Dosarul “Bursa”, declanşat de Camera de Conturi după verificarea IŞJ Gorj

346

Părinţii a 13 elevi de la liceul şi şcoala gimnazială din Tismana sunt cercetaţi, de la finalul lunii trecute, de organele de poliţie într-un dosar privind încasarea ilegală a unor burse pentru şcolari. Asta deoarece la baza obţinerii beneficiilor financiare ar fi stat documente false care demonstrau că părinţii elevilor nu aveau venituri. Pe baza documentelor, elevii în cauză, 9 de liceu şi 4 de gimnaziu, ar fi încasat, de la Stat, în perioada 2012-2013, peste 5000 de lei, cercetările Poliţiei Tismana nefiind finalizate.

Primarul localităţii Tismana, Marian Slivilescu, susţine că a fost informat, recent, de organele de poliţie că părinţii a 13 elevi care studiază la două unităţi de învăţământ din oraş sunt cercetaţi penal pentru înşelăciune şi fals în declaraţii. Ancheta a fost demarată urmare a unui raport al Camerei de Conturi Gorj, realizat după verificarea Inspectoratului Şcolar Judeţean, în cadrul căruia se consemna că s-au constatat deficienţe la acordarea burselor şcolare în mai multe localităţi. Conducerii IŞJ Gorj i se cerea de către verificatorii Camerei de Conturi astfel să recupereze sumele acordate ilegal de la beneficiari.

DSC09071Primii doi beneficiari, prinşi în aprilie
În cauză s-a întocmit dosar penal, iar luna trecută au fost depistaţi deja primii părinţi care au încălcat legea pentru a beneficia de bursele şcolare. “În după-amiaza zilei de 24 aprilie a.c., la ora 16:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Tismana au identificat pe A.V., de 40 ani şi A.N., 37 ani, din comuna Padeş, care în perioada 2012 – 2013 ar fi declarat în fals în faţa notarului public şi a reprezentanţilor unei instituţii de învăţământ, venituri nereale, inducând în eroare această instituţie şcolară pentru ca fiul lor, elev în cadrul acestei instituţii, să poată beneficia de sume de bani, ca sprijin financiar acordat elevilor în cadrul unui program de protecţie socială. Astfel, aceştia ar fi încasat ilegal suma de 1.036 lei. În fiecare din cele două cazuri poliţiştii au constituit dosar penal în care efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în declaraţii”, comunica, la finalul lunii trecute, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj.
Primarul din Tismana suţine că părinţii în cauză din Padeş au copii la liceul din localitatea pe care el o conduce.

Şase familii, depistate în acelaşi dosar
La finalul săptămânii acesteia, poliţiştii din Tismana au mai depistat încă şase familii încălcând legea în acelaşi fel. “În după-amiaza zilei de 8 mai a.c., la ora 10:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Tismana au identificat şase familii din localitate, care în cursul anului 2013 ar fi declarat în fals în faţa notarului public şi a reprezentanţilor unei instituţii de învăţământ, venituri nereale, inducând în eroare această instituţie şcolară pentru ca fiii acestora, elevi în cadrul acestei instituţii, să poată beneficia de sume de bani, ca sprijin financiar acordat elevilor în cadrul unui program de protecţie socială. Astfel, în total, aceştia ar fi încasat ilegal suma de peste 3.200 lei. În fiecare din cele şase cazuri, poliţiştii au constituit dosar penal în care efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune”, a anunţat iar IPJ Gorj.
Primarul Slivilescu susţine că, anul trecut, comisiile de la nivelul şcolilor care selectează dosarele pentru beneficiarii burselor sociale au transmis comisiei de la nivelul Inspectoratului Şcolar Gorj peste 70 de dosare ale beneficiarilor de ajutoare băneşti. Comisia respectivă de la IŞJ Gorj dă undă “verde” pe aceste dosare.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here