Dosarul Electronic de Sănătate, în faza de producţie

358

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj anunţă că Sistemul “Dosarul Electronic de Sănătate” (DES) – proiect cu finanţare europeană, a intrat în faza de producţie. În această fază a proiectului nu este vorba de o testare, ci de utilizarea efectivă cu date reale, sistemul fiind în concordanţă cu legislaţia în vigoare privind sistemul sanitar.

Reprezentanţii CJAS Gorj îi informează pe medicii de familie care utilizează aplicaţiile SIUI DESKTOP Standard, că noua versiune de SIUI-MF 4.0 este disponibilă pentru descărcare şi utilizare la adresa: http://siui.casan.ro/cnas/siui_4.0/versiuni. „În această faza a proiectului nu este vorba de o testare, ci de utilizarea efectivă cu date reale, sistemul fiind în concordanţă cu legislaţia în vigoare privind sistemul sanitar. În situaţia în care medicii de familie utilizează un alt sistem informatic, acesta trebuie să fie compatibil cu acest sistem din platforma informatică din asigurările de sănătate, caz în care furnizorii sunt obligaţi să asigure condiţiile de securitate şi confidenţialitate în procesul de transmitere a datelor”, se arată într-un document postat pe pagina de internet a CJAS Gorj.

Platforma informatică, gestionată de CNAS
Conform prevederilor art. 29 alin (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, medicii de familie au obligaţia asigurării condiţiilor de mobilitate a informaţiei medicale în format electronic, prin utilizarea sistemului dosarului electronic  de sănătate al pacientului (DES). Totodată, potrivit art. 270 din acelaşi act normativ, CNAS organizează şi administrează Platforma informatică din asigurările de sănătate, care cuprinde: sistemul informatic unic integrat (SIUI), sistemul naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate (CEAS), sistemul naţional de prescriere electronică (PE) şi sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului (DES), asigurând interoperabilitatea acestuia cu soluţiile de e-Sănătate la nivel naţional, pentru utilizarea eficienta a informaţiilor în elaborarea politicilor de sănătate şi pentru managementul sistemului de sănătate.
Manualele de utilizare atât a aplicaţiei desktop, cât şi a portalului DES sunt disponibile pe site-ul CNAS la adresa: http://www.cnas.ro/despre-noi/proiect-sistem-informativ-dosarul-electronic-al-pacientului.
Portalul DES este accesibil la adresa: www.des-cnas.ro
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here