“Dorel” de la EURODACOS a săpat iar, ca un apucat: Arborii seculari de la Stejari, vătămați de lucrările la rețeaua de canalizare

680

Angajații firmei EURODACOS SRL din Târgu-Jiu, care prestează la rețeaua de canalizare a comunei Stejari, au înregistrat, ieri, a treia boacănă, de proporții, din ultima lună. După ce au lovit de două ori conducta de gaze a localității, marți, subalternii lui Constantin Calotă au comis o gafă penală, fiind prinși de localnicii furioși, în timp ce au dat o gaură pe sub arborii vechi de 700 de ani din localitate. Stejarii, monumente ale naturii, emblema localității au ajuns astfel să le fie tăiate rădăcinile, constructorul dorind cu orice preț să planteze pe sub aceștia conducta plătită din fonduri europene. Cetățenii revoltați au protestat zgomotos, chemând și polițiștii la fața locului și obligând angajații firmei, aflate sub contract cu Primăria Stejari, să oprească, urgent, lucrările. Chemat la fața locului, edilul comunei, Lupu Ștefan, nu a luat nicio măsură în fața pagubelor vizibile cu ochiul liber, anunțând doar că arborii protejați sunt în perfectă stare, nimeni netrebuind să fie tras la răspundere pentru neglijența comisă.

STEJARI2Gorjeanul a mai relatat de două ori, în ultima lună, că firma care prestează lucrările de canalizare, de 40 de miliarde de lei vechi, contractate de autoritățile publice pe PNDR, dă dovadă de neglijență în realizarea investiției. Deși, publicația a atras atenția că angajații societății au avariat, deja, de două ori, conducta de gaze, prima oară punând în pericol chiar și primăria, dar și școala gimnazială din apropiere, autoritățile nu au luat nicio măsură pentru stoparea fenomenului. Firma se zice că a primit o amendă modică, în timp ce conducerea primăriei a zorit angajații să muncească tot cu spor. Nu de alta, dar este campanie electorală, iar cetățenii din Stejari trebuiau să vadă, cu ochii lor, că instituția muncește, măcar o dată la patru ani, pentru confortul lor. Și astfel, cei de la EURODACOS SRL au dat zor cu săpăturile, până ce, ieri, au ajuns cu gropile până la rădăcina arborilor seculari, protejați, ai comunei.
Deși monumentul are o plăcuță care îi atestă calitatea, salariații EURODACOS nu s-au oprit și au dat o gaură pe sub rădăcinile acestora, tăind, de zor, din bucățile de lemn din care arborii își trăgeau, cu greutate, seva.


Localnicii s-au alertat și au oprit lucrarea!
În timp ce primarul Ștefan Lupu, se afla, spune acesta, prin localitate, monitorizând șantierele deschise și în campania electorală, angajații firmei EURODACOS l-au chemat la fața locului. Edilul a venit și a hotărât, ca primar ce este, că groapa ce se cască la rădăcina celor doi arbori vechi de 700 de ani nu le face acestora rău. Și-a spus concluziile pozitive în fața mulțimii adunate, a cerut firmei să stopeze lucrarea în punctul nevralgic și a plecat mai departe.
Contactat telefonic, edilul a avut același comportament, negând că incidentul este unul care să merite atenția publică, mai ales că, nu-i așa, arborii sunt încă în picioare, iar groapa făcută “nu îi afectează”.

STEJARIPrimarul nu vede deloc paguba și nici vinovații
“Nu s-a făcut nicio pagubă! Chiar nu înțelegeți? Chiar nu s-a săpat sub ei, am fost acolo și am liniștit cetățenii. Erau unii alarmați că le dispare simbolul localității, dar, de fapt erau doar cei incitați de unii, alții, care erau și «cu o bere două la bord». Am atras atenția firmei să continue lucrările, dar dincolo de stejarii seculari, asta până proiectantul și specialiștii de la Consiliul Județean Gorj vor lua o decizie în acest sens. Oricum, cu conducta nu se poate trece în zonă, deoarece pe o parte este drumul județean și pe alta conducta de gaze și cea de apă. Oricum, nu este nimic important. Constructorul știa că nu are voie să se apropie de stejari și nici nu a făcut asta. Oricum firma a respectat proiectul”, a declarat, paralel cu realitatea din teren, profesorul-primar Ștefan Lupu.
Argumentăm cuvântul paralel chiar cu fotografiile care îl contrazic în totalitate pe edilul local și chiar și cu filmările de la fața locului care arată că rădăcina unuia dintre arborii, monument, a fost tăiată, sub aceasta căscându-se o groapă de mari dimensiuni. Groapa pornește dintr-o parte a arborilor și continuă pe sub unul dintre aceștia și încă un metru și ceva lângă.


Polițiștii, la fața locului, anchetă în desfășurare
La fața locului au venit, ieri, și polițiști de la postul din Stoina, în urma unei reclamații. Aceștia au inițiat rapid o anchetă, declară Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, urmând să ia măsurile legale care se impun, la finalul acesteia. Stroe a dat, ieri seară, asigurări că lucrările firmei au fost însă stopate, făcându-se cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au realizat.
Anamaria Stoica

 

1 COMENTARIU

  1. dar muncitorii bagati in groapa fara sprijiniri metalice, daca se surpa pamantul pe ei oare asta nu a vazut nimeni ….cati nu au murit in judet si in tara inghititi de pamant din cauza patronilor care nu aprovizioneaza cu sprijiniri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here