Două şcoli din China, implicate în atacurile cibernetice împotriva Google

248
internet-chinaAtacurile online împotriva Google şi a altor zeci de corporaţii americane ar fi fost lansate de pe calculatoare de la două instituţii de învăţământ din China, una din ele fiind foarte apropiată de armata chineză, au anunţat surse din cadrul anchetei.

Aceste surse au precizat că atacurile, comise cu scopul de a fura secrete comerciale, coduri şi de a captura e-mailuri ale activiştilor chinezi pentru drepturile omului, ar fi început din aprilie, şi nu după câteva luni, aşa cum se crezuse anterior, potrivit ediţiei online a New York Times.
Atacuri sofisticate provenind probabil din China au vizat firma Google şi alte companii, potrivit gigantului american, care a făcut acest anunţ la 12 ianuarie.
Experţi în securitate electronică, printre care şi anchetatori de la Agenţia Naţională de Securitate, au depus eforturi pentru a identifica sursa atacurilor. Până recent, indiciile descoperite sugerau doar implicarea unor servere din Taiwan.
Şcolile chineze care ar fi implicate sunt Universitatea Shanghai Jiaotong şi Şcoala Profesională Lanxiang, potrivit unor surse din cadrul anchetei, care au solicitat anonimatul.
Probele strânse de un contractor al armatei americane care s-a confruntat cu aceleaşi atacuri ca şi Google i-a făcut pe anchetatori să suspecteze chiar o legătură cu o anumită clasă de informatică, la care preda un profesor ucrainean de la şcoala profesională.
Jiaotong deţine unul dintre programele cele mai avansate de informatică. Doar cu câteva săptămâni înainte, studenţii săi câştigaseră un concurs de programare organizat de IBM, clasându-se în faţa Universităţii Stanford şi a altor instituţii de învăţământ de prestigiu.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here