Dovleceii reduc nivelul homocisteinei

490
dovlecelMulţi consideră dovlecelul o legumă, ceea ce este greşit, dovlecelul este un fruct. Această neînţelegere porneşte de la faptul că dovlecelul când este gătit este socotit a fi o legumă. Iată, că am aflat şi misterul. De ce este recomandat dovlecelul? Pentru că aduce un aport caloric insesizabil de mic. Un dovlecel de dimensiune medie are aproximativ 25 de calorii şi credeţi-mă că înseamnă puţin.

Persoanele care se chinuiesc din răsputeri să slăbească, ar trebui să înveţe mai multe reţete cu dovlecei.

Aceştia sunt consideraţi nişte suprimatori naturali ai foamei. Cum aşa? Este cât se poate de adevărat. Dovleceii odată ingeraţi măresc volumul stomacului, grăbind senzaţia de saţietate. Dovleceii pot fi incluşi cu brio în dieta-tratament pentru astm, graţie conţinutului de vitamina C, care este un puternic antioxidant. În plus, dovleceii au proprietăţi antiinflamatorii.
Vă vine să credeţi că dovleceii au proprietăţi de prevenire a sclerozei? Da, este cât se poate de adevărat. Aşa cum am spus şi altădată avem mereu câte ceva de învăţat de la natură.
Conţinutul ridicat de nutrienţi şi aportul caloric redus, îi transformă într-o alegere bună de fiecare dată când vreţi să ţineţi dietă. Iar fibrele din ei, reglează funcţiile digestiei şi pentru că se digeră ceva mai greu (adică stau mai mult în stomac) grăbesc senzaţia de saţietate.
Dar, aşa cum am zis şi mai devreme ca să beneficiaţi de cât mai mulţi nutrienţi, gătiţi cât mai puţin dovleceii. Acidul folic, vitamina C şi A, regăsite în dovlecei, odată asimilate asigură o bună funcţionare a organismului. Vitamina C şi luteina îmbunătăţesc vederea. Dar nu este tot, s-a dovedit că aceasta fortifică vasele de sânge, fiind astfel benefică în preveniera bolilor cardiovasculare. Şi dacă dovleceii se vor regăsi din ce în ce tot mai mult în dieta voastră, aflaţi că, aceştia pot preveni declanşarea unor boli cronice (cancer de colon).
Se presupune că dovleceii au efect benefic asupra nivelului de colesterol din sânge, dar nu este nimic cert. Şi evident că dacă pe unii subiecţi se dovedeşte că această legumă grozavă reduce nivelul de colesterol, înseamnă că previne şi unele boli de inimă. Beta-carotenul ajută împotriva oxidării celulelor (adică previne cancerul).
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here