Doctorul lui Hayssam, cetăţeanul de onoare al primarului Bobaru

526

Primarul localităţii Bumbeşti-Jiu, liberal la carnet, s-a gândit să-l facă cetăţean de onoare al localităţii taman pe un fost ministru pesedist şi asta la finalul divorţului cu scandal dintre PNL şi PSD. Edilul susţine că nu ar fi ţinut însă cont de apartenenţa politică a doctorului Mircea Beuran, primarul fiind dispus să-i ofere acestuia distincţia onorabilă a oraşului pentru, “rezultatele avute de-a lungul timpului”. Bobaru nu ascunde însă că a trecut cu vedere scandalul în care a fost implicat fostul ministru al Sănătăţii, urmare căruia medicul a fost constatat drept plagiator. Mircea Beuran şi-a pierdut de altfel funcţia ministerială în 2003 când s-a făcut vinovat de furt intelectual în legătură cu o lucrare publicată în Statele Unite ale Americii, dar acest lucru, deşi de notorietate, a fost considerat nu un păcat profesional, ci o calitate pentru liberalul-şef al urbei. De asemenea, primarul susţine că habar nu a avut de implicarea lui Beuran în scandalul legat de sirianul Omar Hayssam, plecat din ţară pe baza unui act medical eliberat de medicul gorjean.

Patru persoane importante pentru Bumbeşti-Jiu sau mai bine zis pentru primarul Constantin Bobaru au primit la finalul săptămânii trecute titlul de “cetăţean de onoare” al oraşului, manifestarea fiind realizată în paralel cu împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Uzinei Mecanice Sadu. Bobaru i-a făcut astfel cetăţeni de onoare pe afaceristul Constantin Popeci, care deţine firma Popeci Utilaj Greu în judeţul Dolj şi care a realizat o serie de investiţii în localitatea de unde se trage patronul, pe un fost director al UM Sadu II, Dumitru Coman, pe generalul Sârbu, dar şi pe prof.dr Mircea Beuran.
Cel din urmă este văzut de Bobaru, în intervenţiile publice, drept o personalitate a oraşului, edilul liberal uitând să menţioneze cetăţenilor că acesta a fost ministru PSD în 2003 şi că are un trecut profesional nu tocmai curat. Beuran şi-a pierdut funcţia de ministru al Sănătăţii în urmă cu 11 ani de zile, dar şi funcţia academică de la Universitatea de Medicină “Carol Davila”, instituţie care imediat după scandalul de plagiat i-a desfăcut politicianului contractul de muncă.
Bobaru declară acum că ştia de problema cu plagiatul a lui Beuran, dar recunoaşte că a trecut-o cu vederea, el oferindu-i medicului distincţia de cetăţean de onoare pentru “rezultatele obţinute de-a lungul timpului”. Deşi plagiatul nu poate fi eliminat de la capitolul “rezultate”, primarul din Bumbeşti-Jiu nu l-a luat în considerare în momentul în care a stabilit că localitatea se poate mândri cu profesorul doctor Beuran.

L-a însănătoşit pe Hayssam
Reamintim astfel că Beuran, de la finalul săptămânii trecute cetăţean de onoare al oraşului Bumbeşti-Jiu, deşi se ştie că s-ar trage de la Scoarţa, dar a crescut la Sadu, a fost acuzat de plagiat pentru realizarea cu copy-paste a mai multor ghiduri medicale. Dacă acest lucru nu a contat deloc pentru edilul local şi pentru consilierii care au aprobat demersul, interesant este că nu l-a mişcat deloc nici pe Beuran, care a luat distincţia fără remuşcări.
În prezent, Beuran este şeful Cinicii de Chirurgie 2 de la Spitalul Floreasca, acesta vindecându-l de cancer de colon chiar pe sirianul Hayssam făcut vinovat de răpirea jurnaliştilor români în Irak. Doctorul l-a operat pe sirian, iar Elena Udrea a fost cea care a dezvăluit aportul medicului gorjean, în însănătoşirea arabului. “Beuran l-a operat pe Hayssam în Închisoarea Jilava şi l-a vindecat de metastaza din certificatul medical”, a spus, anul trecut, Elena Udrea, subliniind apropierea dintre Hayssam şi PSD care a continuat şi după ce Ion Iliescu nu a mai fost preşedinte.

mircea beuranOhanesian: “Beuran a făcut parte din mecanismul ticălos care l-a eliberat pe Hayssam”
Amintim că trei jurnalişti români au fost răpiţi în Irak în 2005, printre aceştia aflându-se şi Ovidiu Ohanesian, acum jurnalist freelancer. Pentru răpirea celor trei, sirianul Hayssam a fost condamnat abia în 2007, după ce cu un an înainte a fost eliberat din arest preventiv pe motive medicale, fiind chiar operat de cancer la colon. Operaţia a fost făcută la începutul anului 2006, de medicul Mircea Beuran, fost ministru PSD în Guvernul Năstase. Beuran a declarat atunci că intervenţia chirurgicală a fost filmată de la cap la coadă. Patru luni mai târziu, în 26 aprilie 2006, la dosar a fost depusă o adeverinţă în care se arăta că boala lui Hayssam ar fi ajuns la metastaze, astfel că, la recomandarea procurorului, instanţa a decis eliberarea sirianului.
Ovidiu Ohanesian susţine acum că participarea lui Beuran la eliberarea sirianului rămâne doar suspectă şi nu poate fi dovedită atâta timp cât accesul la dosarele secretizate nu este permis. În ce priveşte faptul că medicul a fost făcut cetăţean de onoare în Gorj, pe Ohanesian nu îl miră, cu atât mai mult cu cât, doctorul lui Hayssam a mai fost recompensat public după evenimentele legate de eliberarea, cu scandal, a sirianului. “În Gorj se practică genul ăsta de activităţi, să nu uităm că şi Mischie a fost făcut cetăţean de onoare prin tot judeţul şi apoi a ajuns la puşcărie. Ce s-a întâmplat la Bumbeşti-Jiu ascunde, cu siguranţă, anumite înţelegeri între primarul liberal şi Beuran care face parte din formaţiunea politică aflată la Putere”, a declarat jurnalistul Ovidiu Ohanesian.

Bobaru: “Nu ştiam nimic de Hayssam”
Preşedintele Traian Băsescu a spus, însă, anterior intervenţiei lui Beuran, că doctorul gorjean ar fi “fabricat” un cancer de colon care l-ar fi ajutat pe Omar Hayssam să plece din România. Beuran a contestat spusele lui Băsescu, declarând public că doar l-a operat pe Hayssam şi atât.
Toate aceste lucruri sunt însă necunoscute lui Bobaru, spune acum primarul liberal, care declară că nu ştia şi pace de acest scandal în lanţ în care a fost implicat doctorul. “Dacă ştiam înainte, poate că nu i-aş fi oferit distincţia..”, spune, gânditor, Bobaru care subliniză că ar fi pus în balanţă la stabilirea “cetăţenilor de onoare” doar impactul acestora pentru localitate şi comunitate, şi nu apartenenţa politică ori trecutul scandalos.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here