Dosarul “mafia imobiliară”, strămutat din Bănie

325

lelioara si calineascaDosarul în care fostul subprefect de Gorj, Lelioara Deaconu se judecă, alături de alte persoane din conducerea judeţului pentru fapte de corupţie, a fost strămutat la Curtea de Apel Piteşti. Cei care au cerut judecarea cauzei la o altă instanţă decât în Craiova au fost membri familiei Deaconu.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis strămutarea cauzei de la Curtea de Apel Craiova la Curtea de Apel Piteşti, în care fostul subprefect Lelioara Deaconu, soţul său avocat, Nicolae Deaconu, Ioana Călinescu şi alţi funcţionari publici au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Iniţial, avocatul Nicolae Deaconu a solicitat suspendarea cauzei, invocând excepţii de neconstituţionalitate, cereri care au fost, însă respinse de magistraţii craioveni. La termenul din 3 martie, judecătorii craioveni au fost nevoiţi să scoată cauza de pe rolul instanţei şi s-o înainteze la Curtea de Apel Piteşti, acolo unde au decis magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea cauzei.

Acuzaţii!

DNA Târgu-Jiu a dispus anul trecut, trimiterea în judecată a Lelioarei Deaconu, Ioanei Călinescu, Nicolae Deaconu, Ştefan Burgheci, fost funcţionar al Prefecturii Gorj, Ilie Gheorghe, Marinela Bardan, funcţionari ai Primăriei Târgu-Jiu şi Remu Stamatie, fost secretar al Primăriei Turceni pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, fals în declaraţii, evaziune fiscală şi complicitate la aceste infracţiuni.

Procurorii susţin că în perioada 2002-2007, Lelioara Deaconu, în calitate de subprefect al judeţului Gorj şi de secretar şi membru al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Gorj şi Ioana Călinescu, în calitate de şef al Serviciului Legalitate din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Gorj şi membru al Comisiei Judeţene Gorj, folosindu-se de prerogativele funcţiilor deţinute, i-au determinat pe Ilie Gheorghe, Marinela Bardan, şi Ştefan Burcheci să acţioneze contrar atribuţiilor de serviciu şi să propună Comisiei Judeţene validarea şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri din rezerva Municipiului Târgu-Jiu, în baza unor documentaţii incomplete şi falsificate.

Falsuri!

Deaconu şi Călinescu au acceptat astfel de documente, au votat pentru validarea acestor suprafeţe de teren şi au semnat hotărârile Comisiei judeţene în calitate de secretar, respectiv membru fără să verifice legalitatea, verosimilitatea şi pertinenţa documentaţiilor.

Astfel, a fost reconstituit dreptul de proprietate în favoarea lui Nicolae Deaconu, soţul Lelioarei şi în favoarea fiului Ioanei Călinescu, deşi aceştia nu aveau dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate pe raza administrativă a Municipiului Târgu-Jiu. Nicolae Deaconu a obţinut două suprafeţe de teren în suprafaţă totală de 3.300 mp. iar fiul Ioanei Călinescu două terenuri în suprafaţă totală de 2.731 mp., toate imobilele fiind situate pe raza Municipiului Târgu Jiu.

În acest scop, Nicolae Deaconu a depus mai multe documente cu conţinut inexact, unul fiind ordinul prefectului şi două adrese, altele dintre acestea fiind întocmite în anii 2002 şi 2005, în fals, de Remu Stamatie, în calitate de secretar al Primăriei Turceni şi membru al Comisiei locale de fond funciar Turceni. În aceste adrese, Stamatie a menţionat, în mod nereal, că suprafaţa de teren vizată de Nicolae Deaconu ar fi fost ocupată de groapa de cenuşă a Termocentralei Turceni, motiv pentru care retrocedarea nu se poate realiza pe acest amplasament.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here