Două cupluri târgujiene, la divorţ la Starea Civilă

167

divort_bOfiţerii Stării Civile din Târgu-Jiu au primit deja două cereri de divorţ care vor fi tranşate la Primărie şi nu prin instanţă şi asta în urma modificărilor Legii 202. Aceasta permite ca, din data de 27 decembrie 2010, Serviciile de Evidenţă a Populaţiei prin Starea Civilă, să poată interveni în desfacerea căsătoriilor.

Divorţurile cuplurilor târgujiene fără copii în întreţinere, pe cale administrativă, se pot face acum şi la Primăria Municipiului Târgu-Jiu. Pentru desfacerea căsătoriilor la ofiţerul Stării Civile, ambii soţi trebuie să fie prezenţi, să completeze o declaraţie şi o cerere şi să nu aibă copii minori în întreţinere.

“Procedura este una foarte simplă. Cei doi soţi trebuie să se prezinte la Starea Civilă şi să completeze o cerere în care să se precizeze că nu au copii şi că niciunul dintre parteneri nu este pus sub interdicţie. Tot în respectiva cerere se va trece şi domiciliul comun, precum şi numele cu care partenerii vor rămâne în urma divorţului, care se va încheia în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de desfacere a căsătoriei”, a declarat Laurenţiu Dan, reprezentant al Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţa Populaţiei (DPCLEP) Târgu-Jiu.

Acesta a mai spus că termenul se poate prelungi cu alte 30 de zile, dar cazurile se pot şi clasa dacă partenerii nu se mai prezintă în faţa ofiţerului de Stare Civilă, fiind apoi îndrumaţi către instanţa de judecată.

După ultima declaraţie completată de cei doi în timpul procesului de divorţ, hotărârea, respectiv certificatul de divorţ se eliberează în termen de 15 zile, în trei exemplare. Dintre acestea, două vor ajunge la parteneri şi unul va rămâne la Primăria Târgu-Jiu.

Propuneri pentru taxă

Reprezentanţii Primăriei, alături de cei ai DPCLEP Târgu-Jiu nu au stabilit încă o taxă pentru divorţul pronunţat pe cale administrativă, urmând încă a se face propuneri.

Pentru fiecare caz, conducerea DPCLEP Târgu-Jiu a stabilit suma de 40 de lei.

Până acum, de la apariţia în mass-media a veştii că divorţurile se pot pronunţa şi la Primărie contra unui cost mic în comparaţie cu cel de la Tribunal, două cupluri din municipiul Târgu-Jiu au apelat la acest lucru.

Partenerii îndeplinesc toate condiţiile legii pentru a beneficia de desfacerea căsătoriei pe cale administrativă. Anul trecut, potrivit evidenţelor DPCLEP Târgu-Jiu, la nivelul municipiului s-au înregistrat un număr de 150 de comunicări privind divorţul, cu circa 17 mai multe faţă de anul 2009.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here