Două infracțiuni, în 6 luni! Ce pedeapsă a primit un fermier din Baia de Fier

1129

Un agricultor trecut de 60 de ani, din comuna Baia de Fier, a fost condamnat definitiv pentru două infracțiuni comise în decurs de șase luni. Gorjeanul a primit o pedeapsă de un an de închisoare, care a fost suspendată pe un termen de supraveghere de trei ani. În plus, fermierul va trebui să muncească 100 de zile în folosul comunității, la primărie sau liceul din localitate.

Acum doi ani, la scurt timp de la Revelion, bărbatul a fost prins cu țigări de contrabandă. Polițiștii s-au sesizat din oficiu după ce au aflat că agricultorul vindea crescătorilor de animale de pe raza localității Baia de Fier cantităţi importante de țigări fără marcă, în afara antrepozitului fiscal, cât și țigări provenite din Serbia, fără a fi declarate vamal.
„Inculpatul a achiziționat în cursul lunii septembrie 2019, de la o persoană necunoscută, care oferea spre vânzare, pe strada lui, țigarete, un bax cu țigarete fără marcă, produse artizanal, pentru a le da persoanelor care lucrau ocazional în gospodăria sa. Inculpatul a declarat că a plătit pentru aceste ţigarete suma de 200 lei. Cu ocazia perchiziției domiciliare din data de 07.01.2020, în locuința inculpatului a fost găsită cantitatea de 11.860 țigarete cu tutun, fără marcă, cu inscripția Korona, ţigarete supuse accizării şi deținute în afara antrepozitului fiscal”, potrivit rechizitorului.
Prejudiciul stabil de anchetatori, de circa 6.000 de lei, a fost achitat de bărbat în timpul urmăririi penale.

Al doilea dosar penal
La șase luni după acest eveniment, bărbatul s-a ales cu un nou dosar penal.
De data aceasta, pentru conducere sub influența alcoolului.
„La data de 29.07.2020, în jurul orei 21:00, organele de poliție din cadrul Poliției oraș Novaci, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Nucilor, sat Cernădia, din comuna Baia de Fier, județul Gorj, au efectuat semnal regulamentar de oprire conducătorului autoturismului marca Aro 243 care circula din direcția DJ 665 – str. Nucilor”, potrivit anchetatorilor.
Bărbatul a fost testat pentru alcool, având o alcoolemie de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cele două dosare penale au fost reunite, gorjeanul recunoscând și regretând faptele comise.
Pentru că nu are antecedente penale, bărbatul s-a ales cu o condamnare cu suspendare.

Voia o pedeapsă cu amânare
Dorind să aibă cazierul nepătat, fermierul a solicitat ca pedeapsa să-i fie amânată, însă instanța nu a fost de acord.
„Pluralitatea de infracţiuni într-un interval redus de timp conferă persoanei inculpatului imaginea unui om obişnuit cu încălcarea legii, a cărei gravitate nu a conştientizat-o suficient astfel încât a minimalizat implicaţiile juridice. Instanța de control judiciar apreciază că suspendarea executării pedepsei sub supraveghere este singura în măsură să asigure scopurile de prevenție, coerciție și educație a inculpatului, prin conștientizarea încălcării dispozițiilor legale, în condițiile situațiilor de fapt reținute, adică a modalității de comitere a fiecărei infracțiunii, a pericolului concret al infracțiunii potențat de gradul de concentrație de alcool în sânge în mod concret avut, care amplifică valoarea de pericol social al faptei, de consecințele unei asemenea fapte, scopul urmărit, circumstanțele personale”, a motivat Curtea de Apel Craiova, sentința fiind definitivă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here