DOVEZI! Firma milionarului Paraschiv s-a angajat să nu cauzeze nicio poluare cu ferma de pui de la Târgu-Jiu. Instituțiile statului, trezite de către presă! Oamenii acuză: Autoritățile locale din Dănești, în complicitate cu cei de la Avirom!

3459

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Gorj a deschis, la finele săptămânii trecute, dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de poluare prin evacuarea, cu știință, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri sau substanțe periculoase, după ce în spațiul public au apărut imagini cu dejecții și cadavre aruncate pe un câmp de la marginea comunei Dănești, rezultate din procesul de producție al firmei Avirom Plus SRL, cea care deține fermele de creșterea puilor din Târgu-Jiu.
Un localnic a fotografiat locul în care au fost aruncate ,,deșeuri organice din resturi de pui, organe, sânge și alte substanțe folosite în procesul de producție” și a catalogat incidentul drept atentat la sănătatea celor care locuiesc în zonă, iar imaginile au ajuns pe rețelele de socializare. Abia după ce subiectul a fost preluat de jurnalistul Narcis Daju s-a autosesizat Garda de Mediu Gorj care a amendat societatea Avirom Plus cu 40.000 de lei.
Oamenii vorbesc de o complicitate a autorităților locale cu conducerea firmei care administrează ferma de creștere a puilor și despre indolența totală a instituțiilor de control care au competențe în domeniul protecției mediului, în contextul în care în momentul emiterii autorizațiilor de mediu, Avirom Plus SRL, societatea care deține fermele de creștere a puilor, dădea asigurări că ,,nu va fi cauzată nicio poluare semnificativă” și a prezentat contracte cu două firme pentru preluarea dejecțiilor solide, respectiv pentru ridicarea cadavrelor de păsări.

Disperați…
…de mirosul insuportabil al dejecțiilor aruncate de la ferma de pui aflată la marginea municipiului Târgu-Jiu pe un câmp din satul Văcarea, comună Dănești, localnicii au postat imagini pe o rețea de socializare. ,,Atentat la viața și sănătatea noastră! Se întamplă într-o comuna din jud.Gorj – Danesti. În imagini: deșeuri organice din resturi de pui, organe, sânge și alte substanțe folosite în procesul de producție. La Provincia – Acțiuni împotriva protecţiei mediului și vieții noastre, ce afectează ecosistemele forestiere, generatoare de poluare a apelor și aerului sau altor ecosisteme terestre. Apa în fântâni nu mai este potabilă, rețeaua de apă este compromisă și ea. Cetățenii tac de frică să nu-și piardă locurile de muncă la această societate”, a scris o localnică. A doua zi, zona contaminată a fost acoperită, superficial, cu crengi, ca mai apoi, în ziua următoare, când în locul respectiv a ajuns jurnalistul Narcis Daju, terenul era proaspăt arat și toate dejecțiile au fost acoperite cu pământ, însă atmosfera era una vomitivă, la propriu. ,,Un platou cu pui morți, sânge închegat și găinaț”, după cum relata jurnalistul, de la fața locului.
IPJ Gorj a deschis dosar penal: ,,În urma verificărilor efectuate de polițiști la fața locului a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de poluarea prin evacuarea, cu știință, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri sau substanțe periculoase, în baza Ordonanței de urgență nr. 195/2005 privind protecția mediului. Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 65.000 la 70.000 de lei”.
Cei de la Garda de Mediu Gorj s-au trezit și ei, după trei zile din momentul în care primiseră o sesizare, și au aplicat o sancțiune contravențională în cuantum de 40.000 de lei, conform Legii privind regimul deșeurilor, după ce dezastrul ecologic a ajuns în presă. Avirom Plus SRL din Rm. Vîlcea, cea care a preluat firma aflată în faliment Avi Instant, fosta companie Avicola Târgu Jiu, într-o tranzacţie de 20 mil. lei (4,4 mil. euro), în urmă cu doi ani, aparține grupului agricol Carmistin, specializat în producţia, procesarea şi comercializarea cărnii, deținut de milionarul Iustin Paraschiv, afaceristul care a dezvoltat brandul La Provincia.

În momentul în care…
… a obținut autorizație de mediu, până în 2028, pentru fermele de creștere intensivă a păsărilor de curte și porcilor de la Târgu-Jiu, Avirom Plus SRL a dat asigurări că nu va cauza nicio poluare și a depus contracte încheiate cu alte societăți comerciale pentru preluarea deșeurilor rezultate din procesul de producție: dejecțiile sunt preluate de SC FERMA FRÂNCESTI SRL pentru împrăștiere pe terenuri agricole, iar mortalitățile de SC COMAGRA PROD SRL pentru a fi incinerate, conform normelor sanitar veterinare.
Concret: 1) contract de prestări servicii nr. 10/01.01.2018 pentru primirea și împrăștierea de către Prestator, pe terenurile agricole deținute de acesta, a dejecțiilor solide, încheiat cu S.C. FERMA FRÂNCEȘTI S.R.L. (pentru care societatea deține Studiu agrochimic și Plan de fertilizare a terenurilor agricole, în suprafață de 970,82 ha, administrate de Societatea S.C. FERMA FRÂNCEȘTI S.R.L., întocmit de S.C. CARTARE AGROCHIMICA S.R.L.);
2) contract de prestări servicii nr.15/01.03.2018 privind predarea cadavrelor animaliere, încheiat cu S.C. COMAGRA PROD S.R.L, (sunt colectate in saci de plastic fiind eliminate).

În realitate…
… cadavrele de pui și găinațul ajung pe campul de la Dănești. Mai mult, în procedura, de eliberare a autorizației, Agenția pentru protecția Mediului Gorj a invocat faptul că, a avut loc o consultare a publicului şi o şedinţă de dezbatere publică, în data de 18 ianuarie 2018, la sediul Primăriei municipiului Târgu Jiu, iar în lipsa oricărui comentariu a decis autorizarea desfăşurării activităţii fermelor de pui. Mirosul insuportabil se simte până aproape de centrul orașului, însă reprezentanții instituțiilor de mediu au simțul olfactiv ștrangulat și ignoră sesizările venite de la populație dar și monitorizarea pe care trebuie s-o facă la fermele Avirom prevăzută în autorizaţia integrată de mediu.

Complicitate
Trebuie spus că documentația de solicitare a autorizației de mediu face referire, printre altele, și la existența unei camere de necropsie – construcție de zid și a unei camere frigorifice pentru depozitarea temporară a cadavrelor – o construcție cu pereți din zidărie, pardoseală din beton cu gresie, dotată cu instalație de aer condiționat;
Oamenii de la Dănești vorbesc despre o complicitate a autorităților locale cu cei de la Avirom, în contextul în care cei de la fermele de pui nu pot folosi terenurile agricole din afara amplasamentului însă primarul Emilian Rusu nu are nimic împotrivă că dejecțiile ajung pe proprietățile oamenilor sau pe câmpurile comunei.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. Dintr-un articol de presa:
    ……………
    A ,,închide ochii’’ însemna comiterea de către (…………..) a propriei infracțiuni, pedepsite de Art. 267 Cod Penal – omisiunea sesizării, infracțiune pentru care inclusiv judecătorii sunt pasibili de închisoare, dacă nu sesizează ,,de îndată’’ Ministerul Public.
    …………..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here