Două incendii într-o singură zi

368

Primele două zile ale anului 2013 au adus şi primele incendii pentru pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lt.col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj. În cursul zilei de 2 ianuarie, aceştia au intervenit pentru stingerea a două incendii izbucnite la acoperişurile unor case din Târgu-Jiu şi Cătunele, incendii provocate se pare de amplasarea necorespunzătoare a coşurilor de fum faţă de materialele combustibile.

În seara zilei de 2 ianuarie, în jurul orei 20:13, pompierii târgujieni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei case de locuit din municipiu. „Un echipaj încadrat cu şase subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu-Jiu au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul casei de locuit, proprietatea lui Ion V. Intervenţia rapidă a pompierilor a făcut ca incendiul să nu cuprindă în întregime acoperişul şi nici extinderea acestuia la casa de locuit, arzând decât 8 mp. din acoperiş. Cauza probabilă a acestui incendiu este „Coşul de fum amplasat necorespunzător faţă de materiale combustibile”. Intervenţia a durat aproximativ o oră”, a precizat Mihai Avramescu, purtător de cuvânt al IPJ Gorj. Câteva zeci de minute mai târziu, pompierii erau chemaţi să intervină pentru a stinge flăcările ce cuprinseseră acoperişul unei case din comuna Cătunele, sat Valea Perilor. Incendiul a fost anunţat în data de 2 ianuarie, la ora 21:00, la faţa locului intervenind prompt un echipaj încadrat cu şase subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Motru. Flăcările au distrus acoperişul pe o suprafaţă de circa 4 mp. Intervenţia a durat aproximativ o oră şi 15 minute. Şi în acest caz, pompierii au stabilit drept cauză probabilă a incendiului „Coşul de fum amplasat necorespunzător faţă de materiale combustibile”.

Recomandări
Pentru a preveni astfel de evenimente, ce pot avea consecinţe din cele mai grave, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Gorj recomandă cetăţenilor câteva măsuri de prevenire a incendiilor cauzate de nereguli la coşurile de fum: coşurile şi burlanele pentru evacuarea fumului vor fi construite, întreţinute şi curăţate periodic pentru a nu provoca incendii; cele din cărămidă tencuită vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor, prin îngroşarea zidăriei a coşurilor la 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se va introduce un strat de azbest iar la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului; nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.; coşurile se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m; acestea vor fi permanent verificate şi întreţinute.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here