Dosar penal, în urma accidentului de la UM Sadu

369

SADU 1O altă salariată a Uzinei Mecanice Sadu a fost grav rănită, în urma unei explozii petrecute în secţia pirotehnică. Femeia de 43 de ani a fost dusă de urgenţă la Spitalul din Craiova, la secţia chirurgie plastică, aceasta prezintă arsuri de gradul II şi III pe faţă şi mâini, iar medicii craioveni au supus-o deja mai multor intervenţii chirurgicale.

Conducerea fabricii a iniţiat o anchetă internă, în paralel cu cea a anchetatorilor, în cauză fiind întocmit deja dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Accidentul de muncă s-a petrecut, ieri, în jurul orei 10,00. Angajata lucra în secţia pirotehnică, unde a avut loc o explozie. O substanţă de trasoare a cartuşelor s-a aprins şi a luat foc. „Accidentul s-a petrecut în jurul orei 10,30, în timpul procesului de încărcare a substanţei trasoare. Operatoarea lucra corect din punct de vedere al protecţiei, după paravan, cu mâinile introduse în zonele de manipulare şi prepararea substanţei de iniţiere trasare. Substanţa s-a iniţiat, cele 200 de grame, şi operatorul a extras mâna, flacăra s-a propagat exact în zona respectivă. Suflul flăcării a afectat-o şi pe partea stângă a feţei. Se lucrează manual, cu mâinile protejate, cu mânuşi, sub un paravan. Cauzele nu pot fi deocamdată identificate. Angajata lucrează din 1990 la noi. Uzina va suporta costurile spitalizării”, a comunicat Dorin Motorga, şeful secţiei pirotehnică UM Sadu.

Supusă intervenţiilor chirurgicale

Flacăra a surprins-o pe femeie şi a ars-o pe faţă şi pe mâini. Medicii din Spitalul de Urgenţă SADU 2Târgu-Jiu susţin că starea angajatei este gravă, ea prezintă arsuri de gradul III şi au dispus trasferarea sa la Spitalul din Craiova. „A fosta o angajată de la Uzina Mecanică, în urma unui accident de muncă, aceasta prezenta arsuri de gradul II şi III pe membrele superioare şi faţă. Va fi trimisă la Craiova pentru chirurgie plastică, arsurile provin de la flăcări produse de explozie”, a declarat Maddy Huzu, medic UPU Târgu-Jiu. Femeia lucrează la Uzina Mecanică Sadu din 1990 şi, conform directorului fabricii de armament, aceasta purta echipamentul de protecţie în momentul exploziei.

Anchetă!

“Am fost sesizat de ISU Gorj despre cele întâmplate. Am venit să văd despre ce este vorba. Nu cunosc mai multe detalii, am înţeles că este un accident de gradul III de muncă”, a declarat subprefectul de Gorj, Marcel Romanescu, cel care a venit la Uzina Mecanică Sadu, imediat după producerea accidentului de muncă. Anchetatorii au format deja un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Gabriela Mladin

 

Femeia rănită a cerut singură ajutor medical la cabinetul UM Sadu

Doina Rebedea, de 43 de ani, lucra la Uzina Mecanică Sadu din 1999, iar ieri a trecut prin SADU123clipe de groază, după ce substanţa pe care o manipula s-a aprins şi generat o explozie. Focul i-a atins mâinile, gâtul şi faţa, femeia nepierzându-şi însă cunoştinţa. Din contră, ea a avut puterea să meargă pe propriile picioare spre cabinetul medical, unde i-a fost acordat primul ajutor. De aici a fost transferată la spitalul din Târgu Jiu şi, mai apoi, la clinica de arşi din Craiova, unde medicii au aparatura necesară pentru a o îngriji. Arsurile suferite de angajata respectivă sunt de gradele 2 şi 3, specialiştii avertizând că substanţa care a generat explozia poate să îi afecteze sănătatea şi pentru câteva luni dacă a venit în contact cu corpul şi nu este îndepărtată acum. Reprezentanţi de la Poliţie, Parchet, Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar şi de la Institutul de Securitate Minieră Petroşani au venit ieri la uzina de la Sadu pentru a stabili ce s-a întâmplat. Oficialii UM Sadu dau asigurări că Doina Rebedea a respectat normele de protecţie a muncii şi menţionează că astfel de incidente nu pot fi evitate, cu toate măsurile pe care uzina le-ar lua. Explozia de ieri este prima care are loc după cea de la începutul lunii februarie, când două femei au fost atunci ucise de detonarea a circa două tone de explozibil. Un bărbat a fost şi el grav rănit în incidentul de atunci, în noiembrie anul trecut având loc un alt eveniment similar. Pentru nenorocirea din februarie procurorii gorjeni au găsit vinovaţi cinci şefi ai victimelor, anchetatorii constatând că între anii 2009 şi 2011 aceştia nu au asigurat toate măsurile necesare de protecţie a muncii, lucru pe care îl reclamă şi puţinii angajaţi care se încumetă să vorbească cu jurnaliştii în astfel de momente.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here