Donaţii prin SMS de peste 10.000 euro pentru „Cuminţenia Pământului”

307

Corina Şuteu, ministrul Culturii, a anunţat, sâmbătă, pe pagina sa oficială de Facebook că în 24 de ore de la lansarea campaniei de donaţie pentru “Cuminţenia Pământului” prin SMS s-au strâns peste 10.000 euro.

Începând de vineri, gorjenii pot dona şi prin intermediul unui SMS ce conţine cuvântul “BRÂNCUŞI” trimis la numărul 8833 pentru a participa la subscripţia naţională pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, “Cuminţenia Pământului”. Numărul este valabil în reţelele Digi Mobile, Orange, Telekom Romania Mobile şi Vodafone până în data de 30 septembrie 2016. Donaţiile prin SMS au fost facilitate de ONG-urile Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) şi Asociaţia Culturală “Patrimoniu pentru Viitor”, implicate pro bono în campanie. Prin trimiterea unui mesaj text ce conţine cuvântul “BRÂNCUŞI” la numărul de SMS 8833 sunt donaţi doi euro pentru achiziţia sculpturii “Cuminţenia Pământului”. Pentru donaţiile de pe abonament nu se percepe TVA, iar în reţelele Orange şi Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.
Achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi se poate face printr-un efort conjugat al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane euro a fost alocată deja de Guvern şi e nevoie ca şase milioane euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi cele juridice, până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016. În prezent, sculptura Cuminţenia Pământului este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911. În cazul în care statul român nu reuşeşte să recupereze această lucrare, ea va intra în posesia unuia dintre colecţionarii privaţi dispuşi să o cumpere, riscând să nu mai fie accesibilă publicului larg.
Printre personalităţile care şi-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripţie publică se regăsesc: Doina Lemny, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, François Saint-Paul, ambasadorul Franţei, Răzvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu şi Cosmin Alexandru. De asemenea, în spotul publicitar îşi declară susţinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleşu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoş Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv şi Virgil Stănescu.
“Peste 10.000 euro s-au strâns în doar 24 de ore de la lansarea donaţiei prin SMS. Scrieţi BRÂNCUŞI la 8833 şi contribuiţi cu 2 euro la subscripţia pentru Cuminţenia Pământului”, a scris, sâmbătă, ministrul Corina Şuteu pe pagina sa oficială de Facebook.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here