Dosarul ,,Mistreții lui Iordache” schimbă directorul DSVSA! Liberalul Ștefănescu, ,,executat” de secretarul de stat Chioveanu!

2839

Sorin Iulian Ștefănescu a fost eliberat, marți, 23 februarie a.c., din funcția de director executiv al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj, printr-un ordin emis de președintele ANSVSA, secretarul de stat Robert Viorel Chioveanu. Motivul oficial al destituirii lui Ștefănescu, expus într-o ședință la sediul DSVSA chiar de către secretarul de stat Chioveanu, care a descins, vineri, la Târgu-Jiu, este acela că Gorjul se află pe primul loc la numărul cazurilor de pestă porcină, fiind active 66 de focare. Unele surse susțin că, de fapt, schimbarea șefului DSVSA are legătură cu faptul că acesta a declarat public că firma senatorului liberal Ion Iordache nu poate primi despăgubiri pentru pierderile cauzate de virusul pestei porcine africare, adică pentru cei peste două mii de mistreți care au fost uciși în fondul de vânătoare deținut de acesta la Turceni.

Președintele ANSNSA, secretarul de stat Robert Viorel Chioveanu, a fost, vineri, la Târgu-Jiu, și într-o ședință de două ore a evaluat activitatea directorului executiv al DSVSA Gorj, pe anul trecut, așa că, marți, a decis schimbarea lui Sorin Ștefănescu din funcție. Noul director executiv al DSVSA Gorj a fost uns Robert Cosmin Spînu, cel care, până în luna decembrie, a ocupat funcția de director adjunct.
Oficial, Chioveanu i-a reproșat lui Ștefănescu numărul mare de focare de pestă porcină în județ, și faptul că nu a reușit să stingă niciun astfel de focar, în ultima perioadă. De altfel, potrivit unei situații a ANSVSA de la finele săptămânii trecute, Gorjul de afla pe primul loc, cu 66 de focare de PPA, din care trei, apărute în ultima săptămână. Sursele citate spun că, de fapt, motivul real al schimbării lui Ștefănescu este acela că s-a exprimat public împotriva acordării de despăgubiri pentru pierderile suferite de firma lui Ion Iordache, în contextul în care peste 2.000 de mistreți din complexul privat de vânătoare al senatorului au fost uciși și îngropați, în urmă cu un an, după ce, inițial, au fost găsiți trei mistreți morți, iar Institutul de Diagnoză și Sănătate Animală București a stabilit că aceștia erau infectați cu virusul pestei porcine africane. La acel moment, paguba era estimată în jurul valorii de 1 milion de euro, iar de atunci litigiul pentru despăgubiri se tranșează în instanțele de judecată. Șeful DSVSA Gorj spunea, la acea vreme că, mistreții nu pot fi considerați animale domestice, pentru a putea fi acordate despăgubiri, așa cum au primit proprietarii porcilor normali și îi recomanda lui Iordache să vândă carcasele mistreților neafectați de boală, pentru a-și recupera din pagubă.

Schimbarea din funcție…
… a lui Sorin Ștefănescu este cel puțin ciudată, atâta vreme cât acesta este liberal cu vechime în partid și a fost chiar primar PNL la Bărbătești. Mai mult, în locul său a fost numit Robert Spînu, care a avut susținerea ba a ALDE, ba a PSD, ba a PMP, cât a ocupat funcția de director executiv adjunct. În luna decembrie, lui Spînu nu i-a mai fost prelungită detașarea în funcția de adjunct, iar președintele ANSVSA îl deportase pe locul său pe Doru Sava Calistru, care fusese debarcat de la șefia DSVSA Vrancea. Calistru nu s-a prezentat la locul de muncă de la Gorj, considerând că este hărțuit și a reușit să suspende ordinele lui Chioveanu prin care era destituit din funcție și numit adjunct la Gorj.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here