Dozele de Pentaxim, încă aşteptate în judeţul nostru

167

La nivelul judeţului nostru, dozele de Pentaxim au fost epuizate încă de la începutul verii. Deocamdată, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj nu ştiu când se vor primi vaccinurile. Criza de Pentaxim este resimţită în toată ţara.

Pentaxim, vaccinul care se administrează bebeluşilor la vârsta de patru luni şi care îi protejează de difterie, tetanos, tusă convulsivă, poliomielită, meningită, infecţii ale sângelui şi altele, lipseşte din judeţul nostru încă de la începutul verii. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spun că toţi bebeluşii care nu au fost imunizaţi sunt catagrafiaţi şi recuperaţi în cel mai scurt timp de la primirea dozelor de vaccin. „Avem o criză de vaccin Pentaxim, care se administrează bebeluşilor la patru luni. Este o criză la nivel naţional. Bebeluşii care nu au fost vaccinaţi vor fi catagrafiaţi şi recuperaţi în cel mai scurt timp de la primirea vaccinului; oricum ei au o imunitate mai mare în primele luni de viaţă, mai ales dacă sunt alăptaţi la sân. Din informaţiile pe care le avem, în alte judeţe acest vaccin lipseşte de mai mult timp”, a menţionat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.
Deşi nu se găseşte de mai bine de două luni, vaccinul Pentaxim încă lipseşte din stocul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. „Până acum nu am primit dozele de Pentaxim; acest vaccin încă lipseşte”, a confirmat Elena Sfârlează, director adjunct al DSP Gorj.

Disponibil în farmacii
Pentaximul, sau vaccinul diftero-tetanos-poliomielitic, poate fi achiziţionat şi din farmaciile cu circuit deschis, contra cost; Pentaxim se vinde cu aproximativ 180 lei, însă chiar şi aşa este destul de greu de găsit, astfel încât şi părinţii care sunt dispuşi să scoată bani din buzunar trebuie să aştepte până când problema serului va fi rezolvată. Potrivit medicilor, Pentaxim este indicat pentru a proteja copilul împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi împotriva infecţiilor sângelui la copii, începând cu vârsta de 2 luni.
Minodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here