Dosarul favorizatorului Cosmin Popescu, blocat de un an la Înalta Curte

294

deschiderePeste două luni, se împlineşte anul de când preşedintele interimar al Partidului Democrat-Liberal din Gorj, deputatul Cosmin Popescu, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului. Imediat ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au pronunţat sentinţa de condamnare, deputatul a formulat recurs, care se va judeca tot la Înalta Curte, în complet de 9 judecători.

De atunci, magistraţii au “uitat” să mai redacteze hotărârea, iar recursul, deşi declarat, nu a putut fi înregistrat pentru judecare. Nu de puţine ori, deputatul s-a lăudat că ar fi “aranjat” lucrurile la Bucureşti, astfel încât sentinţa de condamnare să nu fie redactată, trăgându-se de timp. Şi reprezentanţii Înaltei Curţi au fost uimiţi în momentul în care au văzut că de aproape un an o sentinţă într-o cauză “extrem de simplă”, aşa cum s-au şi exprimat, nu a fost redactată pentru a da posibilitatea recursului să se judece.

De un an, judecarea recursului deputatului Cosmin Popescu în care a fost condamnat pentru favorizarea infractorului este tergiversat, astfel încât hotărârea să nu poată rămâne definitivă şi irevocabilă. Este singurul argument pe care deputatul Cosmin Popescu îl mai poate folosi atunci când este întrebat de condamnarea penală pe care o are. “Hotărârea nu este definitivă” susţine acesta şi are mare dreptate. De aproximativ un an, judecătorii Înaltei Curţi, mai exact, preşedintele completului de judecată care l-a şi condamnat pe deputat, nu a mai redactat hotărârea pentru a da posibilitatea judecării recursului.

Reprezentanţii Înaltei Curţi au rămas şi ei uimiţi când au observat că de 10 luni nu s-a dat drumul dosarului pentru judecarea recursului: “Nu înţelegem ce s-a întâmplat în această cauză. Este foarte mult de când s-a dat sentinţa şi n-a fost redactată hotărârea. De regulă, nu există astfel de situaţii. Vom analiza şi noi situaţia să vedem de ce această întârziere”, a explicat un funcţionar al Serviciului de Relaţii cu Publicul din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Favorizarea infractorului!

Reamintim, în decembrie 2009, Cosmin Popescu, preşedintele interimar al PD-L Gorj, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru favorizarea infractorului. Magistraţii l-au găsit vinovat pe liderul PD-L Gorj de acte de corupţie, întrucât în perioada în care a ocupat postul de secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, responsabil de sectorul energetic, Cosmin Popescu s-a implicat în falsificarea unui raport de control care viza modul în care Ionel Manţog şi-a construit vila de strămutat de lux. Acuzaţiile care i s-au adus lui Cosmin Popescu de Direcţia Naţională Anticorupţie au avut legătură directă cu infracţiunile de corupţie săvârşite de Ionel Manţog, trimis şi el în judecată în 2006.

Potrivit rechizitoriului prin care a fost dispusă trimiterea în judecată a lui Cosmin Popescu, în calitate de secretar de stat în cadrul MEC, acesta a solicitat ministrului emiterea Ordinului numărul 534/04.08.2006 pentru efectuarea unui control al activităţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Verificarea avea ca tematică încheierea convenţiilor de schimb şi reconstrucţia unui imobil pentru familia Ecaterina şi Ionel Manţog. DNA a stabilit că demersul secretarului de stat a fost făcut în scopul de a-l favoriza pe Ionel Manţog şi de a zădărnici cercetările în dosarul în care acesta din urmă era anchetat pentru fapte de corupţie. Ulterior, Cosmin Popescu a pus la dispoziţia membrilor comisiei din cadrul ministerului, pentru a fi semnat, un raport în care se atestă date nereale cu privire la aspectele verificate, raport pe care, din proprie iniţiativă, l-a înaintat la DNA, înainte de a fi adus la cunoştinţa conducerii ministerului. Anchetatorii au mai stabilit că, prin verificarea dispusă şi prin modul în care a fost întocmit raportul de control, Cosmin Popescu a încercat să-l scape pe Ionel Manţog de acuzaţiile pe care DNA i le aducea.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here