Două noi Cercuri Cultul Eroilor în Gorj, la Dragoteşti şi Căpreni

694

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Judeţului Gorj desfăşoară în perioada 2015-2018 o serie de acţiuni ce au ca temă „Centenarul Marii Uniri”. Printre acestea se înscrie şi înfiinţarea de Cercuri Cultul Eroilor în şcolile gorjene, în spiritul respectului pentru eroii şi martirii neamului care s-au jertfit pe Altarul Patriei.

Actuala conducere a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Judeţului Gorj este preocupată de educaţia patriotică a tinerei generaţii, astfel încât în şcolile şi liceele gorjene s-au înfiinţat mai multe Cercuri Cultul Eroilor. Acţiunile pe care asociaţia le desfăşoară în perioada 2015-2018 au ca temă Centenarul Marii Uniri, vizitele de lucru şi înfiinţarea Cercurilor Cultul Eroilor în şcolile gorjene fiind făcute în spiritul respectului pentru eroii neamului în transmiterea a aceea ce col. (r.) dr. ing. Walter Loga, preşedintele Filialei Gorj a A.N.C.E. „Regina Maria” a denumit „ştafetei recunoştinţei, pentru eroii şi martirii, cunoscuţi şi necunoscuţi, care s-au jertfit pentru neam şi ţară”. Vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Judeţului Gorj şi responsabil al activităţii Cercurilor Cultul Eroilor, istoricul Andrei Popete-Pătraşcu consideră necesar „să responsabilizăm tânăra generaţie în direcţia organizării şi desfăşurării de activităţi pentru comemorarea şi cinstirea eroilor şi martirilor neamului nostru, a personalităţilor şi a momentelor importante din Istoria Românilor, la care pot participa elevii din învăţământul preuniversitar, aşa cum se arată în Art. 1 din Protocolul de Colaborare semnat între Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” şi Ministerul Educaţiei Naţionale”.

11209665_825882270833864_6788669766096403976_n-1La Dragoteşti, elevii nu au dat uitare eroii
Joi, 7 mai 2015, o delegaţie a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Judeţului Gorj, compusă din col. (r.) dr. ing. Walter Loga (preşedinte), lt. col. (r.) Ovidiu Ghindă (prim-vicepreşedinte), prof. Andrei Popete-Pătraşcu (vicepreşedinte) şi lt. col. (r.) Gheorghe Buşe (secretar executiv), s-au deplasat în comuna Dragoteşti, unde au vizitat monumentul eroilor din localitate, o troiţă ridicată în cinstea eroilor din această comună şi biserica în curtea căreia sunt câteva morminte ale acestora. Şcoala Generală „Ion Vâlceanu” din localitate a găzduit şedinţa festivă de înfiinţare a Cercului Cultul Eroilor, la care au luat parte elevi şi cadre didactice. Un alt scop al vizitei de lucru l-a constituit şi prezentarea unui film documentar cu istoricul Asociaţiei, precum şi revista editată de aceasta. Surpriza plăcută a acestei vizite de lucru a constituit-o elevii Şcolii Generale „Ion Vâlceanu” din Dragoteşti, pregătiţi de doamna prof. Angelica Necşulea, care au prezentat un program artistic dedicat eroilor acestei comune, dar şi a sărbătorilor aniversare de la 9 mai. Preşedinte de onoare al Cercului Cultul Eroilor a fost desemnat de către Conducerea Filialei Gorj a A.N.C.E. „Regina Maria”, domnul prof. Cosmin Necşulea, directorul Şcolii Generale „Ion Vâlceanu”, în timp ce în funcţia de preşedinte a fost numită doamna prof. Angelica Necşulea, în vederea organizării şi desfăşurării de activităţi pentru educarea elevilor în vederea cunoaşterii istoriei naţionale, a cunoaşterii culturii, tradiţiilor, obiceiurilor şi simbolurilor statului român. „Rolul profesorului de istorie nu se reduce numai la predarea unor noţiuni, cauze, evenimente istorice, rolul său fiind mult mai profund, acela de a trezi sentimente patriotice, iubire de ţară şi poporul unde locuim. Aceste sentimente sunt din păcate uitate astăzi şi aici trebuie să intervină rolul profesorului de istorie. A fost o onoare pentru mine şi elevii mei să avem oaspeţi ai şcolii noastre conducerea Filialei Gorj a A.N.C.E. „Regina Maria”. Venind la şcoala noastră, i-au făcut pe elevii mei să îndrăgească şi mai mult istoria, să fie mândri că sunt români şi pot să facă şi ei parte din istorie. Momentul culminant a fost pentru noi înfiinţarea Cercului Cultul Eroilor şi bucuria de a merge împreună la mormintele eroilor din Dragoteşti”, a declarat prof. Angelica Necşulea. Reprezentanţii Filialei Gorj a A.N.C.E. „Regina Maria” au înmânat conducerii Cercului Cultul Eroilor de la Şcoala Generală „Ion Vâlceanu” Însemne de onoare şi o Diplomă de excelenţă pentru „contribuţia deosebită adusă la perpetuarea în conştiinţa elevilor a sentimentelor de adâncă recunoştinţă faţă de eroii şi martirii neamului care s-au jertfit pe Altarul Patriei”.

11215804_825881780833913_8208974644115620336_n-1Cercul Cultul Eroilor la Căpreni
Vineri, 8 mai 2015, a fost rândul Şcolii Gimnaziale Căpreni să găzduiască şedinţa festivă de semnare a protocolului de colaborare cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Judeţului Gorj şi înfiinţare a Cercului Cultul Eroilor în cadrul acestei unităţi şcolare. Conducerea Filialei Gorj a A.N.C.E. „Regina Maria” a fost reprezentată de către Loga Walter, Ovidiu Ghindă şi Andrei Popete-Pătraşcu. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul unui complex de manifestări organizat de Şcoala Gimnazială Căpreni, dedicat zilei de 9 mai, cu tripla semnificaţie: Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei şi Ziua Europei. Alături de elevii şi cadrele didactice şi de reprezentanţii Filialei Gorj a A.N.C.E. „Regina Maria”, la Căpreni s-au aflat şi oaspeţi de seamă de la Mangalia, familia Ninu, dar şi invitaţi ai acestora: scriitoarea Emilia Dabu şi cantautorul George Şerban. Cu acest prilej s-a lansat volumul de poezii populare al celui care a fost Ştefan Ninu, fiu al comunei Căpreni, tatăl celor trei oaspeţi de seamă ai Şcolii Gimnaziale Căpreni. A participat în calitate de soldat la cea de-a doua conflagraţie mondială, experienţa războiului marcându-l profund, statul în tranşee şi privaţiunile ulterioare fiindu-i fatale, mult mai târziu, decedând, în 1952, în urma unei boli la plămâni. Un moment deosebit al evenimentului l-a constituit semnarea protocolului de colaborare şi înfiinţarea Cercului Cultul Eroilor. Preşedinte de onoare al cercului a fost desemnată de către Conducerea Filialei Gorj a A.N.C.E. „Regina Maria” prof. Nicoliţa Hurezeanu, directorul Şcolii Gimnaziale Căpreni, preşedinte – prof. Gabriel Slăvuţeanu şi vicepreşedinte – prof. Ion Andrei. Vicepreşedintele Filialei Gorj a A.N.C.E. „Regina Maria”, Andrei Popete-Pătraşcu a dat citire Regulamentului de funcţionare al Cercului Cultul Eroilor şi a prezentat un moment omagial dedicat eroului necunoscut. Reprezentanţii Filialei Gorj a A.N.C.E. „Regina Maria” au înmânat şi conducerii Cercului Cultul Eroilor de la Şcoala Gimnazială din Căpreni Însemnele de onoare şi Diplome de excelenţă.

11220945_825882184167206_1990794299078895557_n-1Tezaure de cultură şi istorie autentică
În urma celor două vizite de lucru la Dragoteşti şi Căpreni, preşedintele Filialei Gorj a A.N.C.E. „Regina Maria”, col. (r.) dr. ing. Walter Loga, s-a arătat impresionat de „primirea caldă, autentic românească a gazdelor, cu pâine şi sare, de elevii şi elevele care au îmbrăcat portul tradiţional şi l-au purtat cu mândrie pe întreaga desfăşurare a manifestării de la Dragoteşti, de puritatea micuţilor din clasa a I-a care au susţinut un moment artistic deosebit la Căpreni, de dansurile populare, tradiţiile şi obiceiurile moştenite şi păstrate până astăzi cu sfinţenie, veritabile tezaure de cultură, istorie şi simţire românească, de abnegaţia tuturor cadrelor didactice implicate în aceste activităţi, care nu renunţă la educarea tinerei generaţii pentru respectul trecutului şi al eroilor”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here