Dosarul împăduririlor fictive la judecător: Unul dintre ţeparii ArcelorMittal Galați, trimis în judecată şi pentru evaziune fiscală

454
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Velican Marius Cristinel, de 49 de ani, din comuna Scoarţa, condamnat anul trecut la şase ani de închisoare cu executare, pentru că alături de un alt gorjean şi de un hunedorean, ar fi înşelat cu file CEC fără acoperire mai multe societăţi comerciale, una fiind şi ArcelorMittal Galați, a fost trimis în judecată, recent, pentru o nouă infracţiune. Este vorba despre evaziune fiscală, numele lui Velican apărând alături de cel al altor trei inculpaţi, care au fost arestaţi în luna mai într-un dosar ce priveşte împăduriri fictive. Firma DANCONSIV SRL din Târgu-Jiu, specializată în lucrări silvice, apare şi ea în dosar responsabilă însă civilmente.

În urmă cu două luni de zile, doi bărbaţi şi o femeie primeau mandate de arestare preventivă, la câteva săptămâni după mai multe descinderi efectuate de poliţiştii gorjeni într-un dosar ce vizează împăduriri fictive, realizate doar pe hârtie. Victor Enache şi Sorin Popescu, împreună cu Cornelia Nanu, toţi parteneri în acest dosar de evaziune fiscală, au fost vizitaţi de mascaţi pe 22 aprilie, în urma acelor descinderi cei trei fiind puşi sub control judiciar, Tribunalul Gorj respingând propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestora. Procurorii au contestat însă sentinţa şi au reuşit în mai să obţină mandate de arestare din partea Curţii de Apel Craiova. “Admite contestaţia formulată de parchet, desfiinţează în totalitate încheierea contestată şi, rejudecând cauza (…)dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Nanu Cornelia, Enache Victor şi Popescu Sorin, pe o durată de 30 de zile pentru fiecare dintre inculpaţi, începând cu data punerii în executare a mandatelor de arestare preventivă.. Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Nanu Cornelia şi Enache Victor. Obligă contestatorii inculpaţi Nanu Cornelia şi Enache Victor să plătească fiecare câte 50 lei cheltuieli judiciare către stat. Onorariul pentru avocatul desemnat din oficiu pentru inculpatul Popescu Sorin, în sumă de 100 lei, rămâne în sarcina statului, urmând a se avansa din fondurile Ministerului justiţiei”, au stabilit, cu două luni în urmă, magistraţii Curţii de Apel Craiova.

Mână în mână cu un alt infractor!
Cei trei afacerişti gorjeni, acuzaţi că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste o jumătate de milion de lei, au fost trimişi pe 17 iunie în judecată, surpriză însă, alături de un alt cunoscut în ale infracţiunilor, din Târgu-Jiu, condamnat anul trecut pentru înşelăciune.
Este vorba despre Velican Marius Cristinel, cel care alături de un alt gorjean şi un hunedoarean, a fost condamnat de altfel la închisoare cu executare după ce au înșelat mai multe societăți (S.C. ArcelorMittal Construction România S.A şi S.C. Rompetrol Downstream SRL) de la care acesta şi partenerii săi au achiziționat marfă plătind cu file CEC fără acoperire. În noiembrie 2011, Dragomir Gheorghe, din municipiul Vulcan, judeţul Hunedoara, alături de alte două persoane, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale cu punct de lucru în Târgu-Jiu, Bodea Călin Flavius, de 29 ani, din Târgu-Jiu, şi Velican Marius Cristinel, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale cu punct de lucru în Târgu-Jiu, au achiziţionat de la o societate comercială marfă emiţând file CEC care, fiind introduse la plată pentru decontare, au fost refuzate pe motiv de lipsă disponibil în cont. De asemenea, în luna august 2011, au achiziţionat de la ArcelorMittal Galați, marfă pe bază de facturi fiscale şi avize de expediţie, în valoare totală de 304.284 de lei, pentru a cărei plată au emis o filă CEC pentru suma rămasă neachitată, în valoare de 244.284 de lei, care a fost refuzată la plată de către bancă, constatându-se lipsa totală de disponibil în cont.
Tribunalul Gorj a decis anul trecut ca Gheorghe Dragomir să stea după gratii un an și opt luni, aceasta fiind prima sentință, care nu este definitivă. De asemenea, gorjeanul Marius Velican a primit peste şase ani de închisoare, şi asupra sa s-a instituit controlul judiciar, iar Cătălin Bodea a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare.

facs deschidereEvaziune cu facturi fictive
Velican are acum al doilea dosar pe rol în care figurează ca inculpat. De data aceasta, procurorii au stabilit că “în perioada 2010-2013, cei în cauză ar fi înregistrat cheltuieli nereale în evidenţele contabile ale unei societăţi comerciale, în baza mai multor facturi fiscale fictive emise în numele altor trei societăţi comerciale, ce atestau executarea unor lucrări silvice pe raza judeţelor Gorj, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea. Prejudiciul cauzat statului român este de peste 500.000 de lei”.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here