Doi gorjeni, arbitrii ai Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat

1244

Claudia Achim, contabil-șef la Liceul de Arte Târgu-Jiu, expert contabil și consultant fiscal, dar și Dumitru Bejinaru, avocat și expert contabil, sunt singurii gorjeni, care au fost admiși ca arbitrii la Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat din Târgoviște. Cei doi și-au depus jurământul în noile funcții, luna aceasta, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Primăria Târgoviște și la care au participat cei 27 de admiși din țară. Actualmente, cei doi pot judeca, la cabinetul privat de arbitraj, în primă instanță, cauze comerciale, partaje între foști soți, partaje succesorale, stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educare ale minorilor, drepturi de autor și litigii de muncă.

“Consider că gorjenii sunt receptivi la noutăți cum este și cea legată de activitatea de arbitraj pentru judecarea cauzelor personale mult mai repede, mai eficient și mult mai ieftin. Este un pas spre progres, soluția cabinetului de arbitraj putând fi contestată doar la Curtea de Apel”, a declarat arbitrul Claudia Veronica Achim.
Arbitrul Dumitru Bejinaru, întrebat dacă era necesară înființarea acestui Tribunal Permanent de Arbitraj Instituționalizat a răspus următoarele: “Datorită volumului mare de dosare de pe rolul instanțelor de judecată din Gorj, această asociație era absolut necesară. Ea diminuează timpul gorjenilor petrecut pe la instanțele de judecată, ajutându-i și în privința diminuării costurilor pe care le au cu procesele. Mai exact, avantajele soluționării unui litigiu prin intermediul unui arbitru sunt: confidențialitatea, rapiditatea soluționării cauzei care se judecă în maxim șase luni și în maxim trei termene, cheltuielile reduse la jumătate, procedura flexibilă și egalitatea de șanse și tratament. Să nu uităm că numeroase procese, mai puțin penale, se pot judeca astfel într-un mediu mai puțin rigid decât în sala de judecată”.
17156343_1404167922990100_3933841821351319051_nDosarele aflate în preocuparea arbitrilor Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat se referă în mare parte la cauze civile, de dreptul familie, drept comercial și dreptul muncii. În cursul anului 2016 s-a reușit înscrierea la OSIM ca marcă înregistrată a denumirii “TRIBUNALUL PERMANENT DE ARBITRAJ INSTITUȚIONALIZAT”, a siglei tribunalului și a siglei Institutului pentru Pregătirea Arbitrilor din România. De asemenea, s-a emis decizia de înregistrare ca marcă a “ROBEI DE ARBITRU” și în proxima perioadă va fi emis certificatul de marcă.
Arbitrii Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat de la Târgoviște este condus de președintele Rodica Vlaicu.
A.Stoica

2 COMENTARII

  1. intr-adevar cu dna achim ‘virtus romana rediviva” in sistemul judiciar romanesc!. un om si o femeie de exceptie. competente profesionale economice cat si juridice la superlativ. dracon si solon ar fi uimiti de cunostintele juridice ale dnei achim, adam smith iar fi facut placere sa o aprecieze! este cel mai bun contabil-sef din invatamantul gorjean un exemplu demn de urmat !un om cu o moralitate desavarsita, o mama deosebita si o sotie devotata familiei si sotului, un om altruist, de caracter si cu un suflet aparte! intr-adevar un om si femeie la superlativ!

  2. Este timpul ca si Gorjul sa se alature reformei in justitie, cu caracter international ca celelate judete.
    Cei 2 arbitri au experienta vasta in domeniul financiar contabil si juridic fapt ce va duce la solutionarea de procese in termene scurte si sentinte drepte ,atit pentru partile din litigiu cit si pentru adiacentii proceselor:martori,experti, etc.
    Cinste lor ca incearca sa aduca ceva nou si util pentru cei multi si pentru agentii economici, Un proces care la instantele statale dureaza un an sau mai mult la arbitrajul institutionalizat va dura maxim 6 luni, si in 3 termene.?Este o performanta demna de invidiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here