DOSARELE GORJEANUL. Am descoperit mașinăria de făcut miliarde a afaceristului ”Armeanca”! Mură-n gură pentru Consiliul Concurenței

3890

În Gorj, se știe că imperiul financiar al afaceristului Petre Iovița ”Armeanca” a fost construit, în mare parte, pe contractele pe care firma sa le-a derulat, în ultimii zece ani, cu instituții ale statului. Ultimul dintre acestea, încheiat cu CEO, pentru furnizare de filer de calcar la SE Rovinari, a cărui valoare depășește 9 milioane de euro, pare de competența Consiliului Concurenței. Mai exact, procedura în sine, prin care au fost declarați câștigători ofertanții a două din cele patru loturi scoase la licitație de către compania energetică, ”sugerează posibilitatea denaturării concurenței pe piață”, ca să cităm din atribuțiile Consiliului Concurenței. La finele anului trecut, colosul CRH a împărțit, frățește, 119 milioane de lei cu firma lui Iovița, clientul său captiv, și există dovezi ale ”bunei colaborări” dintre miliardarul gorjean și unul dintre oamenii cheie din CRH Ciment România SA, iar cazul este unul care se încadrează perfect în cele în care, de obicei, Consiliul Concurenței efectuează investigații din proprie inițiativă.

Cronologic…
…lucrurile s-au petrecut în felul următor: în data de 13 octombrie 2017, Complexul Energetic Oltenia a finalizat procedura de licitație pentru încheierea acordurilor cadru privind furnizarea produsului ”filer de calcar”, pe o perioadă de patru ani. Achiziția s-a derulat pentru patru loturi și au fost acceptate ofertele a trei firme: CRH Ciment România SA, Holcim România SA și Armeanca Prest Com SRL, deținută de afaceristul gorjean Petre Iovița. Compania energetică a oferit un preț maximal de aproape 184 de milioane de lei pentru filerul de calcar necesar blocurilor energetice ale termocentralelor de la Rovinari, Ișalnița și Craiova și a menționat în procedura de atribuire că se vor încheia acorduri cadru cu maximum trei ofertanți, pentru fiecare lot. Astfel, pentru lotul 1, cel pentru care a depus ofertă Armeanca Prest Com SRL, firma lui Iovița a avut și prețul cel mai bun, 40.902.000 de lei, cu 68.000 de lei mai mic decât cel al CRH și în contextul în care Holcim a licitat valoarea maximală, adică 41.004.000 de lei. În aceste condiții, Armeanca Prest Com SRL a fost declarată câștigătoare și va furniza filer de calcar pentru blocul energetic nr.4 de la SE Rovinari. Totuși, CEO a încheiat contracte subsecvente și cu ceilalți ofertanți și, în mod normal, din trei în trei luni ar trebui să se reoferteze, ca și preț, fiecare lot.
Pentru lotul 2, câștigat de CRH cu prețul de 77.860.000 de lei, firma lui Iovița a coborât cu doar 4.000 de lei sub valoarea maximală, aceea de 82.008.000 de lei, iar Holcim, nici un leu sub aceasta.

Concurență falsă
Practic, ”bătălia” pentru primele două loturi dintre CRH România SRL și Armeanca Prest Com SRL pare o înțelegere tacită între acestea, mai exact o falsă concurență, în contextul în care, firma lui Petre Iovița cumpără piatră de calcar de la CRH, o macină și o vinde CEO ca filer. Cu alte cuvinte, în lipsa unei cariere proprii de calcar, firma lui Iovița se comportă ca un ”morar”, iar, potrivit unor surse din sistemul energetic, CRH acceptă înțelegerea pentru că e captiva sa, adică-i vinde piatra de calcar cu plata în avans. De altfel, Armeanca Prest Com SRL deține o instalație de măcinare a calcarului chiar la Rovinari, pe strada Constructorilor, în apropierea termocentralei și la doar câteva zeci de metri de sediul EMC.
Moara de calcar are o suprafață de 540 de mp, poate produce 25 de tone de filer pe oră și a devenit funcțională în vara anului 2015. Instalația are două buncăre, două concasoare și silozuri de 800 de tone pentru depozitarea filerului de calcar. Aceasta este, de fapt, mașinăria de făcut miliarde a afaceristului Iovița, în situația în care, conform surselor citate, câștigul firmei Armeanca Prest Com, din contractul de peste 9 milioane de euro, este de aproape 50%. Societatea a avut o cifră de afaceri, în anul fiscal precedent de 21,6 milioane de lei și a generat un profit de aproape 3,3 milioane de lei. Firma deține, pe lângă instalația de măcinat calcar de la Rovinari, o balastieră, o stație de betoane, un imobil cu 3 etaje care se află în construcție aproape lipit de Inspectoratul Școlar Gorj, iar la toate acestea se adaugă un sediu cochet pe strada Ana Ipătescu din Târgu-Jiu. Petre Iovița s-a făcut remarcat prin bolizii săi care valorează o jumătate de milion de euro: un McLaren de 200.000 de euro, un Maserati Qattroporte, de 130.000 de euro și o achiziție nouă, ultimul model de Porche Cayenne, al cărui preț de catalog sare de 130.000 de euro.

În loc de concluzii…
…trebuie amintit faptul că, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, paparazzi cancan.ro l-au fotografiat pe Petre Iovița, într-o parcare din Pipera, în București, în timp ce-i oferea un cadou unui bărbat. Ce n-au știut jurnaliștii, la acel moment, este că întâlnirea a avut loc la mai puțin de trei săptămâni de la încheierea contractului pentru furnizare calcar cu CEO, iar bărbatul cu care s-a întâlnit miliardarul gorjean era un personaj din boardul CRH. Concret, Armeanca Prest Com SRL a încheiat contractul cu compania energetică pe 21 noiembrie, iar pe 16 decembrie, Petre Iovița a fost surprins în timp ce-i oferea o plasă lui Cătălin Dorian, la acea vreme, manager comercial al CRH pe zona de sud a țării. Trebuie spus că, după ce imaginile au apărut în mediul on-line, conducerea CRH l-a concediat pe Dorian. Consiliul Concurenței nu a sesizat aranjamentul dintre cele două companii la licitația de milioane de euro organizată de CEO pentru achiziția de filer de calcar, deși mecanismul este evident pentru toată lumea businessului din Gorj.
Claudiu Matei

3 COMENTARII

  1. Fraților dar nu vorbiti si de prietenul lui boza de la ceo ca si el a participat la această hoție el i.a împăcat doar el de unde provine.I-a să vedeti camerele de filmat din ceo de cite ori pe zi venea Petrica la prietenul lui bozonelul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here