Dosarul „Steriletul” se rejudecă la Curtea de Apel Bucureşti

289

curtea-de-apelMoş Nicolae nu i-a adus medicului gorjean Spiridon Vodislav veşti tocmai bune în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie şi în care este judecat alături de alte trei persoane, printre care şi un fost secretar de stat din Ministerul Sănătăţii.

El a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe motiv că a dat şpăgi în stânga şi în dreapta pentru ca, în 2002, firma sa să poată să vândă Ministerului Sănătăţii sterilete la preţuri de zeci de ori mai mari decât cele de pe piaţă. Instanţa de fond, Curtea de Apel Bucureşti, i-a găsit pe cei patru inculpaţi din dosar nevinovaţi, dar verdictul nu a fost acceptat acum şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii au dispus rejudecarea dosarului de la zero, fapt care face posibilă atât o eventuală condamnare a medicului gorjean, dar şi o nouă achitare. Procesul se va relua în cursul anului viitor, iar până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile va mai trece vreme, de la producerea faptelor scurgându-se oricum zece ani. Firma Vodimedicor SRL Târgu Jiu, administrată de doctorul gorjean, a fost folosită în derularea acestei afaceri, în dosar fiind implicat inclusiv consilierul personal al fostului ministru al sănătăţii Daniela Bartoş, Remus Virgil Bâciu. Acesta este acum arestat preventiv într-un alt dosar de luare de mită, în ancheta cu sterilete el fiind acuzat că ar fi păgubit bugetul ministerului după ce Vodislav l-ar fi „uns” bine. „În perioada 13 decembrie 2002 – 31 ianuarie 2003, inculpaţii Baciu Remus Virgil şi Druţă Daiana – Elena, în calitate de preşedinte, respectiv membru al Comisiei de licitaţie naţională organizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei în anul 2002 pentru achiziţionarea de produse contraceptive, au înlesnit, cu încălcarea normelor legale, atribuirea către S.C. Vodimedicor S.R.L. Tg. Jiu a unui contract de achiziţie publică în valoare totală de 747.723,96 RON (223.000 USD), având ca obiect achiziţia a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A. Prin acest contract, Ministerul Sănătăţii şi Familiei a achiziţionat sterilete la preţul unitar de 46,15 RON, în condiţiile în care preţul de import unitar al steriletului era de 1,54 RON, iar preţul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea dată prin reţeaua farmaceutică era de 9,06 RON. Astfel, bugetul Ministerului a fost prejudiciat cu suma de 597.116,80 RON (178.000 USD). Pentru înlesnirea atribuirii acestui contract, inculpatul Baciu Remus Virgil a primit de la inculpatul Vodislav Cristinel-Spiridon, cu titlu de mită, suma de 67.000 RON (în numerar şi prin transfer bancar de la firma S.C. Vodimedicor S.R.L. Tg. Jiu). Pentru a ascunde natura reală a acestei sume, inculpatul Baciu Remus Virgil a determinat-o pe concubina sa, inculpata Deac Ileana-Adriana, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, să întocmească un contract de asistenţă juridică ce viza soluţionarea unui litigiu inexistent al S.C. Vodimedicor S.R.L. cu o firmă de transport aerian. Pentru ajutorul dat la atribuirea acestui contract, inculpata Druţă Daiana-Elena a primit cu titlu de mită, în baza unei înţelegeri prealabile, suma de 25.150 RON pe care, la data de 6 noiembrie 2002 (ziua semnării contractului de achiziţie publică), inculpatul Vodislav Cristinel-Spiridon i-a transferat din contul societăţii sale în contul unei agenţii de turism din Bucureşti pentru plata a patru pachete turistice la Paris. Pachetele erau valabile pentru perioada 9-18 noiembrie 2002 şi aveau ca beneficiari pe Druţă Daiana-Elena, soţul acesteia şi alte două peroane din anturajul lor”.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here