Doi consilieri liberali din Berlești, cu dosar penal pentru fals în declarații!

517

Doi dintre cei cinci aleși liberali din Consiliul Local Berlești au dosar penal pentru fals în declarații, polițiștii din Târgu-Cărbunești având în lucru, din luna aprilie, cercetarea consilierului Titu Romanescu, în timp ce pentru Lihu Teodor Florin s-a început cercetarea penală în urmă cu o lună, de aceiași polițiști. Ambii au fost reclamați pentru că în perioada 2012-2016, respectiv 2017-2018 și-ar fi schimbat adresele de domiciliu, în altă localitate decât Berlești, cu scopul de a încasa bani pentru deplasarea la serviciu, ambii prestând la punctul de lucru la Petrom de la Bustuchin. Ambele sesizări pentru cei doi au fost făcute de un fost coleg de partid ai celor doi. Primarul comunei, Iulian Berlescu, a declarat că va lua măsurile care se impun în momentul în care organele de cercetare penală îl vor anunța în legătură cu stadiul cercetărilor celor doi. Edilul mai spune că cei doi consilieri ar avea doar viză de reședință în alte localități, dar și faptul că ambii au fost deja audiați de polițiști.

Legea 393/2004, art.9, al.1, litera c privind Statutul aleșilor locali prevede următoarele: “Calitatea de consilier local sau de consilier județean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială, inclusiv ca urmare a reorganizării acesteia”. Potrivit legii de mai sus și a articolului respectiv, cei doi consilieri locali din Berlești, adică Titu Romanescu și Lihu Teodor Florin erau obligați să anunțe Consiliul Local Berlești, primul încă din anul 2012 iar celălalt din septembrie 2017 că și-au schimbat adresele de domiciliu și nu mai au dreptul să fie aleși locali. Asta dacă adresele de domiciliu nu le mai corespund. Potrivit reclamantului celor doi, consilierii respectivi nu numai că ar fi ascuns și ignorat prevederile legii, ci ar fi pus în pericol toate hotărârile CL Berlești adoptate în acea perioadă, hotărâri care ar putea fi lovite de nulitate, în cazul în care sunt contestate la instanță. Secretarul primăriei trebuia să treacă, potrivit aceluiași reclamant, la destituirea celor doi, dacă respectivii, în declarațiile de avere pe anii respectivi, și-ar fi trecut adresele reale. Din nefericire, ambii ar fi declarat în fals că locuiesc în continuare în Berlești, comună în care ar avea și în prezent domiciliu stabil, mai spune respectivul care consideră că ambii nu aveau voie nici măcar la viză de reședință. În fapt, cei doi consilieri ar fi comis, în opinia fostului consilier reclamant, un lanț de infracțiuni, printre care și inducerea în eroare a CL Berlești cu privire la calitatea lor de aleși, pierdută odată cu schimbarea în acte a domiciliului. Mai mult, deoarece, ambii, faptic locuiau în continuare și în Berlești, aceștia ar fi înșelat angajatorul care, timp de câțiva ani, le-a plătit acestora deplasarea la servciu, nu din Berlești, ci din Târgu-Jiu, respectiv Târgu-Cărbunești.

1100 de lei, prejudiciu pentru CL Berlești
Poliția Târgu-Cărbunești verifică deja activitatea infracțională a celor doi liberali, urmare a plângerilor făcute de către Lihu Iustin, fost consilier PNL la Berlești, mai exact fost coleg de partid cu cei doi. “Plângerile la adresa celor doi le-am făcut în scopul de a arăta ilegalitățile săvârșite de respectivii, atât în dauna Consiliului Local cât și a Petrom Bustuchin, ambii încasând banii din ambele părți, adică indemnizația de consilier și deplasarea de la domiciliu la locul de muncă în mod ilegal. Mai mult, cei doi au săvârșit infracțiunea de fals în declarații, ei declarând în fals atât în declarațiile de avere, cât și de interese că locuiesc în Berlești, deși în cărțile de identitate aveau alte domicilii declarate. Consider că, urmare a acestor fapte, Consiliul Local Berlești ar trebui de urgență să ia act de situația apărută și să-i destituie pe cei doi din acest organism și să sesizeze Prefectura Gorj. Mai mult, Primăria Berlești trebuie să se îndrepte în instanță împotriva celor doi să recupereze prejudiciul creat CL, prin încasarea indemnizațiilor de consilier de către ambii, Romanescu Titu încasând astfel aproximativ 7000 de lei, iar Lihu în jur de 4000 de lei”, a declarat Iustin Lihu.

Primarul și secretarul, sesizați în scris să ia măsuri!
Fostul consilier demonstrează că a sesizat, în scris, pe 25 iunie 2018, primarul și secretarul primăriei care răspunde de legalitatea actelor emise de CL Berlești, despre situația celor doi consilieri, dar și despre faptul că ambii au dosare penale la Poliția Târgu-Cărbunești, pentru fals în declarații. Din păcate, deși, spune acesta, respectivii erau obligați să ia act de această sesizare și să sesizeze CL Berlești de situația apărută, primarul și secretarul ar fi ignorat documentul, dovadă că i-a lăsat pe cei doi aleși, în continuare, în funcție.

Primarul Berlescu va acționa doar când va fi anunțat oficial!
Ultima ședință de CL a avut loc pe 27 iunie, dar, deși consilierii au fost anunțați de Lihu, prezent în sală, problema s-ar fi pus evaziv în discuție, primarul liberal spunând că așteaptă o informare de la poliție ca să poată acționa. Asta deși legea, spune Lihu, îl obliga să ia urgent măsuri pentru eliminarea celor doi aleși și să anunțe PNL Gorj printr-o adresă pentru nominalizarea următorilor supleanți din listă. Primarul Iulian Berlescu a explicat însă pentru Gorjeanul de ce nu poate lua măsuri, edilul fiind anunțat că cei doi aleși au avut doar vize de reședință în cele două orașe. “Am fost sesizat de fostul consilier Lihu, dar atâta timp cât Poliția, Parchetul nu mă anunță oficial că cei doi au comis un fals nu pot lua măsuri pe vorbe. Din informațiile pe care le am, cei doi au dat deja declarații la poliție, dar în fapt nu este vorba despre schimbarea domiciliului, ci de o viză de reședință”, a spus primarul Berlescu.Trebuie menționat că polițiștii din Cărbunești au cerut deja documente la Evidența Populație pentru a afla situația privind domiciliul celor doi.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here