Maddy.
Reporter: Unde și cum vă vedeți peste 10-15 ani?
Dr. Alin Vijulan: Tot în România, dar din păcate, departe de Târgu-Jiu. Cel puțin la ora actuală, aici nu mă mai regăsesc și cred că aici nu pot evolua din punct de vedere profesional. Și, desigur, în următorii ani vreau să îmi întemeiez și o familie.
Reporter: Ce sfaturi le dați tinerilor care doresc să dea la Medicină?
Dr. Alin Vijulan: Medicina este un domeniu cu mai puțină distracție și mai mult studiu, nu atât cel din timpul laboratoarelor și cursurilor, cât și cel individual, acasă; presupune și multă ambiție. Dacă nu pleci cu o bază în primii ani de facultate și să perseverezi pe parcurs, este mai greu pe viitor, pentru că nu înțelegi toate mecanismele. De aceea, tinerilor care doresc să urmeze acest drum le spun că trebuie să se înarmeze cu ambiție, determinare, seriozitate și dorința de a se autodepăși permanent. Cu bune cu rele, Medicina este frumoasă, iar pe viitor îți oferă multe satisfacții.
A consemnat Minodora Sucea