Dosarul “Negrescu”, pe masa DNA Craiova

420

În urmă cu aproximativ două săptămâni, un procuror al DNA Craiova, însoţit de un poliţist de la IPJ Gorj, a bătut la uşa Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu pentru a-l anunţa pe managerul Marian Negrescu că este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie dar şi pentru a i se cere managerului decizia prin care a fost menţinut în funcţie deşi a fost la un pas de o condamnare cu suspendare pentru înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, după ce a falsificat adeverinţele de salariu a doi actori, documente necesare pentru accesarea de către “ctitorul” Teatrului Dramatic a unui credit bancar. De fapt, în 2003, Negrescu a primit această condamnare la instanţa de fond, ca la Craiova, condamnarea să fie înlocuită cu o amendă administrativă. În ciuda acestei fapte, Negrescu a rămas în fruntea teatrului pe care l-a golit, în perioada 2008-2013, conform ANI, ilegal, de 466.128 de lei.
Uimit de încrederea oferită inculpatului, procurorul de caz a cerut acest act şi lămuriri, asta în cadrul unei discuţii avute în incinta teatrului şi cu managerul astfel cercetat.

Audieri la IPJ Gorj, în dosarul “Negrescu”
La scurt timp după acest episod, mai multe persoane, unii salariţi ai Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” au fost chemaţi la IPJ Gorj pentru a fi audiaţi în dosarul instrumentat de DNA Craiova. Poliţistul care le-a luat declaraţii a fost Marius Vasile, cel care le-a cerut audiaţilor date despre contractele încheiate de Marian Negrescu în cadrul Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”, contracte cerute autorităţilor de ANI, şi depuse la dosarul în care Negrescu este acuzat de conflict de interese.
Din câte se ştie, IPJ Gorj a finalizat cercetările cerute de DNA Craiova, procurorul de caz fiind cel care decide drumul ce va fi urmat de acest dosar. Cum contractele există, trimiterea în judecată a lui Negrescu pentru obţinerea pentru sine a acestor bani publici, evident pe lângă salariul lunar, este o chestiune de timp.

ANI l-a găsit pe Negrescu incompatibil
Reamintim că la începutul lunii octombrie, Marian Negrescu, directorul Teatrului Elvira Godeanu din Târgu-Jiu a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu pentru conflict de interese. Potrivit ANI, directorul Negrescu, în perioada 2008 – 2013, a încheiat cu teatrul un număr de 42 contracte de colaborare pentru activităţi şi prestaţii artistice, atât în calitate de director / manager al teatrului, cât şi în calitate de colaborator, contracte în urma cărora a obţinut un folos patrimonial în sumă de 466.128 Lei. “Marian Negrescu a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]. Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, scrie în comunicatul ANI.

Negrescu: “Două femei mi-au făcut felul!”
Invitat la o emisiune la un post local de televiziune, imediat după comunicatul ANI, Marian Negrescu s-a apărat spunând, ruşinat, că dosarul ANI i l-ar fi făcut două foste subordonate. “Două femei mi-au făcut felul. (..) Două foste angajate mi-au făcut dosar la ANI, pe una am dat-o afară iar cealaltă s-a transferat”, a explicat Negrescu. Una dintre salariatele la care se referă Negrescu este actriţa Mariana Ghiţulescu, plecată cu serviciul la Bucureşti, cei doi având relaţii tensionate. Ghiţulescu se plângea de altfel înainte să plece la un liceu din capitală, că Negrescu nu o mai distribuie în roluri pe motiv că acesta ar fi fost invidios că actriţa şi-a realizat o şcoală profitabilă de teatru.
La scurt timp, şi soţia lui Negrescu şi-a realizat o şcoală similară, acum închisă.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here