Dosarul pentru includerea Ansamblului „Calea Eroilor” în UNESCO se depune pe 15 octombrie

294

Situaţia întocmirii documentaţiei pentru includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural al UNESCO este monitorizată în permanenţă de către reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Până la mijlocul lunii august va fi realizată o parte din documentaţie, termenul de depunere a dosarului fiind 15 octombrie 2013.

Reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu s-au deplasat din nou la Bucureşti pentru a discuta cu membrii comisiei care se va ocupa de întocmirea dosarului de candidatură pentru înscrierea Ansamblului Monumental Calea Eroilor pe lista patrimoniului UNESCO. De la această întâlnire, conducerea Centrului Brâncuşi a venit cu veşti bune. „Am avut o întâlnire cu o parte a echipei; sunt foarte mulţi specialişti cooptaţi în elaborarea acestei documentaţii. Există echipe de lucru pentru întocmirea istoricului oraşului, istoricului Ansamblului, se face un studiu comparativ, se lucrează la un plan urbanistic zonal, strict pe Calea Eroilor. De asemenea, se face un istoric al intervenţiilor care s-au realizat asupra Ansamblului. Acum ne-am întâlnit cu echipa coordonată de domnul arhitect Sergiu Nistor şi urmează să facă şi câteva vizite aici, la Târgu-Jiu, pentru a mai colecta câteva date. Până acum şi membrii celorlalte echipe au venit la Târgu-Jiu şi au solicitat documente, cărţi, foarte multă bibliografie, pentru a realiza istoricul oraşului. Fiecare echipă are o anumită temă la care lucrează. Sunt experţi, sunt oameni de o certă valoare”, a explicat Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Dosar depus pe 15 octombrie
În vederea întocmirii dosarului pentru includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural al UNESCO şi-au dat mâna mai mulţi specialişti. Aceştia vor lucra pe tot parcursul verii pentru a se încadra în termenul de finalizare a documentaţiei. „Pentru studiul comparativ au fost cooptaţi brâncuşiologi recunoscuţi, între care doamna Doina Lemny. Un termen avansat pentru realizarea unei părţi din documentaţie este 15 august. Termenul de depunere a dosarului este 15 octombrie”, a menţionat Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Primăriei Târgu-Jiu îi revine rolul de a întocmi documentaţiile de urbanism necesare pentru realizarea dosarului de nominalizare, va asigura monitorizarea şi întreţinerea componentelor ansamblului, iar pentru întreaga perioadă a elaborării dosarului de nominalizare, primăria va pune la dispoziţia Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional toate informaţiile, documentele şi documentaţiile de interes public de care dispune şi care sunt necesare pentru propunerea de nominalizare. Totodată, Primăria Târgu-Jiu va asigura găzduirea reuniunilor de lucru ale colectivului de elaborare a documentaţiei şi a experţilor internaţionali pe perioada misiunii de verificare a dosarului, îşi va însuşi concluziile din documentaţia de nominalizare şi va lua măsurile potrivite pentru obţinerea sprijinului populaţiei, a celor vizaţi de protejarea ansamblului şi a celor interesaţi de protejarea şi punerea în valoare a operei brâncuşiene.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here