Două paie la trei măgari

335
Băşcălia a cuprins România. Nu doar Guvernul Boc al IV-lea, cu al său ministru al Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, tartorele, crede el, Bugetului pe 2010. Care-i făcut de FMI! Până una-alta, un ministru se vede şi după cei cu care se-nconjoară.

L-a luat lângă sine, ca director al imaginii publice a ministerului care-i, n-aşa, tot Public, pe un individ pretin la cataramă, de distracţii prin cluburile bucureştene. Pe Andrei Gheorghe, arestatul de mai anii trecuţi pentru consum de stupefiante, eliberat la intervenţia lui Adrian Sârbu, patronul acestuia de atunci şi al trustului Mediapro, cu vârful de lance ProTV. Apărându-l pe badea Andrei al lu’ Gheorghe, tăicuţul Vlădescu îl căina „după trei zile la Finanţe, era muci!” Aşa cum vom fi noi, poporenii, făcuţi de politichia fiscală a lu’ Vlădica Vlădescu. L-a mai luat lângă el şi pe consilierul Dan Bittman, acela cu emisiunea Dănuţ SRL, pe banii contribuabililor p(r)ostului public TVR 1. Alt ins curat ca lacrima, din moment ce Sebastian Vlădescu figura şi lua bani buni din misia sa de membru AVAS, unde se zice că Dănuţ SRL Bittman dăduse cu subsemnatul ca să ia un altul, de la o firmă falimentară, prin 2006, mititica sumă de 2,5 milioane de dolari.

Tartorele Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, se răţoieşte la parlamentari să voteze mai repede Bugetul pe 2010, că el îşi dă demisia dacă îl schimbă deputaţii şi senatorii prin amendamentele lor neghioabe, în concepţia lui. Nu-i nimic, tot o să-l demită FMI ori chiar Boc! Ce dacă mai apar niscaiva neclarităţi şi mere ale discordiei, precum banii la dispoziţia Consiliilor Judeţene. Ce dacă nu-s bani pentru primării? Bine că sunt pentru primele şi salariile mărite ale celor din Administraţia Prezidenţială şi pentru mărirea cu 50% a salariilor slugoilor din Curtea Constituţională! Aceia care l-au validat pe Zeus! Dezvoltarea şi Turismul coordonate de Elena Udrea. Primăriile, şcolile şi bătrânii să-i mai lase pe alde Băsescu şi Boc în pace. Ce-au votat poporenii, asta primesc! Ţipă Vlădescu, ca din gură de şarpe, o face pe un ton rugător-împăciuitor Emil Boc şi articolele proiectului de buget, cică de stat, şi al asigurărilor publice trece prin Parlament la fel ca pe timpul lui Ceauşescu legile şi bugetele prin MAN. Mă rog, ce mi-e Ceauşescu, ce-mi este Băsescu. Bugetul fu votat în întregime până ieri şi doar plenul urma să se pronunţe asupra veniturilor şi cheltuielilor bugetare. Pun pariu că s-a făcut şi chestia asta. Aiuritoare şi îngrijorătoare pentru popor. Aşa ne trebuie! Prostia se plăteşte cu vârf şi îndesat.
Ca veste poveste, 133.000 de firme şi-au suspendat activitatea. Urmează altele. Şomajul va creşte nu doar în sectorul bugetar, ci şi în mediul privat. Patronatele confirmă că nu sunt semnale de redresare economică. Cu toate că mincinoşii din fruntea bucatelor – guvernanţii şi preşedintele Traian Băsescu – ne asigură că economia românească va depăşi recesiunea. Şi la vară va fi cald!
Isteria impozitelor crescute creează cozi la oficiile finanţelor publice de pe lângă primării. Măcar aşa, plătind din vreme, să fie scutiţi cetăţenii de 10% din taxele şi impozitele şi aşa prea mari! Sunt restanţe la plata salariilor bugetarilor? Sunt. Şi ce dacă nu vor mai fi plătite, susţin guvernanţii. La aşa votanţi, aşa guvernanţi! Poate măcar acum se vor trezi la realitate şi vor regreta ce-au votat în 2008, apoi la euro-parlamentarele din 2009 şi, desigur, la alegerile prezidenţiale. Pe cine mai încălzeşte că „Prostănacul” dă vina pe aceia care au furat mai mult. E o recunoaştere că şi PSD-ul a comis-o. Până acum vorbise pe tema asta doar deputatul Victor Ponta. Iată că şi „Prostănacul” o confirmă. În loc să se retragă!
*
Nici în Gorj, situaţia nu-i mai roză, ca de altfel în toată amărâta asta de ţărişoară. Şomajul va creşte, lefurile bugetarilor nu-i sigur că se vor plăti. La Peştişani, sunt vreo trei posturi de bibliotecar. La Primărie, la Şcoala generală şi la Grupul şcolar condus de ing. Logăscu. Toate simbriile se primesc prin Primăria Peştişani, gestionată de primarele liberal ing. Florin Pavel. Va trebui să dispară nu un post de bibliotecar, ci două. Va rămâne bibliotecară doar distinsa doamnă Marieta Rădulescu? Ar fi ce-a mai experimentată, ce-a mai coaptă, cum se zice. Ce se va întâmpla, Dumnezeu cu marea mila Lui!
Dacă la votarea Bugetului pe 2010 s-au împărţit trei paie la doi măgari, cu postul de bibliotecar unic în trei locuri, ca la Peştişani, va fi mai greu. Poate doar pensia să mai salveze situaţia, ştiut fiind că „Problema cu pensionarea este că nu primeşti nici o zi liberă”, cum zicea un oarecare aforist celebru Abe Lemons. E drept, şi banii din pensie sunt mult mai puţini. Şi nu-i sigur că nu-ţi pune Vlădescu ceva în ea! Ca să scape de pensionari.
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here