Dosarul Brâncuși-Calea Eroilor a fost depus la UNESCO

571

La sfârșitul lunii ianuarie, mai exact în data de 30, a fost înregistrat la sediul UNESCO de la Paris, dosarul Brâncuși-Calea Eroilor. Viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor, spune că anul viitor va fi dat un răspuns privind includerea Ansamblului Monumental Calea Eroilor în patrimoniul UNESCO.

Reprezentanții municipalității confirmă faptul că s-a reușit depunerea la timp a dosarului Brâncuși la sediul UNESCO. “Pe 30 ianuarie 2018 a ajuns și a fost înregistrat la Paris, la sediul UNESCO, dosarul Brâncuși – Calea Eroilor, la care s-a lucrat în ultima perioadă cu o echipă complexă din partea Institutului Național al Patrimoniului, un institut care este în subordinea Ministerului Culturii, împreună cu expertul în Patrimoniul Cultural Mondial și, acolo unde am fost solicitați, și cu sprijinul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu și al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Mă bucură faptul că s-a reușit să fie depus acest dosar, pentru că 1 februarie era termenul limită”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.
Urmează o perioadă de analiză a dosarului, după care se va da un răspuns oficial din partea echipei UNESCO. „Până la 1 martie se va face o evaluare a dosarului pentru a se verifica dacă este complet și va fi transmis către statul român un punct de vedere al echipei UNESCO”, a confirmat viceprimarul Tudor.

Răspunsul final, în 2019
Potrivit viceprimarului Adrian Tudor, abia anul viitor se va primi răspunsul final privind includerea Ansamblului Monumental Calea Eroilor în patrimoniul UNESCO. „În ianuarie 2019 vom avea un raport de evaluare a dosarului, urmând ca evaluarea finală să se facă în luna mai 2019. Imediat după aceea, va fi dat răspunsul final, pozitiv, așa cum ni-l dorim cu toții. Eu consider că șansele sunt de partea noastră. Dosarul este bine întocmit și respectă solicitările UNESCO în acest moment; este un dosar tehnic, care vorbește și de unicitatea acestui ansamblu”, a subliniat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.
România mai are în jurizare şi dosarul Roşia Montană, cu răspuns aşteptat în vara acestui an. Începând din vara anului 2017, România are 8 (opt) obiective pe lista Patrimoniului Mondial. Alte 7 (șapte) sunt înscrise pe lista Patrimoniului imaterial UNESCO – ultimele trei în anii 2015-2017, cea mai recentă fiind, în decembrie 2017, Tradiția Mărțișorului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here