Doi emigranți din Sri Lanka, angajați de doar o lună la SC AVICARVIL, au fugit de la fabrica din Târgu-Jiu! Restul străinilor nemulțumiți motivează rele tratamente aplicate de doi dintre șefi

7173

La AVICARVIL SRL Vâlcea, producătorul de carne de pui ,,La Provincia” din Târgu-Jiu, au fost angajați, în urmă cu o lună, 33 de emigranți din Sri Lanka. Angajarea s-a făcut printr-o firmă de recrutare a forței de muncă din Vâlcea. Doi dintre salariații străini au fugit însă, sâmbătă noaptea, din spațiul de cazare. Ambii sunt căutați, în prezent, de Biroul de Imigrări al județului Gorj, în timp ce angajatorul susține că le-a revocat deja vizele, motivând că nu știe exact de ce respectivii au părăsit locul de muncă. Srilankezii rămași au făcut scandal, luni dimineața, toți refuzând să intre la muncă, pe motiv că vor să plece acasă pentru că nu li s-ar fi respectat clauzele din contract, ei fiind puși să muncească în ferme și în zilele de weekend, pe aceiași bani. Opt cer insistent angajatorului să fie lăsați să plece acasă, deși nu au banii necesari să revină în țara lor, motivând că ar fi fost agresați de doi români, pentru a spune unde au fugit conaționalii lor.

•Experiment cu emigranți din Sri Lanka, doar la fosta Avicola Târgu-Jiu
•Angajatorul din Vâlcea motivează că a apelat la emigranți pentru că nu a găsit forță de muncă suficientă în Gorj
•Unitatea din Târgu-Jiu a AVICARVIL are 248 de salariați, 29 fiind străini din Sri Lanka
•Doi au fugit, vinovați sunt restul…
• ,,Supervizori” români, acuzați că au interogat străinii cu pumnul
•Angajatorul neagă și spune că le-a oferit condiții excelente angajaților din Sri Lanka, noii muncitori primind primul salariu
•Opt străini plâng și vor acasă. Au fost lăsați nemâncați
•ITM Gorj anunță că va verifica situația de la unitatea AVICARVIL din Târgu-Jiu
•Srilankezii au făcut protest luni dimineața

De o lună de zile, în abatorul de la Târgu-Jiu au fost angajați, 33 de cetățeni străini, veniți în trei tranșe la fabrica din municipiu. Doi dintre salariații străini au părăsit unitatea cu o săptămână în urmă, motivând că li s-ar fi încălcat drepturile. Angajatorul i-a lăsat să plece, după ce problema a ajuns inclusiv la consulat.
A doua problemă a apărut, sâmbătă seara, când bucătarul grupului de străini și unul dintre operatorii din abator au fugit din spațiul de cazare. Colegii lor au motivat că cei doi ar fi fugit pur și simplu, nemulțumiți de faptul că erau obligați să muncească și în zilele de weekend, pe același salariu.Angajatorul a motivat pentru Gorjeanul că se aștepta la astfel de situații, explicând că, străinii angajați de AVICARVIL ar folosi România ca poartă de intrare spre alte țări europene unde munca este mult mai bine plătită.

Florin și Iancu, acuzați de rele tratamente! Poliția nu are reclamații
Urmare a acestei plecări, o parte dintre colegii lor, rămași în unitate, ar fi fost agresați de doi dintre șefi, un anume Florin și un anume Iancu, ultimul părăsind unitatea imediat după incidente. Cei doi sunt un fel de supervizori ai conducerii firmei. Unul a manifestat un comportament agresiv și la adresa jurnalistului Gorjeanul prezent, ieri, la unitatea din Târgu-Jiu pentru a sta de vorbă cu angajații străini. Asta pentru că jurnalistul a fost invitat de unul dintre angajați în spațiul de servire a mesei.
A fost liniștit însă de una dintre salariate. De altfel, inițial, directorul general adjunct al unității, Vincențiu Șendroiu, a refuzat să vorbească cu presa pe tema incidentelor apărute la final de săptămână, știut fiind că salariații străini au apelat la 112 aducând la fabrică o ambulanță, poliția și chiar o mașină de pompieri. O parte a srilankezilor au motivat, pentru Gorjeanul, că au apelat la numărul de urgențe, deoarece ar fi fost loviți de cei doi români ca să spună unde au fugit bucătarul și cealaltă persoană. Unii au spus chiar că au fost dați cu capul de pereți și strânși de gât de cei doi, în acest caz fiind apelat 112. IPJ Gorj a precizat însă că nu există în lucru o astfel de plângere, străinii neștiind să vorbească românește, comunicarea cu aceștia fiind destul de dificilă.

Opt, lăsați flămânzi pentru că vor să plece acasă!
În semn de protest, cei rămași în fabrică au refuzat, luni dimineață, să intre la muncă. Opt spun că vor să revină acasă, dar angajatorul nu îi ascultă. Aceștia au fost văzuți plângând ca niște copii, pe motiv că nu mai suportă condițiile din România. Luni dimineață, un polițist de la Emigrări a venit să discute cu cetățenii străini și le-a cerut detalii pentru cei fugiți. Reprezentanții angajatorului i-au arătat polițistului că le oferă străinilor condiții foarte bune la Târgu-Jiu, deși, ieri, o parte dintre aceștia spun nu au primit de mâncare, în sala de mese fiind doar pahare cu apă. Mâncare a primit doar o parte din personalul străin, care a acceptat să rămână în fabrică, restul rămânând în camere și pe scări.
Angajatorul, prin reprezentanții săi, a declarat pentru Gorjeanul că le-a oferit cele mai bune condiții salariaților străini, costurile de aducere a acestora în România fiind destul de ridicate. Muncitorii străini au cazare asigurată, a spus angajatorul, trei mese calde, salariu și obiecte de igienă.
ANAMARIA STOICA

Au promis 600 de locuri de muncă
Reprezentanţii Societăţii Avicarvil, din grupul de firme Carmistin, au anunţat în septembrie 2017 că vor înfiinţa 600 de locuri de muncă în Târgu-Jiu, după preluarea companiei aflate în faliment, Avi Instant. Fosta companie Avicola Târgu-Jiu a fost cumpărată cu 4,4 milioane de euro. După achiziționarea firmei Avi Instant din Târgu-Jiu, Tiberiu Berbece, directorul societăţii Avicarvil, a anunțat că vor fi efectuate investiţii în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro. Noua societate, Avirom, va fi specializată tot în producţia, procesarea şi comercializarea cărnii de pasăre. „Începând din luna martie, a anului viitor, vor fi angajate aproximativ 600 de persoane. Am fost la Târgu-Jiu, am vorbit cu toate autorităţile, am prezentat ce vrem noi să facem. Am anunţat achiziţia. Tranzacţia s-a încheiat în urmă cu o lună, în mod juridic, dar suntem în tratative de un an. Noi am avut treabă doar cu lichidatorul judiciar (…) nu avem nicio legătură cu foştii proprietari. Vor fi reabilitate vechile hale, sunt într-o stare destul de precară, nefolosite de câţiva ani, vrem să le aducem la standarde normale. Va fi deschis abatorul, nu pot funcţiona decât împreună fermele cu abatorul, ca să fie rentabil”, a declarat Tiberiu Berbece, directorul societăţii Avicarvil. Berbece a mai spus că până în luna martie 2018 vor fi deschise 70 la sută din ferme şi abatorul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here