Doi antreprenori din Gorj, finalişti la “Fabricat în Ţara lui Andrei”

342

Cea mai mare competiţie de afaceri sociale cu finanţări în valoare totală de până la 350.000 euro, “Fabricat în Ţara lui Andrei” a desemnat două aplicaţii finaliste din judeţul Gorj. Juriul “Fabricat în Ţara lui Andrei” a selectat 20 de finalişti dintre cei 512 de aplicanţi înscrişi în competiţie.

Cristian Branea, Silviu Andrei Petran din Gorj şi ONG-ul Consorţiul informal „Dezvoltare Durabilă pentru Bustuchin” îşi propun să creeze locuri de muncă şi să rezolve probleme sociale din comunitatea Bustuchin. Finaliştii vor beneficia de pregătire şi consultanţă din partea Fundaţiei NESsT pentru a-şi transforma ideile în planuri de afaceri şi vor primi sprijin financiar în limita a 1.500 euro pentru a realiza cercetări locale în comunităţile vizate de proiectele lor. De asemenea, la sfârşitul acestui an, 10 afaceri sociale vor fi finanţate de Petrom cu granturi în valoare totală de până la 350.000 de euro.

Din cele 20 de idei de afaceri selectate, două vin din Gorj
Juriul a evaluat cele 512 idei de afaceri înscrise în competiţie şi le-a selectat pe cele care au cel mai mare potenţial de a răspunde unor probleme sociale şi pot deveni afaceri funcţionale. Echipa de management formată din tinerii antreprenori Cristian Branea şi Silviu Andrei Petran are o bogată experienţă în domeniul proiectelor în sectorul non-profit, dar şi în mediul privat. Ei sunt completaţi de o echipă creativă formată dintr-un expert în mediul non-profit, social marketing, web-design şi fotografie – Alexandru Budurescu şi un arhitect şi designer de interior – Bogdan Costea. De aceea ei au toate ingredientele pentru a porni o afacere socială sustenabilă, bazată pe modalităţi inedite de a valorifica lemnul reciclat. Cei patru au găsit o idee de afacere socială cu potenţial de export în designul, producţia şi comercializarea de obiecte premium de mobilier, decoraţiuni interioare şi corpuri de iluminat din lemn recuperat şi reciclat. Consorţiul informal „Dezvoltare Durabilă pentru Bustuchin” s-a constituit pentru a iniţia, elabora şi implementa programe şi proiecte destinate dezvoltării durabile a comunei. Prin cumularea forţelor a 8 ONG-uri, Consorţiul are experienţă vastă în iniţierea şi managementul de proiecte în folosul comunităţii. El îşi propune să încurajeze incluziunea socială prin muncă şi să genereze venituri sustenabile prin oferirea de servicii deficitare pentru întreaga comunitate. Prin proiectele de voluntariat şi dezvoltare comunitară derulate în comunitate, Consorţiul Bustuchin a contribuit la dezvoltarea locală prin creşterea spiritului civic, sprijinirea persoanelor aflate în dificultate şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor acestei comune, misiune pe care îşi propun să o dezvolte şi pe viitor.

20 de idei, finaliste
Ideile celor 20 de finalişti abordează zone variate: agricultură (ferme şi livezi), industria textilă (prelucrarea lânii), educaţie (tabere educative), prelucrarea lemnului, fabricarea materialelor de construcţii şi a mobilei, servicii (asistenţă pentru persoane în vârstă), industria de agrement, domeniul alimentar (panificaţie, dulceţuri bio) sau plafar (plante medicinale). Propunerile au venit din partea a 10 persoane fizice, 6 ONG-uri, 2 întreprinderi individuale şi 2 SRL-uri. Localităţile pentru care cei 20 de finalişti au propus idei de afaceri sociale sunt şi ele la fel de diverse. Un număr record de idei a fost înregistrat pentru zona Bacăului: Comăneşti, Moineşti, Zemeş (6 proiecte finaliste). Restul finaliştilor şi-au propus să dezvolte afaceri care să rezolve probleme sociale din comunităţile: Măneşti, Dâmboviţa (3 idei finaliste); Boldeşti-Scăeni, Prahova (2 idei finaliste); Bustuchin, Gorj (2 idei finaliste); Telega, Prahova; Ghimpaţi, Giurgiu; Babana, Argeş; Moreni, Şelaru; Corbu, Constanţa; Marca, Sălaj; Suplacu de Barcău, Bihor; Independenţa, Galaţi; Burcioaia, Vrancea.

Ce urmează!
În etapa următoare, cei 20 de aplicanţi selectaţi vor fi invitaţi să participe la o serie de workshopuri susţinute de specialişti NESsT. Primul dintre ele va avea loc pe 4 aprilie, la Bucureşti, iar în cadrul acestuia participanţii vor lucra la definitivarea ideii de afaceri şi la studiul de prefezabilitate.
În luna noiembrie a acestui an, planurile de afaceri ale celor 20 de finalişti vor fi evaluate, iar juriul va alege 10 câştigători. Fiecare dintre aceştia va primi finanţare nerambursabilă pentru iniţierea afacerii. De asemenea, câştigătorii vor beneficia de consultanţă din partea experţilor Fabricat în Ţara lui Andrei, timp de aproximativ un an, în domenii cheie pentru antreprenori: management financiar, legislativ, marketing şi distribuţie. Astfel, afacerile fabricate în Ţara lui Andrei vor avea un impact social vizibil prin locurile de muncă pe care le creează şi vor oferi un model de dezvoltare durabilă pentru comunităţile din întreaga ţară.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here