Doctoriţa Lidia Pavel, cercetată de DNA pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

380

Soţia primarului suspendat de Peştişani, Florin Pavel, doctoriţa Lidia Pavel s-a ales cu un dosar penal aflat acum pe masa procurorilor DNA, fiind cercetată pentru comiterea infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală privind cofinaţarea achitată pentru Centrul Medical Rural iniţiat pe fonduri nerambursabile, în 2009, în localitate. Dosarul s-a disjuns din cel pentru care soţul doctoriţei, Florin Pavel, a fost deja trimis în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi neglijenţă în serviciu. Deoarece are la bază un proiect pe fonduri nerambursabile, valoarea fiind de aproape 300.000 de euro, dosarul a ajuns să fie de competenţa procurorilor DNA care se ocupă de dosar, de la trimiterea în judecată a inculpaţilor din cel aflat pe masa magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În anul 2009, an prosper pentru familia Pavel din Peştişani, edilul local se zbate foarte mult pentru ca proiectul privind Centrul Medical Rural ce urmează să fie condus de soţia sa, medic de familie, să primească aprobarea şi evident fondurile nerambursabile de pe baza cărora să se realizeze pe o suprafaţă de 280 de mp noua investiţie. Este vorba despre o clădire de 161,20 mp cu destinaţia cabinet medical rural ce urma să aibă în componenţă o sală de aşteptare, grupuri sanitare, săli de tratamente, cabinete de consultaţii, sală de sterilizare, laborator, spaţii de depozitare şi vestiare pentru personal. Evident Centrul urma să fie dotat şi cu o parcare. Proiectul se realizează pe SC CSP SANMED SRL Peştişani pe care funcţiona deja cabinetul medical al doctoriţei de familie Lidia Pavel.

APDRP finanţează proiectul
Proiectul figurează şi acum pe site-ul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit(APDRP) într-un raport de selecţie realizat în perioada octombrie-noiembrie 2009. Valoarea totală a proiectului trecut aici este de 81.553.987 lei. La 1.230.284 de lei se ridica valoare eligibilă a proiectului cea publică fiind de 861.198 de lei.
Proiectul se aprobă pentru SC CSP SANMED SRL, lucru care este trecut pe tabla poziţionată pe clădirea, încă nefinalizată în interior, care tronează la intrarea pe domeniul familiei Pavel. Proiectul este aprobat pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, prin Fondul European Agricol şi de Dezvoltare Rurală şi Planul European de Redresare Economică având o valoare de 285.713 euro. Cu câteva miliarde de lei vechi, se vehiculează suma de 8 miliarde, a contribuit şi Lidia Pavel la proiect, astfel acesta nu se putea aproba. Aici a apărut însă problema penală, de unde a avut banii pentru a achita cofinaţarea proiectului, pentru asta doctoriţa ajungând acum să fie cercetată de procurorii DNA de la Târgu-Jiu.

Cofinaţarea luată de la campus?!
Procurorii Parchetului Judeţean Gorj care au solicitat disjungerea dosarului mare deja în 5-6 părţi, au avut grijă ca şi Lidia Pavel să fie cercetată pentru Centrul Medical din Peştişani, pentru cele două infracţiuni, adică evaziune fiscală şi spălare de bani, deoarece doctoriţa nu a explicat de unde a avut banii să achite cofinaţarea. Procurorii bănuiesc că banii au fost luaţi de la proiectul privind campusul din Peştişani. Cert este însă că asupra proiectului planează şi alte suspiciuni, deoarece unele semnături de pe acesta i-ar aparţine soţului doctoriţei, adică lui Florin Pavel şi nu acesteia. Procurorii DNA vor face însă lumină în acest dosar, pentru care şi Lidia Pavel ar putea să răspundă penal, în paralel cu soţul acesteia, care a stat deja 9 luni după gratii.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here