Două cazuri de trichineloză în Gorj! Niciunul în această iarnă

358

În apropierea sărbătorilor de iarnă când în mod normal creşte consumul de produse din carne, în special carne de porc, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, recomandă gorjenilor să fie foarte atenţi în momentul în care cumpără produse de acest gen. De asemenea, dacă sunt proprietari de animale şi sacrifică porcine pentru consumul propriu, inspectorii le recomandă să efectueze obligatoriu examenul trichineloscopic al cărnii, la dispensarele veterinare de la nivelul fiecărei localităţi sau la circumscripţiile sanitar- veterinare situate în municipiile Târgu-Jiu şi Motru.

Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella Spiralis, Ion Iliuţă inspectorul şef al DSVSA Gorj recomandă cetăţenilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar. De asemenea, Iliuţă recomandă să se evite, pe cât posibil, să se cumpere carne din afara târgurilor sau carmangeriilor. “În această perioadă nu am avut evenimente, sau carne de porc depistată cu probleme în urma analizelor. Sunt sacrificaţi foarte mulţi porci, examinăm aproximativ 20 de porci pe zi. Rromii sunt foarte atenţi, vin pentru analize de fiecare dată”, a precizat Ion Iliuţă, inspectorul- şef al DSVSA Gorj.
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Astfel trebuie solicitată vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta verifică starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare şi acesta va şi asoma porcul înaintea sacrificării.

Interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav cetăţeanul poate fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului. De asemenea, se recomandă să nu fie consumată carnea, până la obţinerea confirmării că a fost examinată pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ. Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar. Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora.

Trichineloză în Gorj
Potrivit unui bilanţ realizat de DSVSA Gorj, rezultă că pe parcursul anului 2011, două cazuri de trichineloză au fost depistate de către inspectorii instituţiei. În comuna Peştişani, sat Gureni a fost astfel depistat unul dintre cazuri, la un porc al unui localnic. Însă din fericire nu s-a consumat carne din acesta. Al doilea caz a fost depistat în comuna Cătunele, sat Lupoaia.
De la începutul anului 2012 şi până în prezent au mai fost depistate două cazuri de trichineloză la 2 mistreţi, unul în comuna Băleşti, sat Ceauru, la fondul de vânătoare 22 iar cel de-al doilea la Turcineşti, la fondul de vânătoare 19.

Atenţie la cumpărarea organelor animale!
Gorjenii care cumpără organe de animale din magazine, să fie foarte atenţi, mai avertizează Iliuţă. Specialiştii recomandă să nu dezgheţaţi produsul, ca pe urmă să îl recongelaţi, pentru că există pericolul ca acesta să se contamineze. Mare atenţie la produsele alimentare care se comercializează în pieţe sau în cadrul unor târguri organizate în această perioadă. Trebuie să mai aveţi în atenţie în cazul produselor de origine animală, ambalate sau neambalate, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor. De asemenea etichetarea acestora cu date referitoare la tipul produsului sau originea acestuia, condiţiile de păstrare, termenul de valabilitate. Trebuie verificată existenţa avizului sanitar-veterinar pentru carne, expus la vedere.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here