Dosare penale şi amenzi de peste 140.000 lei pentru patronii firmelor de panificaţie din judeţ

189

Poliţiştii gorjeni au continuat şi săptămâna trecută controalele la firmele din domeniul panificaţiei. Ca urmare a acestor controale, oamenii legii au aplicat 134 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 140.000 lei şi au confiscat bunuri în valoare de aproximativ 5.000 lei. De asemenea, patronii a trei firme din Târgu-Jiu sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Acţiunile de prevenire şi combatere a ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie au continuat şi săptămâna trecută la nivelul judeţului Gorj. Astfel, în perioada 14-20 septembrie 2013, au fost efectuate peste 200 de controale la societăţi comerciale, persoane fizice, şi au fost verificate peste 220 de mijloace de transport. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Gorj, Romina Dochian, cu acest prilej au fost constatate 3 infracţiuni la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, fiind aplicate 134 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 44 la Legea nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite republicată, în valoare totală de peste 140.000 lei. Valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării de către poliţiştii gorjeni depăşeşte suma de 5.000 lei.

Evaziune fiscală la trei firme din Târgu-Jiu
Controalele poliţiştilor le-au adus unor patroni din Târgu-Jiu dosare penale. Astfel, ca urmare a verificării efectuate la o societate comercială din Târgu-Jiu, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor au constatat faptul că agentul economic distribuia produsele de panificaţie la mai multe societăţi de pe raza judeţului, utilizând pentru transport documente justificative, editate electronic, documente care, după livrarea produselor, erau distruse şi şterse din contabilitate. „În cauză s-a procedat la efectuarea unei percheziţii în mediul informatic, fiind identificate mai multe fişiere, ce conţineau date referitoare la facturi neevidenţiate în contabilitate, emise în cursul anului 2013, totalizând venituri în cuantum de 33.0370 lei”, a precizat Romina Dochian. Patronul unei alte firme din Târgu-Jiu a „uitat” timp de aproape 9 luni să înregistreze în evidenţele financiar contabile ale societăţii toate veniturile realizate din comercializarea pâinii şi a produselor proaspete de patiserie, în valoare de 82.500 lei, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor datorate bugetului de stat. Administratorul altei societăţi comerciale din Târgu-Jiu este de asemenea acuzat că, în perioada ianuarie-august 2013, nu a înregistrat în evidenţele financiar contabile ale societăţii toate veniturile realizate din comercializarea pâinii şi a produselor proaspete de patiserie, în valoare de 23.500 lei, sustrăgându-se de la plata impozitelor datorate bugetului de stat. În toate aceste cazuri poliţiştii au constituit dosare penale în care efectuează cercetări faţă de administratorii celor trei societăţi comerciale, sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here