Tensiunile au persistat în Iran, după ce doi miniştri care l-au criticat pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad au părăsit Guvernul, unul fiind demis, iar celălalt prezentându-şi demisia.
Un oficial din cadrul cancelariei preşedintelui, citat de agenţia oficială Irna, a confirmat demiterea ministrului Informaţiilor, Gholam Hossein Mohseni Ejeie. Acesta a dezminţit în schimb demiterea altor miniştri.
Site-ul televiziunii de stat, dar şi agenţiile Mehr şi Fars, au anunţat că patru membri ai Guvernului – Mohseni Ejeie, ministrul Culturii, Mohammad Hossein Safar Harandi, dar şi cel al Muncii şi al Sănătăţii – au fost destituiţi.
Potrivit agenţiei Mehr, care citează „o sursă bine informată”, Mohseni Ejeie „a fost demis din funcţie ca urmare a unui afront verbal din cadrul unei şedinţe de Guvern pe tema numirii lui Esfandiar Rahim Mashaie în postul de prim-vicepreşedinte”. Un ministru interimar a fost deja numit, a precizat agenţia.
Ulterior, Fars a publicat fragmente din scrisoarea de demisie trimisă preşedintelui de către Safar Harandi.
„Din păcate, din cauza anunţurilor recente (referitoare la demiterea sa apărute în presă) care relevă fragilitatea acestui Guvernpe care-l respect, nu mă mai consider ministru al Culturii”, a precizat el.
Safar Harandi, fost redactor-şef al cotidianului ultraconservator Kahyan, a criticat de asemenea desemnarea lui Rahim Mashaie, un apropiat al preşedintelui.
Nominalizarea sa, anunţată la 17 iulie, a generat proteste în rândul conservatorilor şi al liderilor religioşi. Aceştia nu au trecut cu vederea o modificare a retoricii regimului când a afirmat în iulie 2008 că Iranul este „prietenul poporului american şi al poporului israelian”.
Rahim Mashaie a renunţat în cele din urmă, la funcţia sa. Însă preşedintele ultraconservator este în continuare criticat deoarece nu s-a supus liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care i-a ordonat „anularea” desemnării acestuia.