Dorința autorităților – „Cumințenia Pământului”, expusă permanent la Târgu-Jiu!

1118

Deputatul Dan Vâlceanu și primarul Marcel Romanescu au vorbit ieri pe aceiași limbă și în același ton pe un subiect extrem de sensibil pentru români. Ambii liberali au dat aproape ca sigură aducerea la Târgu-Jiu anul viitor a faimoasei sculpturi brâncușiene „Cumințenia Pământului”. Anunțul celor doi a fost făcut într-un cadru festiv, la inaugurarea expoziției de fotografii document de la Muzeul Național Constantin Brâncuși care pare să înceapă să funcționeze la Târgu-Jiu după ani de amânări și tărăgănări. Prezent la eveniment a fost și secretarul de stat din Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, dar și consilierul din același minister, Adrian Păduraru, cunoscutul actor din filmul „Declarație de dragoste”.
„Cumințenia Pământului” ar putea fi achiziționată de Statul Român în următorul an, deputatul Dan Vâlceanu spunând că astfel ar trebui să fie marcată pe 19 februarie 2021 împlinirea a 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Ieri, la împlinirea a 144 de ani de când titanul din Hobița a venit pe lume, liderul liberal a dat asigurări că există fonduri pentru achiziționarea lucrării pentru care în 2016 a fost organizată inclusiv o colectă publică, iar statul nu a reușit nici până acum să returneze banii strânși atunci de la donatori. „Vreau să vă spun un singur lucru, de care cred că suntem conștienți cu toții. Da, Statul Român are 11 milioane de euro”, a spus deputatul. Spusele sale au fost întărite apoi de Marcel Romanescu, edilul anunțând inclusiv că municipalitatea va primi ca donație terenul din preajma Coloanei Infinitului pe care acum este improvizată o parcare folosită de școlile de șoferi ca loc de pornire în cursă a candidaților ce vor să obțină permisul de conducere.
Primarul spune că atâta timp cât Statul Român are dreptul de preemțiune în privința „Cumințeniei” nu vede impedimente pentru achiziționarea lucrării și a expunerii ei ulterioare la Târgu- Jiu. „Statul Român cred că la un moment dat trebuie să valorifice acest drept pe care îl are asupra acestei opere, să nu ajungă pe piața liberă. Anul acesta sau la anul, după ce se concretizează toate demersurile pe care ministerul trebuie să le facă. Vă dați seama că pentru Târgu-Jiu e ceva. Sincer, la discuțiile cu domnul deputat i-am promis domnului prim-ministru și domnului ministru al culturii că dacă rezolvăm această problemă, eu în următorii patru ani nu îi mai deranjez”, a afirmat Marcel Romanescu.
La Muzeul Național Constantin Brâncuși poate fi văzută acum o expoziție extrem de interesantă cu fotografii din timpul realizării Coloanei Infinitului. Nu e clar cine îi primește acolo pe eventualii vizitatori atâta timp cât nu există un personal angajat în structura noii instituții de cultură, dar secretarul de stat Liviu Brătescu a promis că în perioada următoare lucrurile se vor rezolva și din acest punct de vedere. Reprezentantul Ministerului Culturii a mai vorbit ieri și despre finanțarea proiectului de restaurare a ansamblului brâncușian de la Târgu-Jiu, deși nu e clar când ar putea începe astfel de lucrări.
Dus prin parc să vadă operele lui Constantin Brâncuși, secretarul de stat l-a avut drept ghid pe profesorul universitar Ion Mocioi, care i-a arătat inclusiv locul în care Poarta Sărutului este „verde” tot timpul din cauza infiltrațiilor din sol. Profesorul spune că problemele respective au apărut după restaurarea din anul 2000, ceea ce înseamnă că atunci lucrările au fost făcute de mântuială sau că operele nu au fost întreținute ulterior așa cum ar fi trebuit. „Este vorba despre apă infiltrată aici și care menține igrasia aici, în zona de nord a Porții. S-a observat după ce aici a fost o amenajare făcută în 2000, de atunci a apărut această disfuncție, care însă este remediabilă. În fiecare zi Poarta trebuie curățită fin, dar nu cu jet, ci prin alte metode. Eu știu că pe vremea lui Ceaușescu un singur om, timp de 20 de ani, a venit cu pămătuful de acasă și cu sticle de apă și le curățata în fiecare dimineață. Atunci nu au fost probleme”, a explicat Mocioi. Primarul Marcel Romanescu a menționat că are deja un contract semnat pentru întreținerea operelor, dar care va intra în vigoare după ce se va finaliza un studiu de lucru. Edilul dă asigurări că există și fonduri și mai spune că atât timp cât el va fi în funcție nimeni nu va mai spăla operele cu jetiera, așa cum s-a întâmplat în trecutul nu prea îndepărtat. În timpul vizitei în Parcul Central, secretarul de stat venit de la București a dat asigurări și că la vară sunt mari șanse să vedem operele brâncușiene de la Târgu-Jiu incluse în patrimoniul mondial al UNESCO. „Verdictul, să îi spunem așa, final, va fi dat în vara acestui an, vara lui 2020. Din perspectiva Institutului Național de Patrimoniu, încă o dată o spun, dosarul este complet. Nu ar trebui să fie probleme și cred că lucrurile s-au lămurit prin discuțiile care au avut loc între experți”, a menționat Liviu Brătescu. Acesta a reușit să facă și o mică gafă, anunțând mutarea în parcurile cu opere a două alte lucrări care ar fi trebuit să fie incluse în Ansamblul Monumental Calea Eroilor. Pe parcursul discuțiilor cu jurnaliștii, secretarul de stat și-a dat seama că lucrurile nu stau chiar așa, mai ales că lucrările despre care vorbea sunt expuse deja în grădina din preajma Muzeului Național Constantin Brâncuși, fosta „Casa Gănescu” de lângă Prefectură.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.