Doi deputaţi de Gorj militează pentru ca primarii să aibă consilieri pe probleme de diasporă

350

Deputaţii de Gorj, Vasile Popeangă, deocamdată neafiliat la niciun partid politic, însă ales ca parlamentar pe listele PSD, şi Răzvan Rotaru, actual membru UNPR şi fost membru PC şi PP-DD, au depus la Camera Deputaţilor, o propunere legislativă potrivit căreia primarii vor putea să îşi angajeze, în limita numărului maxim de posturi disponibile, un consilier personal pe probleme de diasporă. Nu doar cei doi deputaţi de Gorj au semnat iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, ci şi alţi 21 de parlamentari din ţară.
Dacă iniţiativa va fi aprobată, primarii oraşelor, municipiilor, primarul Bucureştiului, precum şi fiecare dintre edilii primăriilor de sector din Capitală vor putea avea încă un consilier, care să ţină legătura cu românii din afara ţării. Parlamentarii susţin în expunerea de motive că prin adoptarea propunerii legislative, se poate pune în valoare creativitatea românească, beneficiind cu toţii de transferul de idei şi proiecte, în ambele direcţii, din străinătate în România şi invers. Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor în data de 1 septembrie, forul decizional în acest caz fiind Senatul.
razvan rotaruPotrivit iniţiatorilor, prin propunerea legislativă se doreşte “o legătură extrem de strânsă între românii de pretutindeni şi România, dar şi o implicare directă şi continuă în dezvoltarea ţării noastre”. “Diaspora este parte integrantă a României, iar românii din afara graniţelor ţării nu aşteaptă lucruri diferite faţă de ceea ce aşteaptă românii din România. De aceea, implicarea diasporei în reorganizarea valorilor sociale, schimbarea mentalităţilor şi asumarea pro-activă a realităţilor din ţară este esenţială, mai ales printr-un proces de implicare directă”, spun parlamentarii în expunerea de motive. De asemenea, se mai menţionează că, prin adoptarea propunerii legislative, se poate evidenţia şi pune în valoare atât ingeniozitatea, cât şi creativitatea românească, beneficiind cu toţii de transferul de idei şi proiecte, în ambele direcţii, din străinătate în România şi invers.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here