Două cariere ale CE Oltenia, vizitate de inspectorii ITM Gorj

995

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a început anul 2020 cu o amplă acţiune de informare organizată marți, 7 ianuarie, în nouă localităţi din județ, dar şi în două dintre unităţile subordonate celui mai mare angajator din Gorj care ocupă un nedorit prim loc în privinţa accidentelor de muncă înregistrate în ultimii ani. Cele două unități vizitate de inspectorii ITM Gorj au fost carierele Jilț Nord și Jilț Sud, ce se află în subordinea Complexului Energetic Oltenia.
Anul trecut, CEO a raportat ITM Gorj nu mai puțin de 53 de accidente de muncă în cadrul tuturor unităților din subordinea sa. 22 de persoane din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, printre care toţi inspectorii de muncă care activează în Serviciul Control Muncă Nedeclarată şi Compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă, au împărţit la angajatori şi angajaţi din municipiile Târgu-Jiu şi Motru, oraşele Bumbeşti-Jiu, Ţicleni, Novaci, Târgu-Cărbuneşti, Rovinari, Turceni şi comuna Mătăsari, 680 de pliante cu principalele reglementări legislative în cele două domenii de activitate. De asemenea, angajaţii instituţiei, care au participat la acţiunea derulată pe parcursul întregii zile, au răspuns la întrebările venite din partea celor cu care au interacţionat.
Doi inspectori de muncă cu atribuţii de control în privinţa securităţii şi sănătăţii în muncă au discutat, timp de câteva ore, atât cu administraţia, cât şi cu angajaţii din frontul de lucru din două subunităţi ale celui mai mare producător energetic din judeţul Gorj despre importanţa respectării cu stricteţe a normelor din domeniu, pentru evitarea accidentelor de muncă. „Principala menire a unui inspectorat teritorial de muncă este supravegherea respectării legalităţii în relaţiile de muncă dintre angajat şi angajator şi asigurarea unui climat de siguranţă a procesului de muncă.
Acţiuni de prevenţie, ca și cea desfăşurată pe data de 7 ianuarie 2020, sunt necesare pentru a le reaminti celor două părţi semnatare ale unui contract individual de muncă că au atât obligaţii cât şi drepturi ce trebuie respectate, instituţia intervenind prin sancţionare doar în cazul în care prevederile legislaţiei muncii nu sunt aplicate. Pe parcursul anului 2020, vom mai organiza astfel de sesiuni de informare la nivelul întregului judeţ”, a declarat George Romanescu, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here