Toți șefii din Complexul Energetic Oltenia, directori, economiști, juriști, plimbătorii de hârtii, care n-au văzut o carieră minieră sau o termocentrală decât în poze, pilele și toți cei care au ajuns în companie, la pantofi și aer condiționat, cu proptele de la partid, adică toată TESA, plus boșii sindicali, care ocupă posturi de inspectorii sociali, vor avea condiții speciale de muncă, exact ca minerii care muncesc în noroi sau praf, pe ger sau caniculă, sub cerul liber, și ca energeticienii ale căror locuri de muncă îmbâcsite de noxe sunt aproape la fel de vitrege! Asta au decis, vineri, administrația și sindicatele din CEO, printr-un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă. Practic, începând cu 1 iulie, cu excepția salariaților de la SE Chișcani și cei care-și desfășoară activitatea la Hostel Energeticianul din Târgu-Jiu, la Baza de tratament de la Săcelu și la reprezentanța companiei de la București, toți angajații CEO vor fi încadrați în condiții speciale de muncă.
Directoratul CE Oltenia și liderii celor patru federații sindicale reprezentative au semnat, vineri, 9 iunie, un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă prin care sunt recunoscute condițiile speciale de muncă tuturor locurilor de muncă și posturilor din activitățile de producție, mentenanță și asimilate.
Concret, în ,,activitatea de producție” sunt considerate activitățile desfășurate cu ajutorul instalațiilor, echipamentelor și mijloacelor de muncă, în vederea producerii de energie electrică sau de extracție cărbune.
,,Activitatea de mentenanță” a fost descrisă în actul adițional ca fiind ,,ansamblul acțiunilor tehnice și organizatorice destinate menținerii sau reabilitării unei instalații sau echipament într-o stare în care să-și poată îndeplini funcția impusă”.
Administrația și liderii sindicali au descoperit și ce înseamnă sintagma ,,activități asimilate” din Legea 197/2021, așa că au introdus în această categorie toată TESA de la CEO.
Potrivit legii, ,,locurile de muncă încadrate în condiții speciale (art.30 din Legea nr.263/2010) se completează cu litera i), care vizează: activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui”.
Așa că, în actul adițional la CCM, în ,,activități assimilate” au fost introduse activitățile ,,privind managementul, logistica, suportul tehnic, economic, juridic, social și administrativ, asigurarea și gestionarea resurselor umane, financiare și materiale, aprovizionarea, protecția, conservarea și valorificarea activelor, transportul cărbunelui, precum și toate celelalte activități, cu excepția activităților adiacente”.
Ce presupune această ,,găselniță” a administrației și sindicatelor? Cu toții, adică TESA, Directorat și liderii sindicali, angajați ai companiei în posturi de inspector sociali, vor beneficia de dispozițiile legii, mai exact de ,,reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 25 de ani activități în condițiile mai sus menționate”.
Cei din așa-zisele ,,activități adiacente”, încadrați în condiții normale de lucru, sunt cei din ,,activități hoteliere (Hostel ,,Energeticianul”, fostul ,,Miami” – n.r.), din cadrul cantinelor, bazelor de tratament și Reprezentanței București”, și nu vor beneficia de prevederile Legii nr.197/2021. Tot în condiții normale sunt încadrați și salariații de la SE Chișcani.
Nu știau ce sunt ,,activitățile asimilate”
În urmă cu doi ani, la momentul apariției Legii 197/2021, atât reprezentanți ai administrației CEO, cât și cei ai sindicatelor, susțineau că legea este neclară, pentru că prevede încadrarea în condiții speciale și a celor din activități asimilate celor de producție, și nimeni nu știa ce înseamnă asta. ,,Peste 80% din activități sunt clare, dar mai sunt acele activități asimilate. Termenul ăsta de activități asimilate nu există în terminologia managementului resurselor umane. Vorbim de activitate principală, auxiliară, conexă, colaterală, dar nu există niciunde termenul de activitate asimilată”, declara, la acea vreme, liderul FNME Dumitru Pîrvulescu. Între timp, și cei din administrație, dar și cei din sindicate s-au lămurit ce este cu ,,activitățile asimilate” și s-au agățat și ei de acestea ca proasta după căruță. Trebuie menționat faptul că actul adițional nu a fost semnat de Ion Bălășoiu, susținut de PSD în Directoratul CEO. Cel mai probabil, acesta ori n-a fost atent, ori ieșise la toaletă, pentru că, de obicei votează tot, așa cum a făcut, recent, și la votul privind închiderea grupurilor energetice 3 Rovinari și 7 Turceni.
Claudiu Matei
Trebuie arestați. Legea e foarte clara privind categoriile de personal ce poate beneficia de condiții speciale de munca. Ce se întâmplă acum în CEO este strigător la cer. Ăștia sunt în stare sa dacă orice fărădelege. Oricum vor ajunge la pușcărie cei care au semnat asemenea document. Nu au nici o baza legala. Interpretarea lor este una abuziva și golaneasca, ce calcă în picioare modul de aplicare ale acestor condiții speciale.