Doi răniţi şi zeci de evacuaţi după o explozie la Târgu-Cărbuneşti

114

Situaţie de urgenţă ieri dimineaţă la Târgu-Cărbuneşti, unde s-a produs o explozie despre care se va vorbi mult timp de acum încolo. Gazele acumulate într-un apartament de la etajul unu al unui bloc au fost aprinse instantaneu în momentul în care proprietarul a vrut să îşi facă lumină în baie. Omul şi soţia sa au fost grav răniţi, el fiind cunoscut gorjenilor prin spectacolele proprii pe care le susţinea după ce a plecat din Ansamblul Artistic Doina Gorjului.

Gabriela şi Gheorghe Bâţu au 46 şi, respectiv, 48 de ani. El este artist de-o viaţă şi aseară trebuia să plece în Italia pentru a susţine nişte spectacole de muzică populară. Din păcate, nu se ştie dacă va mai urca vreodată pe scenă după ce, ieri dimineaţă apartamentul în care locuia i-a sărit în aer, într-o explozie urmată de un incendiu violent, care a distrus toate bunurile din locuinţă şi nu numai. Bărbatul şi soţia sa au ajuns la spital în stare gravă, medicii de la Târgu-Cărbuneşti apelând la un elicopter al Ministerului de Interne care să îi preia şi să îi ducă la Spitalul de Arşi din capitală. Alături de ei, în apartament, se mai afla unul din cei doi băieţi ai familiei, acesta alegându-se şi el cu răni şi cu arsuri pe faţă şi pe cap, după ce a fost aruncat cu pat cu tot pe balconul camerei sale. „Nici nu ştiu cum am ajuns acolo. Îmi aduc aminte doar că taică-miu a dat să aprindă lumina şi atunci a bubuit totul. Nu se simţea niciun miros de gaze, nu ştiu ce s-a întâmplat”, a povestit băiatul.
Racordul improvizat de la un aragaz pare să fi generat toată nenorocirea. Oamenii foloseau un furtun din cauciuc, nerecomandat pentru aşa ceva, iar asta pare să îi coste scump acum. Bucătăria a fost locul din care a început dezastrul, tot apartamentul fiind transformat într-un morman de scrum, după ce totul a ars. Locatarii celorlalte apartamente din bloc au fost şi ei afectaţi, mulţi dintre ei plângându-se că nu au apucat să se evacueze din cauza fumului dens care le intra în apartamentele de la etajele superioare. Unii dintre ei au povestit că au cerut în zadar sprijinul pompierilor că doar după ce au venit echipajele de la Târgu-Jiu s-au simţit în siguranţă. „A fost un fum atât de gros că de abia am reuşit să trecem la vecinii de pe partea cealaltă a blocului şi să respirăm acolo pe balcon. Am sunat la pompieri dar au venit foarte târziu. Erau ai noştri de aici din oraş şi nici măcar nu aveau scară cu care să ne evacueze. A durat apoi până au venit alţii cu scară”, a povestit o locatară, oamenii fiind supăraţi pe situaţia în care se află pompierii din oraş. „Nici măcar mască de gaze nu aveau la ei, mă mir că au venit cu apă”, a comentat un bărbat în timp ce mergea spre una din ambulanţele venite la baza blocului pentru a acorda primul ajutor.
Primarul din Târgu-Cărbuneşti, Viorel Mazilu, a respins ideea că pompierii nu au intervenit repede şi că nu şi-ar fi făcut treaba. El crede că oamenii sunt prea necăjiţi după cele întâmplate şi din cauza asta povestesc astfel de lucruri. „În cinci minute şi 32 de secunde au fost prezenţi aici şi şi-au făcut treaba. Ştiţi cum e la noi, la necaz se spun multe, care mai târziu se regretă”, a comentat primarul, care chiar s-a declarat mulţumit de cum s-a intervenit la eveniment. În sprijinul pompierilor voluntari din oraş au venit însă mai multe echipaje de la Târgu-Jiu ale ISU Gorj, dotate cu toate cele necesare. Pompierii au evacuat din bloc 26 de persoane, dintre care şase sunt copii. Aceştia au muncit apoi mai bine de o oră şi jumătate pentru a lichida incendiul, ulterior comunicând că bunurile aflate în apartament au fost distruse de foc în totalitate. Imaginile din apartamentul respectiv erau unele de coşmar, totul fiind ars, explozia afectând şi apartamentele de pe palier, dar şi pe cele de deasupra, fără a pune însă în pericol structura de rezistenţă a clădirii. Locatarii au rămas în apartamentele lor şi, după prânz, au început să îşi repare uşile de la intrare, Primăria promiţându-le sprijin pentru a înlocui geamurile sparte cu termopane.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here