Dosarul „lotului Ydail” ajunge și la Curtea Europeană de Justiție!

1979

Primarii inculpați în dosarul „Ydail” au primit încă o veste bună de la instanță, după ce, în primăvară, Tribunalul Gorj a decis să returneze dosarul la procurori și să îndepărteze probele care se bazau pe interceptările făcute de SRI la convorbirile telefonice ale celor vizați de cercetările penale. Edilii au aflat acum că dosarul ar putea ajunge până la Curtea Europeană de Justiție, asta după ce procurorii gorjeni au contestat decizia instanței de îndepărtare a probelor bazate pe interceptările convorbirilor telefonice. Dosarul în sine e bazat în mare parte pe înregistrările respective, iar acum contestația procurorilor a ajuns la Curtea de Apel Craiova. Instanța din Bănie ar trebui să ia o decizie cu privire la sesizarea Curții Europene de Justiție până la începutul toamnei, procurorii din cadrul Curții de Apel Craiova fiind cei care au formulat o asemenea cerere la ultima ședință, ce a avut loc înainte de începerea vacanței judecătorești.
„Amână cauza la data de 5 septembrie 2019 pentru a se observa sesizarea Curţii Europene şi pentru a se depune concluzii scrise”, a decis Curtea de Apel Craiova. Unul dintre inculpați, primarul de la Slivilești, Sorin Bucurescu, e convins că dacă dosarul ajunge pe masa instanței europene cercetările vor fi blocate pentru alți câțiva ani de acum încolo. Asta în contextul în care, în cursul anului trecut, dosarul a fost finalizat cu un rechizitoriu doar pentru că inculpații au cerut la instanță ca judecătorii să îi oblige pe procurori să termine odată ancheta, lucru care s-a și întâmplat ulterior. Dar rechizitoriul s-a bazat mai ales pe interceptări telefonice făcute de SRI, prin desființarea protocoalelor secrete din Justiție picând și probele respective. „Am spus mereu că suntem nevinovați și că nu există probe. Cred că mai repede o să vedem gata drumul de la Slivilești la Motru decât vreo sentință în dosarul acesta, iar la drum știți că se lucrează, vorba vine, din 2006. Păi dacă dosarul va fi trimis la Curtea Europeană acolo va sta vreo doi ani. Asta înseamnă că de abia apoi s-ar putea relua cercetările și dacă se va face un nou rechizitoriu până la pronunțarea unui sentințe finale vor mai trece alți ani de zile. Dar noi am fost reținuți 24 de ore în acest dosar, să nu uitați”, menționează primarul din Slivilești.
La cum descrie edilul situația devine limpede că dacă va mai fi ales are șanse să termine nu doar mandatul actual, ci și pe cel viitor, asta în contextul în care reținerile de 24 de ore din acest dosar s-au făcut înainte de alegerile din 2016. De-a lungul ultimilor ani primarii au vorbit mereu despre un abuz din partea anchetatorilor, iar anul trecut aceștia chiar au cerut la instanță ca dosarul să fie finalizat mai repede de către procurori. Primarii au susținut că din lipsă de probe a fost tergiversată și ancheta, iar acum aceștia par să aibă dreptate pentru că, în cazul în care verdictul Tribunalului Gorj va rămâne definitiv împotriva lor nu vor mai exista dovezi serioase care să îi incrimineze. Lista primarilor inculpaţi trimişi în judecată este formată din: Sorin Bucurescu – de la Slivileşti, Florinel Ţuilă – de la Cătunele, Mihai Calotă – de la Urdari, Adrian Mangu – de la Bărbăteşti, Ilie Pietroi – de la Aninoasa, şi Ion Gruescu, fost primar la Negomir. Ana Ceană, de la Melineşti, judeţul Dolj, este şi ea prinsă în lista inculpaţilor, precum şi Doru Şandru, administratorul Ydail Construct.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.